Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Üç fidan böyle anildi

Üç fidan böyle anildi

Türkiye'de sol hareketinin önemli isimleri arasinda yer alan 68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan, idamlarinin 47'nci yil dönümünde Karsiyaka'daki mezarlarinin basinda anildi.

Yenimahalle´de bulunan Karsiyaka Mezarligi´nda, 6 Mayis 1972´de idam edilen Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan için anma töreni yapildi. Mezarlarin basinda düzenlenen törene CHP teskilatlari, sivil toplum örgütleri ve bazi sendikalarin üyeleri katildi. Anma etkinligine katilanlar sloganlar atarak Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan´in mezarlarina gelip, karanfil birakti. Mezarlik içine kurulan platformda yapilan konusmalarin ardindan tören sona erdi.

Bodrum’da Deniz ve arkadaslari için üç fidan dikildi
Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan, idam edilislerinin 47. yildönümünde Bodrum’da anildi. Bodrum Belediyesi önünde düzenlenen anma törenine CHP Mugla Milletvekili Burak Erbay, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, CHP Bodrum Ilçe Baskani Halil Karahan, CHP Ilçe örgütü üyeleri, kadin ve gençlik kollari, bazi sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve vatandaslar katildi. Törene katilanlar arasinda Istanbul Barosu eski baskani Turgut Kazan da vardi.

Törenden hemen önce CHP Mugla Milletvekili Burak Erbay ve CHP Ilçe örgütü üyeleri Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras’i makaminda ziyaret etti. Daha sonra Belediye binasi önündeki törene geçildi. Saygi durusu ile baslayan anma töreninde Deniz ve arkadaslarinin anisina Bodrum Belediyesi önündeki yesil alana begonvil fidanlari dikildi ve “Inan Deniz Aslan Gibiyiz” yazili dövizler birakildi.
Törende kisa bir konusma yapan Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, degisim yapmanin büyük bir cesaret, yürek, bilgi ve birikim meselesi oldugunu belirterek ” Degisim yapmak büyük bir cesaret, yürek, bilgi ve birikim meselesidir. Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan, toplumun önüne geçerek ülkenin yeniden bagimsizligi için hayatlarini ortaya koymuslar ve mücadele vermislerdir. Maalesef günün sartlarinda, arkalarinda duracak o kitleleri bulamadiklari için kötü bir sonla karsilastilar. Onlar da bizler gibi bu ülkenin gelecegini düsünüyorlardi. Onlarin vizyonu, misyonu çok daha büyüktü. Günün sartlarina kurban oldular. Minnetle aniyoruz. Bizlere umut veren nsanlar ve biz onlarin umuduyla asilmazlari asalim, mücadelemizi onlarin umuduyla gerçeklestirelim.” dedi.

CHP Ilçe Baskani Halil Karahan da üç fidanin asla unutulmayacagini belirterek ” Idam karari verenler akillarda kalmadi ancak Deniz, Hüseyin ve Yusuf, bugün gönüllerde ve mücadelemizde yasiyor. Sonsuza kadar devam edecek.”diye konustu.

CHP Ilçe Gençlik Kollari Baskani Alkim Denizaslani ise “Umudun, hakkin, halkin mücadelesini bugün ayni kararlilikla sürdürüyor olmanin mutlulugu içindeyim. O gün sokagin hakki için bu mücadelede daragacina giden üç fidani saygiyla aniyorum” ifadelerini kullandi.

Bodrum’daki anma etkinligine katilan CHP Mugla Milletvekili Burak Erbay da, Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in bu topraklarda oynanan oyunu bozmak için hayatlarini ortaya koydugunu kaydederek “Onlarin mücadelesi bize hep örnek oldu. Bundan sonra da isik tutmaya devam edecek. Musafa Kemal’ler, Deniz’ler, Ugur’lar bu topraklarda emperyalizme karsi mücadele verip bu ugurda hayatlarini verdilerse, biz de onlarin yürüdügü yolda ayni sekilde yürüyoruz, yürümek zorundayiz.”dedi.
 
Bodrum’daki anma töreninde Istanbul Barosu eski Baskani Turgut Kazan da vardi. Kazan Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan’in idamla sonlanan mücadelesine dair bir konusma yaparak “Necip Türk milleti ne yazik ki onlari asti. Aslinda 68 kusagindaydilar ve bu hareket dünyanin her yerinde patlak vermisti. Dünyanin her yerinde çocuklarina sahip çiktilar, onlari kucakladilar, yanlislarini tartistilar ve çocuklarini bagirlarina bastilar. Onlarin içinden siyasetçiler çikti. Türkiye’de Deniz’ler, Hüseyin’ler, Yusuf’lardan politikacilar çikacakti. Onlar bagimsiz, soygunsuz Türkiye istediler” seklinde konustu.
Konusmalarin ardindan, Bodrum Belediyesi önündeki üç agacin önüne, Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in hatirasina birer begonvil fidani dikildi. Fidanlari; Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras’la birlikte, CHP Mugla Milletvekili Burak Erbay, CHP Ilçe Baskani Halil Karahan, Gençlik Kollari Baskani Alkim Denizaslani ve Kadin Kollari Baskani Emel Çakaloglu dikti.

Deniz Gezmis’in babasina yazdigi  mektup:
Baba,
Mektup elinize geçmis oldugu zaman, aranizdan ayrilmis bulunuyorum. Ben, ne kadar üzülmeyin desem, yine de üzüleceginizi biliyorum. Fakat, bu durumu metanetle karsilamani istiyorum. Insanlar dogar, büyür, yasar ve ölürler… Önemli olan çok yasamak degil, yasadigi süre içinde, fazla seyler yapabilmektir.
Bu nedenle ben, erken gitmeyi normal karsiliyorum. Ve kaldi ki, benden önce giden arkadaslarim, hiçbir zaman ölüm karsisinda tereddüt etmemislerdir. Benim de etmeyecegimden süphen olmasin.
Oglun, ölüm karsisinda aciz ve çaresiz kalmis degildir.
Bu yola bilerek girdi. Sonunda da bu olacagini biliyordu.
Seninle düsüncelerimiz ayri ama, beni anlayacagini tahmin ediyorum. Sadece senin degil, (…) anlayacagini inaniyorum.
 
Cenaze için, avukatlarima gerekli talimati verdim. Ayrica savciya da bildirecegim. Ankara´da 1969´da ölen arkadasim Taylan Özgür´ün yanina gömülmek istiyorum. Onun için cenazemi Istanbul´a götürmeye kalkma.

Annemi teselli etmek sana düsüyor. Kitaplarimi küçük kardesime birakiyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun bilim adami olmasini istiyorum. Bilimle ugrassin ve unutmasin ki, bilimle ugrasmak da bir yerde insanliga hizmettir.
Son anda, yaptiklarimdan en ufak bir pismanlik duymadigimi belirtir seni, annemi ve kardesimi devrimciligimin olanca atesiyle kucaklarim…
Oglun Deniz Gezmis
6 Mayis 1972, Merkez Cezaev



  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli