Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Tozkoparan`da Neler Oluyor

Tozkoparan`da Neler Oluyor

"Yapilan Rantsal Paylasimdir" Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), Istanbul Güngören Tozkoparan kentsel dönüsüm ve gelisim projesi için dügmeye basti. Kentsel dönüsüm altinda `rant`sal dönüsüm için ?Kanunsuz? çalismalara basladilar diyen mahalle sakinle

 Tozkoparan’da Neler Oluyor…?
 "Yapilan Rantsal Paylasimdir" Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), Istanbul Güngören Tozkoparan kentsel dönüsüm ve gelisim projesi için dügmeye basti. Kentsel dönüsüm altinda `rant`sal dönüsüm için “Kanunsuz” çalismalara basladilar diyen mahalle sakinleri tepkili...
 
Tozkoparan Toki projesi 5 Mart 2018 saat 14:30’da ihaleye çikiyor. Istanbul Güngören Tozkoparan Mahallesi kentsel dönüsüm ve  gelisim projesi toplam 224 adet konuttan olusuyor.
Istanbul ili, Güngören ilçesi, Tozkoparan Mahallesi Kentsel Dönüsüm ve Gelisim Projesi 224 adet konut insaati ile altyapi ve çevre düzenlemesi isi 5 Mart’ta yapilacak olan ihale ile start alacak. Proje TOKI ve Güngören Belediyesi isbirligi ile hayata geçirilecek.
 
Mahalle sakinleri yapilacak olan kentsel dönüsüm degil rantsal dönüsümdür diyerek TOKI’nin bu alanda yapacagi çalismaya engel olacaklarini söylediler. Mahalleliler “dayanisma içinde olmaliyiz” “Halk için yapilacak Kentsel Dönüsüme degil,  halkin haklarini gasp edecek dönüsüme karsiyiz” kararini aldilar.


 
Konustugumuz mahalle sakinlerinin endiseli ve bir o kadar da tepkiliydiler.
 
Vatandaslar tepkilerini söyle dile getirdiler. “TOKI ve Güngören Belediye isbirligi ile Tozkoparanda imza toplama gayreti 1,5 yildir fiyasko ile sonuçlanmak üzere. Bunu gören TOKI, imza sayisini arttirabilmek için, 2000 yilinda Imar ve Iskan Bakanligi tarafindan Milli Egitim Bakanligina okul alani için birakilan 8 dönümlük alani, 2016 yilinda Milli Egitim Bakanligindan alip, 1,5 dönümlük alan veriyor. Verilen Bu alanda bir spor kulübü alani. Fakat bu alana konut yapmaya çalisan TOKI gerçek planlarini açiklamama adina hukuksuz olan bu yolu izliyor. Oysa ki bu  alana konut yapmaya çalisan TOKI gerçek planlarini açiklamama adina hukuksuz olan bu yolu izliyor. Oysa ki bu alan Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve IBB kayitlarinda okul alani olarak görülüyor. Yani yasal olarak bu alana konut yapilamaz.

“Yapilan Rantsal Paylasimdir”
Belediye ile TOKI 13 Haziran 2016 günü imzaladiklari protokole göre, bu alan belediye tarafindan temizlenip TOKI’ ye teslim edilmeli. Bu nedenle Belediye yükümlülügünü yerine getirip Tozkoparan`dan nemalanmak adina agaç kesimine basladi. 2 saatte 25 tane 30 yasinda ki çesitli agaçlari kestiler. 16,30 da olay yerine gelince agaç katliamini durdurdum. Ertesi gün gelecegiz dediler. Ertesi gün yine geldiler. Bu sefer karsilarinda halki buldular. Halk oynanan oyunu gördü. Göstermelik yapacaklari binalarla halktan imza alacaklar ve halkin yasayamayacagi kosullari olusturarak mahalleden göç edmelerine3 zorlanacaklar. Sözde yerinde kentsel dönüsüm yapiyorlar, yapilan rantsal paylasimdir.  Bu durumu hukukçularimizla görüsüyoruz. Edindigimiz bilgilere göre, bu binalar için 05 Mart 2018 günü saat 14,30 da TOKI’nin Halkali - K.Çekmece hizmet binasinda ihale yapacaklar” diyerek sitem ettiler.
Agaçlar kesildi, mahalleli isyan etti…

 
 



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli