Tarih: 01.01.2018 00:00

Suriye`de ?Devsirme muhalefet` tutmuyor

Facebook Twitter Linked-in

Esad yönetimini devirmek için Türkiye'nin de aralarinda bulundugu dis güçlerin destegi ile olusturulan, ancak Suriye içinde kitle tabani bulunmayan Suriye Ulusal Konseyinin Baskani Burhan Galyun istifa edecegini açikladi. Görüslerine basvurdugumuz Ortadogu uzmani Gazeteci-Yazar Faik Bulut ile Gazeteci Hüsnü Mahalli, bu gelismenin kendileri açisindan sürpriz olmadigini söylediler.

Suriye muhalefeti, sürgündeki koalisyon grubunun hafta basinda yeniden seçilen liderinin istifasini sunmasi üzerine dagilmanin esigine geldi. Sert elestirilere ugrayan Suriye Ulusal Konseyi Baskani Burhan Galyun, bölünme nedeni olmak istemedigini, yerine bir baska lider seçilir seçilmez görevden çekilecegini açikladi.

Paris'te yasayan ve laik bir üniversite profesörü olan Burhan Galyun, Suriye Ulusal Konseyi geçen yil kuruldugundan beri baskanligini yapiyordu. Galyun'un görev süresi sali günü Roma'da düzenlenen toplantida konsey üyelerinin çogunlugu tarafindan üç ay uzatilmisti.

Suriye'deki yerel direnis komiteleri, Suriye Ulusal Konseyi liderlerini kendileriyle is birligi yapmamakla suçluyor. Yerel direnis komitelerinin temsilcisi Amerika'nin Sesi'ne yaptigi açiklamada Galyun'un istifasini sunmasini, muhalefet koalisyonunun reformu için gerekli dogru bir adim olarak niteledi.

BULUT: SASIRTICI DEGIL

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) içinde yasanan gerilimin nedenlerini sordugumuz Gazeteci-Yazar Faik Bulut, daha öncede benzer ayriliklarin SUK içinde yasandigini hatirlatarak, gelismeleri sürpriz olarak görmedigini ifade etti. Bulut, SUK içindeki gelismeleri 3 nedene bagliyor.

1. NEDEN: TABANI OLMAYAN BIR GRUP

Yurt disindaki diaspora muhalefeti, tabani olmayan bir grup. Bu sebeple kendi içlerinde Bizans oyunlarinin olmasi, çekismeler normal.

2. NEDEN: ÇIKARLAR ÇATISIYOR

Bu diaspora baska ülkelerin çikarlari için bir araya gelmektedir. Arada bu çikarlarin çatismasi, SUK'a bu sekilde yaniyor. Diger nokta, Yerel Koordinasyon Komiteleri denilen grup, Suriye içinde muhalefet yapiyor ve her firsatta Suriye disinda bulunan SUK Baskani Burhan Galyun gibi muhalif isimleri hedef aliyor. 'Biz canimizi veriyoruz, siz isin kaymagini yiyorsunuz' diyerek Suriye disindaki muhalif isimler elestiriliyor.

3. NEDEN: DIS MÜDAHALENIN GECIKMESI

Konseyin zihniyetine baktigimizda, Suriye'ye disaridan bir müdahale ile tanklarin sirtinda iktidara gelmek istiyorlar. ABD, Türkiye, Katar gibi ülkelerin bir an önce Suriye'ye askeri müdahalede bulunmasini ve Esad'in gönderilmesini istiyorlar. Bu olmadigi takdirde Konsey içinde hayal kirikliklari artiyor. Bildigim kadariyla Esad sonrasi gelecek iktidar için görev dagilimlari yapilmis, olusacak kabinedeki yeni üyeler bile belirlenmis. Müdahalenin gecikmesi, Konsey içindeki gerginligi de artiriyor.

MAHALLI: SEÇIME GIRSE 270 OY ALAMAZ

Gazeteci Hüsnü Mahalli, Suriye Ulusal Konseyinin "kagittan kaplan bile sayilamayacagini" vurgulayarak, gelismelerin sasirtici olmadigini ifade etti. Mahalli sunlari kaydetti:
"SUK denilen grup, tamamen devsirme. Hiçbir ciddiyeti yok. Türkiye gibi uluslararasi güçler, sagdan soldan bu isimleri toplayip bu konseyi olusturdular. Iddia ediyorum 270 kisilik bu konsey, Suriye'de seçime girse 270 oy bile alamaz.

ÜYELERI KARANLIK ISIMLER

Bir tarama yapildiginda bu isimlerin çogunun karanlik isimler oldugunu görürüz. Israil, Ingiltere, Fransa ve ABD gibi ülkelerle iliskili isimler bunlar. Basina yansimaz ama içerden aldigimiz bilgilere göre bu üyeler her toplantida kavga eder, birbirlerine küfür savurur sonrasinda ise Türkiye gibi ülkeler Konseye dagilmamasi için baski yapar, zorla bir arada tutmaya çalisir.

ASIL DERTLERI YURT DISINDAN GELEN PARA

Bu üyelerin asil dertleri Katar ve Suudi Arabistan'dan gelen parasal destegin nasil çarçur edilecegidir. Paranin bölüsümü konusunda esas tartisma yasaniyor.
Hür Suriye Ordusu da ayni. Içlerinde El Kaide üyeleri var ve Suriye'de terörist eylemler düzenliyorlar.

HALK DESTEGI YOK

Bu Konsey, yakinda dagilacaktir. Halktan ciddi bir destek almiyorlar. Hâlâ konseyin dagilmamasinin bir nedeni de, uluslararasi güçlerin, rezil olmamak için konseyi bir arada tutma gayretidir."
(Istanbul/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —