Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yunan Basbakan Çipras IMF ile görüsmeye razi oldu

Yunan Basbakan Çipras IMF ile görüsmeye razi oldu

Basbakan Aleksis Çipras, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Uluslararasi Para Fonu (IMF) yetkilileriyle görüsmeye razi oldu

 Yunan Basbakan Çipras IMF ile görüsmeye razi oldu

Basbakan Aleksis Çipras, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Uluslararasi Para Fonu (IMF) yetkilileriyle görüsmeye razi oldu
 
Avrupa Birligi liderler zirvesine dün ilk kez katilan yeni Basbakan Aleksis Çipras, Eurogroup baskani Jeroen Dijsselbloem ile Yunanli yetkililerin Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Uluslararasi Para Fonu (IMF) yetkilileriyle bugün görüsmeleri konusunda anlasmaya vardi.
 
Dijsselbloem Twitter mesajinda, "Kurumlarin, Yunan makamlariyla yürürlükteki program ile hükümetin planlari arasinda ortak bir zemin bulunmasi için çalismalara baslamalarini isteyecegiz" dedi
.
SEÇIMDEN SONRA TAVIR DEGISTIRDI
Dijsselbloem bu çalismanin, Euro Bölgesi maliye bakanlarinin Pazartesi günü yapacagi toplanti için büyük önem tasidigini söyledi.Çipras`in bu tavir degisikligi, Yunanistan`in eurodan çikmak zorunda kalmasi riskini tasiyan krizin çözümüne dogru bir adim olabilir. Çipras dünkü toplantida liderlere tasarruf politikasina son verme ve ekonomiyi canlandirma planlarini anlatti ancak AB ile herhangi bir müzakereye girilmedi.
 
"TROYKA ILE ISBIRLIGI YAPMAYACAGIM" DEMISTI
Liderler, bu konunun teknik düzeyde maliye bakanlarinca ele alinmasinin daha dogru olduguna karar verdiler. Çipras genel seçimleri, 240 milyar euroluk yardim programina son vermek ve ülkenin kreditörleri olan AB, ECB ve IMF`nin olusturdugu "troyka" ile isbirligi yapilmayacagi vaadi ile kazanmisti. Her ne kadar Yunan yetkililer AB, ECB ve IMF ile yeniden müzakereye oturacaklarsa da, Çipras Troyka`nin "artik var olmadigini" söyledi.
 
ECB ÇIKACAK KARARI BEKLIYOR
Zirveden çikan anlasmadan hemen önce ECB yönetim kurulu Yunanistan merkez bankasina 5 milyar euroluk bir acil kredi fonu ile destek olunmasini kararlastirdi. Kurul, programin 18 Subat`ta yeniden gözden geçirilmesini kararlastirarak, Yunan hükümetinin Pazartesi günü yapilacak euro bölgesi maliye bakanlari toplantisindaki tavrini da denetim altina almayi hedefliyor.
 
ATINA`DA BAYRAM VAR
Çipras`in tavrindaki bu yumusama piyasalar tarafindan olumlu karsilandi. Atina Borsasi genel endeksi güne yüzde 7.6`lik artisla basladi.


  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli