Menü Gazete Esenler
Tarih: 01.01.2018 00:00
Mecliste AKP sultasi

Mecliste AKP sultasi

Facebook Twitter Linked-in

Meclis Genel Kurulu çalismalarinin 4.5 aylik bilançosu çikarildi. Rakamlara göre Meclis Genel Kurulu'nda AKP'nin istemedigi hiçbir teklif gündeme gelemiyor.

24. Yasama döneminde, 13 Subat 2012 tarihi itibariyle muhalefet partisi milletvekillerinin verdigi 326 kanun teklifinin sadece 3'ü yasalasti. 522 arastirma önergesi içinde kabul edilen tek arastirma önergesi AKP'nin de destek verdigi çocuklarin Internet'in zararlarindan korunmasina iliskin arastirma önergesi oldu.

Yasalasan kanunlardan ikisi, Çek Kanunu'nda degisiklik yapilmasina dair kanun tasarisi ile birlestirildi. Sporda Siddet ve Düzensizligin Önlenmesine Dair Kanun Teklifi de AKP, CHP ve MHP'nin ortak imzasiyla verildi. BDP, teklife verdigi destegi daha sonra çekmisti.

Bu rakamlar, Meclis Baskan Vekili Mehmet Saglam'in, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin soru önergesini yanitlamasiyla gündeme geldi.

BDP'NIN TEKLIFLERI

Baris ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) aldigimiz bilgilere göre 1 Ekim 2011'den bu yana 115 arastirma önergesi, 50 de kanun teklifi TBMM gündemine getirildi. Sunulan kanun tekliflerinin birçogu komisyon gündemlerine bile alinmazken, Genel Kurula BDP grubunun sundugu arastirma önergeleri de AKP'li vekillerin oylari ile reddedildi.

HANGI TEKLIFLER REDDEDILDI?

BDP'nin gündeme tasidigi kanun teklifleri arasinda; Terörle Mücadele Yasasi, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Ceza Infaz Kanunu'nda degisiklik yapilmasi, uzun tutukluluk sürelerinin düsürülmesi, düsünce, ifade ve basin özgürlügü önündeki yasal engellerin kaldirilmasi, Türk Harf Kanunu'nda degisiklik yapilmasi gibi birçok öneri, komisyon gündemine bile alinmadi, görüsülmedi.

BDP'nin reddedilen arastirma önergeleri arasinda; cezaevlerinde yasanan hak ihlalleri, faili meçhul cinayetler ve iskenceler, toplu mezarlar, Uludere Katliami, uzun tutukluluk süreleri, egitim, saglik, yargi, çocuk haklari, çalisma yasami, basin özgürlügü, anadil gibi birçok baslik Genel Kurulda AKP tarafindan reddedildi.

CHP'DE DE DURUM AYNI

TBMM'de ana muhalefet partisi olarak yer alan CHP açisindan da durum ayni. CHP'nin Genel Kurula sundugu 86 adet arastirma önergesi var. Bunlardan sadece biri, haberde de dile getirdigimiz Internet'in zararlariyla ilgili önerge, AKP'nin de destek vermesi sebebiyle Genel Kurulda görüsülebildi. CHP'nin komisyonlara getirdigi 226 adet kanun teklifi ise komisyon gündemlerine gelmeyi bekliyor. Komisyonlardaki AKP'li üye sayisinin çogunlukta olmasi ise, muhalefetin tekliflerinin geri plana atilmasina sebebiyet veriyor. (Istanbul/EVRENSEL)


BAGIMSIZ VEKILIN DE ISI ZOR

Meclisteki bu tablo, bagimsiz milletvekilleri için de degismiyor. Halklarin Demokratik Kongresi Istanbul Milletvekili Levent Tüzel, Meclise 1 kanun teklifi ve 1 arastirma önergesi sundu. Teklif henüz komisyon gündemine gelmezken, Van depremiyle ilgili olan önerge ise hala Genel Kurulda okunup oylanmadi. Tüzel, 14 soru önergesinden de sadece 2'sine yanit alabildi. Bunun disindaki soru önergelerinin çogu yasal süre asimini tamamladigi halde henüz yanitlanmadi.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —