Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye dünyanin dört bir yanindan gida ithal ediyor

Türkiye dünyanin dört bir yanindan gida ithal ediyor

Yanlis tarim politikalari Türkiye`yi dünyanin dört bir yanindan gida almak zorunda birakti. Iktidarin her firsatta ?yerli ve milli` kavramini kullanmasina karsin, vatandasin sofrasi yerli olmaktan çikti.

Türkiye dünyanin dört bir yanindan gida ithal ediyor
Yanlis tarim politikalari Türkiye’yi dünyanin dört bir yanindan gida almak zorunda birakti. Iktidarin her firsatta ‘yerli ve milli’ kavramini kullanmasina karsin, vatandasin sofrasi yerli olmaktan çikti.

Canli hayvan ve karkas etle sinirli kalmayip samandan bakliyata, patatesten fistiga siçrayan tarim ithalati, vatandasin sofrasini da yerli olmaktan çikardi. Bugday , pirinç ,et ve bakliyat derken gida ve tarim ürünlerinde ithal edilmedik ürün neredeyse kalmadi. Türkiye’nin fiyati artan her gida ve tarim ürününde ithalata basvurmasi, ‘yerli ve milli tarim’ laflarini da pek çok alanda oldugu gibi burada da havada birakti. Bugday ve misirin Rusya’dan, pirincin Rusya ve ABD’den, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlarin Hindistan, Meksika ve Kanada’dan ve kirmizi etin de Polonya, Fransa ve Bosna Hersek’ten ithal edildigi düsünüldügünde, vatandasin ögle ve aksam yemeklerinde kurdugu sofralar da yerli olmaktan uzaklasti. Buna göre bakliyat agirlikli öglen yemekleri Arjantin, Meksika, Kanada ve Hindistan’dan gelen ürünlerden olusurken, et agirlikli aksam yemekleri de Meksika ve Fransa’dan, Uruguay’a uzaniyor. Uskumru, somon, orkinos ve sardalyadan olusan bir balik sofrasi agirlikli olarak Norveç’ten gelen ürünlerle kuruluyor.

[Haber görseli]

Baliktan bakliyata

Geçen yil 224 ton kanatli eti ithalati yapan Türkiye, bu ithalatin yüzde 90’ini Irak’tan, yüzde 9’unu da Macaristan’dan gerçeklestirmisti. Bu durumda fiyati kirmizi ete göre daha ucuz olan beyaz etli sofralarin da ucu da Irak ve Macaristan’a kadar gidiyor.

Diger yandan 2017’deki balik ihracatinin yüzde 50’lik kismini Hollanda, Italya, Almanya, Rusya ve Ingiltere’ye yapan Türkiye, ayni yil bu ülkelere alabalik, çipura ve levrek gibi ürünleri ihraç etti. 2017’deki balik ithalatinin çogunlugu ise uskumru, somon, orkinos ve sardalyadan olustu. 2017’de en fazla balik ürünleri ithalati yapilan ülke, yüzde 35’lik payla Norveç oldu.

En çok tartisilan konulardan birini de bakliyat ürünlerinde yapilan ithalat olusturuyor. Türkiye ihtiyaç duydugu baklagilin yüzde 95’ini üretilebilecek potansiyele sahip. Ancak buna ragmen son 15 yilda kuru fasulyede yüzde 50, nohutta yüzde 46, börülcede yüzde 40 oraninda üretim alani azaldi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi’na göre, 2011-2015 arasinda piyasaya yilda ortalama 517 bin ton nohut verilirken, ayni yillar için yilda ortalama 484 bin ton nohut ancak üretilebildi. Türkiye 2011’e kadar nohutta net ihracatçi iken, 2012’den itibaren durum tersine döndü. Türkiye’nin 2003- 2011 yillari arasindaki toplam nohut ihracati 882 bin ton (619 milyon dolar), ithalati ise sadece 37 bin ton (37 milyon dolar) iken, 2012’den Ekim 2017 tarihine kadar ise, toplam ihracat 127 bin tonda (149 milyon dolar) kalirken, ithalat 265 bin tona (338 milyon dolar) yükseldi. kaynak Cumhuriyet



  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı