Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Özgür Basin Sehidi Unutulmadi

Özgür Basin Sehidi Unutulmadi

Devrimci Dogu Kültür Ocaklari, Halkin Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Istanbul Kürt Enstitüsü`nün kurucularindan Musa Anter`in, katledilisinin bugün 26 yil dönümü.

 Özgür Basin Sehidi Unutulmadi


Devrimci Dogu Kültür Ocaklari, Halkin Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Istanbul Kürt Enstitüsü`nün kurucularindan Musa Anter’in, katledilisinin bugün 26 yil dönümü.
 
Diyarbakir’in Seyrantepe Mahallesi’nde 20 Eylül 1992 tarihinde katledilen Musa Anter (Apê Musa) ölümünün 26`inci yildönümünde unutulmadi.
 
Anter, 20 Eylül 1992`de Diyarbakir`in Seyrantepe mahallesinde ugradigi silahli saldirida sol bacagina iki, kalbi ve kafasina birer kursun sikilarak öldürüldü. Musa Anter`in yaninda bulunan gazeteci ve yazar Orhan Miroglu olaylar sirasinda yaralanmistir. Eski JITEM elemani Abdülkadir Aygan; Anter`in, kendisinin de içinde bulundugu tim tarafindan JITEM için öldürüldügünü söylemistir.[4] Dönemin Basbakani Mesut Yilmaz`in istegi üzerine Basbakanlik Teftis Kurulu Baskani Kutlu Savas`in hazirladigi Susurluk Raporu`nda, Anter cinayetinin Yesil kod adli Mahmut Yildirim tarafindan planlanip uygulandigi yer almistir. Mardin`in ilçesi Nusaybin’e bagli Akarsu (Sitîlîlê) köyündedir.
 
 Orhan Miroglu Star gazetesindeki kösesinden yanit verdi. Anter cinayetinin PKK ve JITEM ortakligiyla islendigini belirten Miroglu, Musa Anter cinayetinin son durusmasinda ifade veren Mehmet Eymür ile görüsmesini de anlatti.

Eymür`ün "Yesil`i sorgulayan MIT görevlisinin, Yesil`e, Musa Anter cinayetinde kullandigini söyledigi PKK/MK üyesinin kim oldugunu sormasi gerekirdi. Ama bu belli ki sorulmamis." dedigini hatirlatan Miroglu, "Sorulmamis midir gerçekten? Sorulmamissa vahim, sorulup bu kisinin kimligi ögrenilmis ve hala da devlet sirri olarak gizleniyorsa, bu daha da vahim." dedi ve söyle devam etti:

“Musa Agabey, JITEM`e Degil, PKK`ye Güvendigi Için Öldürüldü”
"Dolayisiyla Dicle Anter, babasinin kollektif katillerini aramak istiyorsa, PKK baskisiyla ikide bir bana saçma sapan sorular soracagina, babasini Diyarbakir`a çagirip, JITEM`in cellatlarina teslim eden bu ismin pesini birakmasin. Onun yerinde olsam, Öcalan`a da Kandil`dekilere de bu ismi sorardim. Yesil her seyi dogru söylemiyor olabilir. Ama olayin o gece cereyan edis sekli, olayda bir PKK ortakligi oldugunu açikça ortaya koyuyor. Bu ortakligi bazi belgeleriyle beraber önümüzdeki durusmada uzun uzadiya anlatacagim. Insallah Dicle Anter de tatmin olur, ama benim için önemli olan kamuoyu vicdaninin rahatlamasi ve tatmin olmasidir. Dicle sunu bilsin ki, Musa agabey, JITEM`e degil, PKK`ye güvendigi için öldürüldü."



  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli