Tarih: 01.01.2018 00:00

`Greve davet kabulümüzdür`

Facebook Twitter Linked-in

Memur konfederasyonlariyla süren toplusözlesme görüsmelerinde hükümet son teklifini yüzde
3.5 arti 4 olarak açikladi. Emekçiler teklifi 'greve davet' olarak yorumladi.

Hükümet toplusözlesme görüsmelerinin son oturumunda yeni zam oranini yüzde 3.5 arti 4 olarak açikladi. Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Çalisma Bakani Faruk Çelik'in açikladigi zam oranini "Ciliz bir teklif" diyerek degerlendirdi. KESK ve Kamu-Sen ise teklifin kabul edilemez oldugunu belirtirken Memur-Sen ve tüm kamu emekçilerini greve davet etti.

Diger yandan yurdun dört bir yaninda grev hazirliklari sürüyor. Çesitli illerden sendikalarin sube baskan, yönetici ve üyeleri, kamu emekçilerinin tabanda birligi sagladigini ifade ediyorlar. Kamu emekçileri, sendika ayrimi gözetmeden grev hazirliklarinin sürdügünü, Memur-Sen üyelerinin de kendi yöneticilerine tepki gösterdiklerini söylüyorlar.

DÖRT BIR YANDA GREV HAZIRLIGI

Kamu emekçilerinin hükümetin zam teklifine karsi grev hazirliklari yurdun dört bir yaninda sürüyor. Emekçiler hazirlik çalismalari çerçevesinde isyeri gezileri, toplantilar ve eylemler gerçeklestiriyor.
Hükümetin zam teklifi, sendikali ve sendikasiz tüm kamu emekçilerinin tepkisini çekmis, çesitli eylem ve etkinlikler yapilmisti. KESK ve T. Kamu-Sen ortak bir grev örgütleme karari almis, Memur-Sen'i de greve katilmaya çagirmisti. Grev karariyla birlikte isyerlerinde baslayan grev hazirliklari son asamasina geldi. Bugün çesitli il ilçe ve sendikalardan grev hazirliklarina dair görüslere yer veriyoruz.

HÜKÜMETIN EMEKÇIYE BAKISI

Hükümetin TIS masasina getirdigi teklifin, kamu emekçilerine bakis açisini yansittigini belirten Egitim Sen Ankara 1 Nolu Sube Baskani Dogan Kaya, "Özellikle Basbakanin kamu emekçilerine hükümetin belirlediginden fazla verecekleri her kurusun ülkeyi Yunanistan'a benzetecegini ifade etmesi; aslinda olasi krizin nedeninin emekçilerin insanca yasam talebi oldugununun ima edilmesidir. Basbakanin söyleminde bir de itiraf sakli; bu da 'Krizin ülkeyi teget geçecegi'  söyleminin faturanin  isçi, emekçi ve halk kesimlerinin üzerine yikilarak atlatilmaya çalisildigidir." diye konustu.

Kaya sözlerine söyle devam etti: "23 Mayis'ta yapilacak grevin KESK ve Kamu- Sen tarafindan ortak yapilacak olmasi hem çalismamizi kolaylastirdi, hem de greve katilimi kolaylastiracak. Grevin isyerlerinden yogun katilimla gerçeklesecegini gözlemliyorum. Yaptigimiz isyeri gezilerinden edindigimiz izlenim sendikasiz ve baska sendikalara üye egitim emekçilerinin ve Egitim Bir Sen'in tabanindan da greve katilimin olacagidir."

ISYERLERINDE EYLEMLER

Egitim Sen Ankara 2 Nolu Sube Baskani Dengiz Sönmez, grev kapsaminda isyeri ziyaretlerinin sürdügünü belirterek, "2 Nolu Sube yapitigi isyeri temsilciler toplantisinda  aldigi karara göre 23 Mayista bölgelerde etkinlikler yaparak alana gelecekler. Batikent'te Metro son durakta, Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi önünde, Çayyolu'nda Arcadium önünde, Besevler'de  Il Milli Egitim Müdürlügü önünde toplanacaklar ve saat 11.00'de YKM önünde kitlesini birlestirecek. Batikent Sevket Evliyagil Ticaret Meslek Lisesi ve Çankaya Atatürk Anadolu Lisesi  gibi kimi isyeri temsilcilikleri de okul önlerinde etkinlik yapmayi planliyor. Ayrica ilçe temsilcilikleri de bulunduklari ilçelerde açiklamalar yapacak." diye konustu.

TAM GÜN GREV

Grevin sadece alanlara çikmak degil üretmemek oldugunu vurgulayan BTS Izmir Sube Baskani Bülent Çuhadar, "Kendi iç tartismalarimizi su yüzüne çikarmadan, hangi politik görüsü-hangi sendikal anlayisi savunuyor olursak olalim, tüm gücümüzü grevin basarisi için harcamak zorundayiz." diye konustu.
Kamu-Sen'e bagli Türk-Ulasim-Sen sendikasi ve demiryollarinda örgütlü derneklerle bir dizi toplantilar gerçeklestirildigini bildiren Çuhadar, "Grevi örgütleme çalismalarini hizlandirdik. BTS olarak 20 yildir uyguladigimiz ve taktik degil, stratejik kararimiz olan gece saat 24.00'dan, ertesi gece 24.00'a kadar süren grev kararimiza, kurumda örgütlü dernekler itiraz ederek, diger kamu çalisanlari gibi sabah 08.00 aksam 17.00 arasi yapilmasi önerisi getirdi. Bu öneri karsisinda sabirli bir çalismayla dernek yöneticileri ikna edilerek bizim kararimizda ortaklasma saglandi." dedi.

BIRLIKTEN BASKA ÇARE YOK

Halil Kara (Egitim Sen Adana Sube Yönetim Kurulu Üyesi): 5 aydir zamsiz maas alinmasi, art arda gelen zamlar, emekçilerin iyi bir toplu sözlesme imzalanacagi beklentisine sokulmasi, hükümet açiklamalarinin kamu emekçilerinin onurunu incitmesi, tabandaki birlik istegini bir ihtiyaç haline getirdi. KESK'in almis oldugu grev kararinin Kamu-sen ve Birlesik Kamu-Is tarafindan da desteklenmesi; yillarin verdigi ön yargi ve rekabet duygusu; ortak çalismayi grevi isyerlerinde birlikte örgütlemenin önünde hâlâ engel olustursa da, yukarida belirtilen durum aradaki buzlari eritti, birlesmekten baska çarenin olmadigini gösterdi.
Adana'da KESK örgütleme amaçli salon toplantilari gerçeklestirildi. Kalabalik isyerlerinde (postane, vergi daireleri, Bag-Kur vb.) KESK'e bagli sendika yöneticilerinin katildigi toplantilar gerçeklestirilmektedir. Egitim Sen olarak 4-5 ekip halinde isyerlerinde yogun katilimli toplantilar yapiyoruz. Sendika üyesi olsun olmasin tüm emekçilerde katilim konusunda istek oldugunu görüyoruz. Memur-Sen üyeleri yer yer kendi sendikalari karar almasa da eyleme katilacaklarini belirtiyorlar.

FARKLI ALANLARDA OLACAGIZ

Kemal Kazak (T. Saglik-Sen Gaziantep Sube Baskani ve Kamu-Sen Il temsilcisi): 23 Mayis sürecine gelinmesinde 3+3 çok etkili oldu. Bir yandan ülkenin büyüdügü söylenirken,  diger yandan çalisanlara verilmek istenen  bu komik zam, bizim bu grev kararini almamizi sagladi. Bizce gerçek enflasyon yüzde 20'dir.
KESK ile dünya görüslerimizde farkliliklar olabilir ama emek mücadelesinde ortaklasmamamiz için bir neden yok. Geçmiste Emek Platformu ve Tekel eylemlerinde bunun örnekleri de var. Hatta Türk Is, DISK ve KESK ile beraber yaptigimiz eylemler sonucunda emeklilik yasasinda degisiklikleri sagladik. Grevi ortak yapmamiza ragmen farkli alanlarda olacagiz. Biz KESK ile ayni alanda olmaya hazir degiliz. Genel merkezimizden gelen yazi ayri alanlarda olmamiz gerektigini belirtiyor.

KAMU-SEN ILE BIRLIKTELIK ÖNEMLI

Ömer Faruk Koç (Egitim Sen Gaziantep Sube Baskani ve KESK Subeler Platformu Dönem Sözcüsü): Sendikalar yasasi özgürlükleri elimizden alan esitlik prensibine dayanmayan ve yandas sendikal anlayisla ortak hazirlanmis bir yasadir. Bu yasanin sonucunda gelen toplusözlesme sürecinde emekçilere dair hiçbir sey olmayacagi belliydi. Bu son grev olmayacaktir. 657'de yapilan degisikliklerle saglikta yapilan dönüsüm, egitimde de yapilmak isteniyor, bu duruma sessiz kalmayacagiz. 23 Mayisa merkezde ve ilçelerde tüm gücümüzle hazirlaniyoruz. Aktivist arkadaslarimizin da katkilariyla okullari dolasiyoruz. Okullarda hem kendi üyelerimizden hem de diger emekçilerden çok olumlu tepkiler aliyoruz.
Kamu Sen ile ortaklasmasini önemli buluyoruz. Memur-Sen üyelerini beklentiye soktu simdi bu beklentiyi karsilayamiyor. Memur-Sen üyelerinin greve katilacagini düsünüyorum.

MEMUR-SEN ÜYESINDEN TEPKI ALIYOR

Hediye Kilinç (Egitim Sen Adiyaman Sube Baskani):
Memur-Sen disinda, Kamu Sen, Özgür Egitim Sen ve Hak Sen ile bir görüsmemiz oldu. Grevimizi destekleyeceklerini ve katilacaklarini ifade ettiler. Isyeri gezilerimizde, grevi örgütleme noktasinda sikintili bir süreç yasamiyoruz. Isyerlerindeki Memur-Sen üyeleri de greve çok ciddi destek vereceklerini beyan ediyorlar. Memur-Sen bu süreçte hükümetin yaninda yer alarak, grevi desteklemeyerek kamu emekçilerinin önemli tepkisini aliyor. Memur-Sen tabaninda bir çözülme de söz konusu. Bu Memur-Sen'in büyümesinin kamu emekçilerini temsil etme noktasinda gerçek bir büyüme olmadigini bize gösteriyor.  

TABANDA BIRLIK EGILIMI GÜÇLÜ

BES Istanbul 3 Nolu Sube Yöneticisi Salih Aksoy, "Bize teklif edilen 3+3'lük ücret artisi ve is güvencesi, çalisma kosullarinin iyilestirilmesi talepleri tüm kamu emekçileri için hayati önemdedir. 23 Mayis grevinin zemini oldukça genis ve mesruluk yönünden olumludur. Sendika  farki gözetmeden tüm maliye emekçileri arasinda 'sendikalara çagrimizdir' baslikli imza çalismamiz ve ortaya konulan talepler tabanda birlik egiliminin ne kadar güçlü oldugunu göstermektedir." diye konustu.
SES temsilcisi Cemil Altuntas, "Bu sefer emekçiler ciddi bir birlesik tutum alarak, muhataplarimiza sesimizi duyuracagiz" dedi.
Kartal Adliyesinde de imza metni ile birlikte, emek hareketi imzali 23 mayis grevine çagri bildirisi dagitildi. Egitim-Sen Isyeri Temsilcisi Mustafa Okumus, "Benim dolastigim okullarda tabanda sendikalarin birlestigini görebiliyorsun. Imzalari incelediginde bunu göreceksin" dedi.

ISYERLERINE DÖNÜK ÇALISMALAR SÜRÜYOR

Hasan Özaydin (Egitim Sen Bursa Sube Baskani): Ilçe ve isyeri gezileri yapilmakta, tüm sendikalarimiz grevi örgütlemek için çalismalarini sürdürmektedir. Bu çerçevede, Hastanelerde, BES iskoluna bagli vergi daireleri ve SGK kurumlarinda, okullarda Kamu-Sen ve KESK'e bagli sendikalarin sube baskanlari veya temsilcileri tarafindan ortak açiklamalar yapilacaktir. Çalisanlar ortak çagriyla greve çagrilacaktir.

Ismet Akyol (Egitim Sen Çaycuma Temsilcisi): KESK Çaycuma bilesenleri 23 Mayis Grevine yönelik çalismalarini hizlandirdi. Isyeri temsilcileri toplantilari ve isyeri gezileri yaparak 23 Mayis'ta grevine gitme gerekçelerini anlatan KESK, 23 Mayis'ta saat 11.30'da Çaycuma Çarsi Meydaninda toplanacak.

Hüseyin Tecim (Ulus Endüstri Meslek Lisesi Egitim Sen Isyeri Temsilcisi): Ortak eylemler her zaman iyidir. Grevin de ortak olmasi bu açidan iyi olmustur. Grevi ortak örgütleyen konfederasyonlar ortak afisi ve bildiriyi de çikarmaliydilar. Grev örgütlenirken yeterince çesitlilikte materyal olmadigi görülüyor.

Güven  Kardes (Ankara Ticaret Meslek Lisesi Egitim Sen Isyeri Temsilcisi): Okulumuzda üyelerimizle birebir görüserek bu grevi örgütlemeye çalistik. Ayrica Türk Egitim Sen'in isyeri temsilcisi ile de görüstük ve 22 Mayis Sali günü okulumuzda ortak bir toplanti yapmayi planliyoruz. Bu toplantida okulumuzdaki bütün egitim emekçilerini greve davet edecegiz. Greve  KESK ve Kamu Sen tarafindan ortak karar alinmasi; tek basimiza yaptigimiz eyleme mesafeli yaklasanlarin greve katilimini kolaylastiracaktir.

Mehmet Turan (Adiyaman Lisesi Egitim Sen Isyeri Temsilcisi): Isyerimiz Adiyaman'in en çok ögretmeni olan okulu konumunda. Isyerimizde tüm arkadaslarimizla görüsmeler yaptik, yapmaya devam ediyoruz. Özellikle bizim sendika üyelerimiz basta olmak üzere diger sendikalara üye arkadaslarimiz da hükümetin önerdigi zam oranindan çok rahatsiz. Bu rahatsizliklarini greve yansitacaklarini söylüyorlar. Diger sendikalardaki arkadaslar yillardir hep niye birlikte hareket etmedigimizden sikayet ediyorlardi. Simdi Egitim Bir-Sen disindaki sendikalarin birlikte grev karari almis olmalari karsisinda tüm egitim emekçileri memnunlar ve devam etmesi gerektigini ifade ediyorlar. Memur-Sen bir konfederasyon olarak bu duruma ciddi tepki göstermezse en azindan bizim isyerimiz için söyleyeyim, Egitim Bir-Sen üyesi arkadaslar sendikalarindan istifa edeceklerini söylüyorlar.

EMEKÇILER BIRLIKTE MÜCADELE ETMELI

Osman Çakmak (Türk Egitim-Sen Düzce Sube Baskani): Tüm kamu çalisanlari 23 Mayista memurun, emeklinin, dul ve yetimin feryadini duyurmak için, hakça bir paylasim, adil bir gelir dagilimi için, yanlis ücret politikalarina dur demek için is birakarak alanlari dolduracaktir.
Ayrica bu verilen mücadele ile bundan sonraki olabilecek hak kayiplarina karsi da bir direnç gelistirilecektir. Zira bir televizyon programinda AKP milletvekili Salim Uslu memurlar imtiyazlarindan vazgeçmeli demistir. Yine Çalisma Bakani Faruk Çelik köhnemis 657'yi degistireceklerini ifade etmistir. Burada asil amaç memurun is güvencesini kaldirmaktir. Kamu çalisanlari mevcut hak kayiplarina karsi birlikte gerekli mücadeleyi veremezse bundan sonraki süreçte daha büyük hak kayiplarina ugrayacaklardir.
Bu verilecek mücadeleyle elde edilecek kazanimlar dolayli olarak tüm çalisanlarin, isçilerin, asgari ücretlinin durumunun iyilestirilmesini de beraberinde getirecektir. Bu nedenle isçi ve isçi emeklileri bu mücadeleye destek vermelidir.

Fevzi Ipek (Egitim Sen Düzce Sube Baskani): Gelinen süreç tüm kamu emekçilerinin birlikte hareket etmelerinin zorunlulugunu tüm açikligiyla ortaya koymaktadir. Sendikalar, isyerinde emekçinin emekçi ile rekabetini ortadan kaldirmak için ortaya çikmislardir. Biz kamu emekçileri, taleplerimizin karsilanmasinin yolunun birlikte ve dayanisma yoluyla mücadele vermekten geçtigini çok iyi bilmekteyiz.  Bu talebi artik sendika genel merkezlerinin de görmesi gerekliligi apaçik ortadadir. Ama kamu emekçileri tarafindan anlasilmasi mümkün olmayan ise sendikalarin emekçileri birlestirmek yerine neden bu kadar rekabetçi ve ben merkezci bir tutum takindigidir.
Talepler ortaksa, çare birlesmekten geçiyorsa, sendikalarin birlesmenin kosullarini örmeleri olmazsa olmaz bir zorunluluk degil midir? Tüm sendikalar, tüm ayriliklarini bir tarafa birakarak isyerlerinin sesine kulak vermeli, en acil taleplerimiz için birlikte mücadele etmenin kosullarini yerine getirmelidir.

Zeki Bayram (Egitim-Is Düzce Il Temsilcisi): Siyasi iktidar 4688 sayili Sendikalar Kanunu'nda yaptigi degisiklikle kamu çalisanlarina toplusözlesme hakki tanimistir. Ancak bu hak, grev hakki olmadan layikiyla kullanilamayacak bir haktir. Anayasa referandumunda "Yetmez ama Evet!" diye propaganda yapanlarin bunda sorumlulugu vardir.
"Sendikalar Yasasi'ni çikaracagim, ondan sonra toplu sözlesme yapariz." diyerek kamu çalisanlarini oyalayan Hükümet, amacina ulasmis ve cumhuriyet tarihinde ilk kez memurlar yeni yila zam almadan girmislerdir.
Hükümet yetkilileri toplusözlesme masasinda teklif ettigi 3+3 ve 3+2 zam oraniyla kamu çalisanlariyla ve sendikalarla adeta dalga geçmistir. Güzel olan ve umut veren odur ki; kamu sendikalari ayni gün için aldiklari bir günlük is birakma karariyla basari kazanmanin yolunun ortak ve birlikte mücadeleden geçtigini anlamislardir. Yandas sendikanin bu karara katilmamasi da üzmüstür ama kimseyi sasirtmamistir.

Mirza Ali Kaya (Adiyaman Altinsehir Ilkögretim Okulu Egitim Sen Isyeri Temsilcisi): Hükümetin TIS görüsmelerinde önerdigi 3+3'lük artis, öyle gülünç ve gerçeklikten uzak ki, yandasi olan sendikayi bile rahatsiz etmistir. KESK ile birlikte Memur-Sen disindaki diger konfederasyon ve sendikalarla grevde ortaklasilmasi isyerimizde bizi oldugu kadar diger kamu emekçisi arkadaslari da heyecanlandirmis ve sendikal mücadeleye olan güveni artirmistir. Biz yillardir "Birlese birlese kazanacagiz" diyorduk. Süreç bizi hakli çikarmistir. Ben Adiyaman genelinde Memur-Sen üyesi arkadaslarimizin da önemli oranda grevimize katilacaklarina inaniyorum.

Ismet Meydan (BES Ankara 1 No'lu Sube Baskani): BES Ankara 1 No'lu Sube olarak KESK'in grev kararini basina açiklamasi üzerine 15 Mayis günü genel örgütlenme çalismasi yaparken ayni zamanda 23 Mayis grevi için de çagrida bulunmaya basladik ki henüz 23 Mayisa iliskin elimizde materyal yoktu, sadece TIS taleplerimize iliskin bildiriler vardi. Hükümete karsi tepkilerini ortaya koymasinin yaninda, sendikalara yönelik de kimi bu grevin geç kaldigindan, bu saatten sonra yapilmasinin sonucu degistirmeyeceginden, kimi de sendikalarin hep birlikte hareket etmesi gerektigini ancak bu sekilde iyi bir sonuç elde edilebilecegini dile getirmektedir. Kimileri ise talepler karsilanmazsa sonrasinda ne yapilacagini sormaktadir. Sonrasinda ne yapilacagini soranlar  alinan kararin aslinda grev degil, bir günlük is birakma eylemi oldugunu da belirtmektedirler.
Kamu çalisanlarinin oturduklari yerden sadece söylem olarak dile getirdikleri tepkilerin sokaga tasmasi ve is yerlerinde hizmet üretmemeye dönüsmesinin tek etkili yolunun sadece konfederasyonlarin tepeden es zamanli olarak grev karari almalari degil, is yerlerinde grev komiteleri olusturarak ortaklasa çalisilmasi, hatta Memur-Sen tabanini da Memur-Sen'e baski yapacak derecede harekete geçirerek en genis katilimi saglamaya çalismaliyiz. Gittigimiz is yerlerinde yaptigimiz çagrilarda her ne kadar birlikte hareket edilecegi vurgusu yapmis olsak ve bu bizim çagrilarimizin etkili olmasina biraz yardimci olsa da 23 Mayisa istedigimiz gibi yansimasi  için yeterli degildir.
Kamu emekçilerinin tek istegi var o da üzüm yemek, bagciyi dövmek degil. Sube olarak amacimiz elimizden geldigince 23 Mayisi sonuç almaya yönelik örgütlemek, genis bir katilim saglamaktir. Yoksa sadece kadrolarla grev yapmak degildir.

MEMUR-SEN TABANI GREVI DESTEKLIYOR

Behçet Eskili (SES Gaziantep Sube Baskani): Bizim taleplerimizde yillardir grevli toplusözlesme var. Bu yasayla bize yüzde 30 verseler, yarin yapacaklari zamlarla bu zammi hiçe çikarabilirler. Burada emekçilerin temel dayanaklari grevdir. Bizim amacimiz tüm hastanelerde is birakmayi saglamak bunun için basta 25 Aralik Hastanesi olmak üzere yemekhane toplantilari, isyeri gezileri yapiyoruz.
Kamu-Sen tek basina hiçbir zaman is birakmadi. Ben Kamu-Sen'in su anki muhalif çizgisini olumlu görüyorum, bu birlesme psikolojik bir destek sagliyor. Memur-Sen tabani eylemi hakli buluyor ve destekliyor. Tavan ise hükümete yakinligindan dolayi yasak savusturuyor. 23 Mayistan sonra daha  büyük eylemler bizi bekliyor; bunun için hazirlanmaliyiz. Gaziantep'te mücadele eden, sinif kaygisi olan sendikalarin daha fazla ortak hareket etmesi gerekir.

Hüseyin Kaya (Egitim Sen Ankara 3 Nolu Sube Baskani): Grevin Kamu-Sen'le ortaklastirilmasi sube yönetimimizce olumlu bulunmustur. Greve yönelik  isyeri ve sube faaliyetleri  yogunlastirildi. Sube temsilciler toplantisi ve genel  üye toplantilari yapilarak greve çikis nedenleri açiklandi, is yerlerinde yapilacak çalismalar programlastirildi.  Is yerlerinde Kamu-Sen temsilcileri ile bizim temsilcilerin ortaklasa yapacaklari çalismalarina önem veriyoruz. Is yerlerinde sendikali sendikasiz demeden bütün egitim emekçilerinin greve katilimini saglamaya yönelik bir çalisma içindeyiz.

Ferhat Safak (Haber-Sen Ankara 2 No'lu Sube Yöneticisi): 23 Mayis tarihinde Etimesgut Dagitim ve Toplama Merkezinden 1 otobüs tutularak APIM (Ankara Posta Isleme Merkezine ) getirilmesi, ayrica yine Babaharman Dagitim ve Toplama Merkezinden APIM'e gidilerek APIM'den is birakma eylemi yaparak buradan eylem alanina kadar posta emekçilerinin yürütülmesi konusunda anlasilmistir. Bu konuda ayrica yandas sendika olan Birlik Haber Sen'e bir tepki dogmustur. Her ne kadar yöneticileri bu konuda geri durmaktaysalar da tabani eylem alanina gelecekleri yönünde söylemleri olmustur. Yine eylemi örgütleme noktasinda bütün isyerlerine PTT giseleri ve Dagitim merkezleri dahil iki sendika yöneticileri birlikte bildiriler dagitilmistir. Isyerleri gezilerinde örgütlü ya da örgütsüz tüm çalisanlari bu ise katmamiz gerektigi yani isçi sendikalari ya da taseron isçilerin de bu isin bir parçasi oldugu bu baglamda taseron isyerleriyle de greve katilim noktasinda gidilerek bildiler dagitilmistir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —