Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Yargitay, CHP Milletvekili Enis Berberoglu`nun tahliyesine karar verdi

Yargitay, CHP Milletvekili Enis Berberoglu`nun tahliyesine karar verdi

Yargitay, CHP Milletvekili Enis Berberoglu`na verilen 5 yil 10 ay hapis cezasini onarken, Berberoglu`nun milletvekilligi sona erinceye kadar cezasinin infazinin durdurulmasina ve tahliyesine karar verdi.

Yargitay, CHP Milletvekili Enis Berberoglu’nun tahliyesine karar verdi.

Yargitay, CHP Milletvekili Enis Berberoglu’na verilen 5 yil 10 ay hapis cezasini onarken, Berberoglu’nun milletvekilligi sona erinceye kadar cezasinin infazinin durdurulmasina ve tahliyesine karar verdi.
Temyiz incelemesini esastan yapmasinin ardindan karari açiklayan daire, oy çoklugu ile hapis cezasini onarken, Anayasa’nin 83/3 maddesi geregince tahliyeye hükmetti.
Berberoglu, 19.15 sularinda Maltepe Cezaevi’nden tahliye edildi.
Berberoglu, tahliyesinin ardindan yaptigi ilk açiklamada söyle konustu:
Takdir edersiniz ki yasadigim asagi yukari 16 aylik bir süreç. Üzerine düsünülecek ve Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün; birkaç gün aileme, partime bir danisayim. Bundan sonraki hareket tarzimi bir anlayayim. Ilginize tesekkür ederim. Özellikle eski meslektaslarimin, yani medyanin Maltepe Cezaevi’nde beni hiç yalniz birakmadigini farkindayim.
Ne olmustu?
CHP Milletvekili Enis Berberoglu, MIT TIR’lari araciligiyla Suriye’deki cihatçi çetelere silah tasinmasina iliskin görüntülerin Cumhuriyet gazetesinde yayimlanmasina iliskin sorusturma kapsaminda “devletin güvenligi veya iç veya dis siyasal yararlari bakimindan niteligi itibariyla gizli kalmasi gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadiyla açiklamak” iddialariyla Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilanmis ve toplam 25 yil hapse mahkum edilip tutuklanmisti.
Istinaf (Istanbul Bölge Adliye) Mahkemesi, yapilan itiraz sonucunda karari bozmus, dosyayi tekrar yerel mahkemeye göndermisti. Yerel mahkeme ise kararinda diretmis ve Istinaf Mahkemesi’nin bozma kararini usul ve yasaya aykiri bularak dosyayi iade etmisti.
Istinaf Mahkemesi ise yeniden degerlendirmesinde Berberoglu’na “casusluk” suçlamasindan degil,“devletin güvenligi, iç veya dis siya seçildigine dikkat çekerek davanin durdurulmasini ve tahliye karari verilmesini talep etmisti.
Yargitay 16. Ceza Dairesi ilk olarak bu karari reddetmis, bu karar üzerine Berberoglu “Anayasasi çalinan milletvekili” imzasiyla yaptigi açiklama ile savunma hakkini ve disariyla haberlesmeyi kesme karari almisti. Avukatlari ise davayi bir üst mahkemeye tasimisti.

Kaynak: Sendika.org



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı