Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Seçimlerde sürpriz olabilir

Seçimlerde sürpriz olabilir

Dünyaca ünlü kurulustan çok konusulacak çikis

Euler Hermes, Türkiye dâhil bazi ülkelerdeki seçimleri degerlendirirken “Sri Lanka, Türkiye, Burma, Arjantin ve Tayland’daki seçimler için bazi sürprizlere yol açma potansiyeli var. Benzer sekilde Ingiltere, Avrupa için daha fazla sorun yaratarak, AB’den ayrilmaya daha sicak bakan bir hükümet seçebilir” degerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’daki Ispanya, Portekiz, Yunanistan seçimlerinin sürpriz ortaya çikardigini kaydeden sirket görünüm raporunda, Ingiltere’de AB karsiti hükümetin isbasina gelebilecegine deginirken Avrupa için “Oradakiler dikkatli olun, sizi öldürecek atisin hangisi oldugunu asla bilemezsiniz” özdeyisine yer verdi.

Euler Hermes, Türkiye`nin bu yil yüzde 4.3, gelecek yil için ise yüzde 4 büyüyecegi tahmininde bulundu. EH, Türkiye dâhil bazi ülkelerdeki seçimleri degerlendirirken “Sri Lanka, Türkiye, Burma, Arjantin ve Tayland’daki seçimler için bazi sürprizlere yol açma potansiyeli var. Benzer sekilde Ingiltere, Avrupa için daha fazla sorun yaratarak, AB’den ayrilmaya daha sicak bakan bir hükümet seçebilir” degerlendirmesinde bulundu. EH Avrupa’da sikintilarin sürebilecegine deginirken, görünüm raporunda “Oradakiler dikkatli olun, sizi öldürecek atisin hangisi oldugunu asla bilemezsiniz” özdeyisine yer verdi.

Bir Allianz kurulusu olan Euler Hermes`te Ekonomik Arastirma Birimi`nin hazirladigi Makroekonomik ve Ülke Risk Görünüm raporunun (Macroeconomic and Country Risk Outlook) siyasi risk bölümünde jeopolitik belirsizlik temasinin geçen yil yaygin oldugu, belirsizlikte bu yilki görünümün de “hassas” olarak tanimlandigi belirtildi. Rusya ve Ukrayna’daki durumda iyilesme oranina iliskin ihtiyatli olduklarini belirten EH, hali hazirdaki yaptirimlarin kalkmasi ya da azaltilmasinin kisa vadede çok mümkün görülmedigini bildirdi.

EH, Orta Dogu’da süren çatisma ve bölgedeki siyasi belirsizligin, 2014’te büyümenin uzun vadeli potansiyelinin altinda bir performans göstermeyi sürdürmesine neden oldugunu belirtti, bu yil sadece ilimli bir iyilesme beklendigini kaydetti. EH, “DAES bölgede bir varolussal tehdidi ve dünyada potansiyel ithal terörist faaliyetin kaynagini temsil ediyor. Bölgedeki sorunlara hizli bir çözüm beklemiyoruz. DAES yenilse ya da en azindan frenlense bile altyapinin ve hayatin yine de yeniden insa edilmesi gerekiyor” dedi. Kurulus Türkiye’nin seçim sonrasi gelecegi konusunu da içerecek sekilde su tahminlerde bulundu:

“Su anda kaynayan, düsük olasilikli ancak yüksek siddetteki olaylarin gelecekteki tirmanma potansiyelini vurgulamak önemli. Özellikle Güney Çin Denizi’nde gerilimde bir artis, Ebola virüsünün evrimi ve büyük bir sivil kalkismayi kiskirtacak Venezuela’da siyasi gerilim potansiyelini. Ayni zamanda Sri Lanka, Türkiye, Burma, Arjantin ve Tayland’daki seçimler için bazi sürprizlere yol açma potansiyeli var. Benzer sekilde Ingiltere, Avrupa için daha fazla sorun yaratarak, AB’den ayrilmaya daha sicak bakan bir hükümet seçebilir” degerlendirmesinde bulundu.

TÜRKIYE BU YIL YÜZDE 4.3, GELECEK YIL YÜZDE 4 BÜYÜYECEK

Raporda dünya, bölgeler, ülke gruplari ile ABD, Kanada, Brezilya, Meksika, Ingiltere, Isveç, Almanya, Fransa, Italya, Ispanya, Hollanda, Rusya Türkiye, Polonya, Çin, Japonya, Hindistan, Avustralya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Fas’in reel büyüme tahminleri de yer aldi.

Buna göre tahmin çerçevesi içinde Türkiye bu yil; elde edecegi yüzde 4.3’lük büyüme oraniyla Çin (yüzde 7.3), Hindistan (6.4)’dan sonra üçüncü olacak. Diger ülkelerin büyüme tahminleri söyle: Fas (4.2), Suudi Arabistan (4), Meksika (3.2), ABD (3.1), Polonya (3), Avustralya (2.6), Ingiltere (2.5), Güney Afrika (2.5). Rusya bu yil yüzde 5.5 küçülecek.

2016 yilinda ise Türkiye tahminlere göre yüzde 4 büyüyecek ve incelenen ülkeler arasinda dördüncü sirada bulunacak. Diger bazi ülkelerdeki büyüme hizlari ise söyle olacak: Çin (yüzde 7.3), Hindistan (6.8), Suudi Arabistan (4.5), Fas (4.5), Türkiye (4), Meksika (3.7), ABD (3), Güney Afrika (3), Polonya (3.2). Rusya’nin gelecek yil yüzde 4 küçülmesi bekleniyor.

"SIZI ÖLDÜRECEK ATISIN..."

EH Avrupa’nin, Yunanistan, Ispanya ve Portekiz’de sürpriz seçim sonuçlari yasadigini, piyasaya odaklanma ve oynaklik görme olasiligi bulundugunu belirtirken bölümü, “Oradakiler dikkatli olun, sizi öldürecek atisin hangisi oldugunu asla bilemezsiniz” özdeyisiyle bitirdi.

Odatv.com



  • Çarşamba 21.7 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli