Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Utan Türkiye

Utan Türkiye

Saglik Bakanligi, bugün hurriyet.com.tr`de yer alan ?hamile çocuklar ve eksik bildirime? iliskin haberin ardindan açiklama yapti.

 Utan Türkiye

Saglik Bakanligi, bugün hurriyet.com.tr`de yer alan “hamile çocuklar ve eksik bildirime” iliskin haberin ardindan açiklama yapti.

Saglik Bakanligi, bugün Hürriyet`ten Dinçer Gökçe`nin “hamile çocuklar ve eksik bildirime” iliskin haberinin ardindan açiklama yapti. Açiklamada, sorusturma talimati verilip müfettis görevlendirildigi belirtildi.

Haberde, Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne 5 aylik süreçte gelen, yaslari 18’in altinda 39’u Suriyeli 115 çocugun hamile oldugunun saptandigini duyurmustu.

Kayitlara göre, hamile olduklari tespit edilen 115 çocuktan 77’sinin 15 yasin üstünde, 38 çocugun 15 yasindan önce hamile kaldiklari anlasildi. Haberde bu kayitlarin polise bildirilmedigi; savciligin talebiyle sorumlu bashekim yardimcisi Dr. A. A. ve Sosyal Hizmet Uzmani N.D. için sorusturma izni istendigi, Valiligin 4 Aralik 2017 tarihli yazisiyla iki görevli hakkinda sorusturma izni verilmedigi iddialari da yer almisti.

Bugün gündeme oturan haberin ardindan Saglik Bakanligi açiklama yapti. Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“Medyada 18 yas alti gebelik ve eksik bildirim konusuyla ilgili ‘Türkiye’yi Sarsacak Utanç Listesi’ baslikli haber üzerine asagidaki açiklamanin yapilmasina gerek görülmüstür. Haber daha önce sikâyete konu olmus, Istanbul Saglik Il Müdürlügümüz tarafindan incelenmistir.

Medeni kanunun ilgili hükümleri, ‘Erginlik, on sekiz yasin doldurulmasiyla baslar. Evlenme kisiyi ergin kilar’, ‘Erkek veya kadin on yedi yasini doldurmadikça evlenemez’ demektedir.

Ancak 181 Sayili KHK`nin 21 inci maddesinin (a) bendine göre 18 yas altinda resmi nikahi olmayan gebelerin adli mercilere bildirimi hususu söyle düzenlenmistir: 18 yas altinda resmi nikahi olmayan gebeler, kamu saglik kurum ve kuruluslarina basvurduklarinda, 15 yasini tamamlamamis olanlarin (riza olsun veya olmasin) tamaminin ve 15 yasini tamamlamis olanlar da ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varligi mevcut ise adli mercilere bildirimi saglanmaktadir. Bu düzenleme uyarinca 15 yasini doldurmus olanlarin sosyal hizmet uzmanlarina bildirilmesi gerekmektedir.

Sikâyete konu olan sorumlularla ilgili sorusturma açilmasina gerek olup olmadigi hususu, yukaridaki mevzuat hükümleri uyarinca mülki idare tarafindan degerlendirilmis ve sorusturma açilmasina gerek olmadigi kararina varilmistir.

Ancak Bakanligimiz konunun hassasiyetini dikkate alarak, konunun tekrar incelenerek sorusturulmasi talimatini vermis, müfettis görevlendirmistir. Kamuoyunun bilgisine saygi ile sunulur."

 

Odatv.com



  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı