Tarih: 01.01.2018 00:00

`Grev yasak` mi demistin Basbakan?

Facebook Twitter Linked-in

Hükümetin memura teklif ettigi zam oranini protesto etmek için greve çikan onbinlerce kamu emekçisi, Istanbul'da kamu hizmetlerini durdurdu. Okullarda egitim verilmedi, hastaneler çalismadi, vergi toplanmadi. Sabah saatlerinden itibaren is birakan memurlar, ögle saatlerinde merkezi yerlerde toplanarak yürüyüsler yapti.

KESK üyeleri Çapa ve Sirkeci'de toplanarak Beyazit'a yürüdü.

Kamu-Sen üyeleri ise Taksim'den Galatasaray Lisesi meydanini yürüdü. Memur-Sen'e bagli Egitim Bir-Sen üyesi egitim emekçileri de AKP Il binasi önünde eylem yapti.

Çapa Tip Fakültesi ve Sirkeci'de toplanan KESK üyeleri, Beyazit Meydaninda birlesti.

Yaklasik 50 bin KESK üyesinin katildigi yürüyüste, "Grevli toplusözlesme hakki" istendi. Kamu emekçilerinin yürüyüsüne KESK Genel Baskani Lami Özgen, DISK Genel Sekreteri Adnan Serdaroglu, ÖDP Genel Baskani Alper Tas, Halkevleri Genel Baskani Ilknur Birol, EMEP Genel Baskan Yardimcisi Ender Imrek, TTB yöneticileri de destek verdi.

PANKARTLARDA TALEPLER

"Grevli toplusözlesme, Insanca yasayacak bir ücret, güvenceli istihdam, ek ödemelerin emeklilige yansitilsin, ücretlerin vergi artisindan etkilenmesin, kadin emekçilere pozitif ayrimcilik, baskilar son bulsun istiyoruz" pankarti arkasinda yürüyen KESK üyesi kamu emekçileri, attiklari sloganlarla da hükümetin zam teklifini protesto etti.

Egitim Sen'in kitleselliginin dikkat çektigi yürüyüste, SES ve BES subeleri eyleme kitlesel katildi. Kamu emekçilerinin eyleme kitlesel katilmalari dikkat çekti. Yürüyüse isçi sendikalarindan sadece Genel-Is'in katildigi gözlemlendi.

SIRKECI'DEN BEYAZIT'A

Anadolu Yakasindaki KESK üyesi kamu emekçileri de vapurlarla Sirkeci'ye geçerek buradan Beyazit'a yürüdü. Kortejin en önünde Egitim Sen yürürken kitleselligi de gözlerden kaçmadi. BES, SES, Kültür Sanat-Sen ve Tüm Bel-Sen üyeleri ile Devlet Tiyatrolari Oyuncalari da yürüyüs kortejinde yer alirken, Yol-Is 1 No'lu Sube Baskani Erdem Arcan'da kamu emekçilerine destek verdi. Halklarin Demokratik Kongresi (HDK) ortak pankart ile yürüyüse katilirken, "toplusözlesme hakkimiz grev silahimiz", "Savasa degil egitime bütçe" solganlari atildi.

MÜCADELE ÇAGRISI

Beyazit Meydaninda ortak açiklamayi yapan KESK Genel Baskani Lami Özgen, kamu emekçimlerini yok sayan zihniyetin toplusözlesme masasina yüzde 3+3 zam teklifi ile geldigini, konfederasyonlarin taleplerini görmezden gelerek onlarla dalga geçtigini kaydetti.

Toplusözlesme görüsmeninin son gününde sadaka teklifine birkaç kurus daha eklendigini belirten Özgen, bu zam oranlari ile memurlarin ayliklarina ortalama 45-50 TL arasinda zam anlamina geldigini kaydetti. Hükümetin "Bütçe bu kadar, mali disiplini bozamayiz" demeçlerinin yalandan ibaret oldugunu dile getiren Özgen, son tesvik paketinde patronlara 3 milyar TL kaynak aktarildigina dikkat çekti. Özgen, "KESK, kamu emekçilerinin taleplerini yok sayan, gelecegini ipotek altina almaya çalisanlarin oyunlarini bozmaya kararlidir. Bizlere tek teminati siddet, baski ve daha fazla yoksulluk olanlara karsi bizim teminatimiz fiili mesru mücadele gelenegimiz olmaya devam edecektir. Tüm emekçileri, isçileri, halkimizi, yoksullugun, sefaletin, baskilarin karanlik dünyasina karsi mücadele içinde birlesmeye ve gelecegimize sahip çikmaya çagiriyoruz" diye konustu.

DISK Genel Sekreteri Adnan Serdaroglu ile ITO Baskani Taner Gören de yaptiklari konusmalarda kamu emekçilerinin hakli mücadelelerinde yanlarinda olduklarini söylediler.  (Istanbul/EVRENSEL)


VERGI DAIRELERI BOSALDI

Cevizlibag, Kartal ve Göztepe'de bulunan Kadiköy vergi dairelerinde g(ö)reve katilim yüksek oldu. Kadiköy'de vergi dairesi önünde yapilan eyleye Kadiköylülerden destek geldi. Vergi dairesi çalisanlari "Halktan aldiklari destekle birlikte AKP hükümetinin emekçilere yönelik politikalarina karsi daha güçlü mücadele edeceklerini" belirtti.

Ümraniye Vergi Dairesi önü grev alani oldu. Sabah saat 8'den itibaren Vergi Dairesi'nin önünde toplanan kamu emekçileri halaylar çekerek greve basladi. Burada yaptiklari açiklamanin ardindan Kadiköy Vergi Dairesi önünde toplanan diger kamu emekçileri ile bulusmak üzere eylemlerini sonlardirdilar.

KARTAL'DA KAMU DURDU!

Istanbul Kartal'da kamu emekçileri greve yogun bir katilim gösterdi. Vergi dairesi çalisanlari, ögretmenler ve belediye çalisanlari geve yüzde yüze yakin bir sayi ile katilim sagladi. Soganlik Mahallesi'nde bulunan Tuzla, Pendik, Kartal, Sultanbeyli ve Yakacik vergi dairelerinde çalisan memurlar is yeri önüne grev pankarti asarak, davul zurna esliginde grev halayi çekti.

Kartal'in tamamina yakininda hizmet üretimini durduran egitim emekçileri ise Ahmet Simsek Koleji önünde toplanarak buradan önce çalisanlara grevin yasa disi olduguna dair evrak imzalatmak isteyen Maltepe Milli Egitim Müdürlügünü protesto etmek üzere Maltepe'ye gittiler. Ardindan Sirkeci'de yapilacak yürüyüse katilmak üzere Milli Egitim Müdürlügü önünden ayrildilar.

Tüm Bel-Sen sendikasinda örgütlü belediye çalisanlari ise belediye önüne grev pankarti asarak hizmet üretimini tamamen durdurdu. Belediye emekçileri Kartal Meydani'na kadar bir yürüyüs gerçeklestirdi.

ÖGRENCI ÖGRETMEN EL ELE

Istanbul'da okullarda greve katilim oldukça yüksek oldu. Haydarpasa Endüstri Meslek Lisesinde bir çok ögretmen derse girmezken, derslere giren bazi ögretmenler ise ders verebilecek ögrenci bulamadi. Derse girmeyen ögrenciler böylece 'grev kirici' ögretmenlerini fiili olarak grev içine soktu.

Egitim Sen 2 No'lu Sube Yöneticisi Hasan Toprak kendi bölgelerinde greve katilimin yüzde 100'e yakin oldugu bilgisini verdi.

Sisli Kurtulus Lisesinde, ögrencilerin yüzde 90'i greve boykotla destek vererek derse girmedi. Ögrenciler ögretmenleriyle birlikte okul önünde ortak eylem gerçeklestirdi. 250 ögretmenin çalistigi Sisli Endüstri Meslek Lisesinde katilim yüzde 90'a yakin oldu. Sadece, ücretli ve kadro güvencesi olmayan ögretmenler çalisti. Sisli'de neredeyse tüm okullarda ayni oranda greve katilim güçlü oldu.

Pendik Endüstri Meslek Lisesinde herhangi bir sendikaya üye olmayan emekçiler dahi greve katildi. Findikzade'de bulunan Selçuk Kiz Meslek Lisesinde de sadece stajyer ögretmenler çalisti.

Esenyurt Nakip Bolu Anadolu Lisesi ve Yusuf Aktas Ilkögretim Okulunda veli ve ögrencilerin destegiyle okul tamamen kapandi. Bir çok okulda greve katilim yüzde 90'i asti.

Kagithane'de de egitim ögretim durdu. Birçok okulda ögretmenler tamamiyla okulu bosaltti. Ögrenciler okula gelmedi.

EYÜP'TE VELILERDEN DESTEK

Eyup Sehit Kubilay Ilk Ögretim Okulunda toplanan veliler ve ögretmenler ortak basin açiklamasi yaptilar. Açiklamada, sermaye kesimine bir kalemde milyarlarca liralik tesvik paketi hazirlayan AKP hükümetinin sira kamu emekçilerine gelince sadaka gibi maas zammi önermesi elestirildi.

"Bu tutum hükümetin sermayenin istekleri söz konusu olunca ne kadar bonkör, kamu emekçilerinin insanca yasama talepleri söz konusu olunca ne kadar cimri davrandigini göstermektedir" denilen açiklamaya HDK bilesenleri destek verdi.

Egitim Sen 4 No'lu Sube Üyesi Evren Yüncü tarafindan yapilan açiklamanin ardindan protesto yürüyüsü gerçeklestirildi.

ACILLER HARIÇ POLIKLINIKLER DURDU

Cerrahpasa ve Çapa Tip Fakültelerinde bugün için randevular alinmadi. Aciller disinda hastalara bakilmadi. Bütün poliklinikler bom bostu.

Iki üniversite hastanesinde de örgütlü olan SES'in Aksaray Sube Baskani Ersoy Adigüzel,  "Katilim çok yüksek oldu. Sevindirici olan, örgütsüz saglik emekçilerinin de greve katilmasiydi. Emekçilerin birligi Istanbul Tip Fakültesinde saglandi. Memur-Sen'e bagli Saglik-Sen üyeleri de greve katildi" dedi.

Okmeydani Egitim Arastirma hastanesinde grev coskusu yasandi. Yüzde 90'in üzerinde bir is birakmanin oldugu hastanede acil servisler disinda hiçbir birim hizmet vermedi.

Taksim Ilkyardim Hastanesinde bütün poliklinikler ve ameliyathaneler durdu. Örgütlü örgütsüz bütün çalisanlarin grevde oldugu hastanede, acil servisler hariç, greve yüzde yüz katilim saglandi. SES Anadolu Sube Yöneticisi, Sahin Tanriverdi, grev katiliminin Anadolu yakasinda da yüksek oldugu bilgisini verdi. (HABER MERKEZI)

Memur Sen AKP il binasinin önünde yol kapatti: https://evrensel.net/news.php?id=29520

`Sözlesmeyi cacik ettiler` : https://evrensel.net/news.php?id=29546




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —