ISTANBUL - 2012-2013 egitim yili, okula baslama yasini bese düsüren 4+4+4 sisteminin tartismalari arasinda baslarken ortaya çarpici manzaralar çikti. Birinci siniflar 'uyum programi' kapsaminda dün okulla tanisti. Ancak pek çok okulun fiziki altyapisi küçük çocuklara uygun olarak düzenlenememisti. Kimi çocuklar parmak ucunda bile musluklara yetisemezken kimileri boylarina uygun lavabolarda ellerini yikadi. Kayit olan ögrenci sayisinin ikiye katlanmasiyla okullarin kimi çareyi konteynir sinif kurmakta, kimi ögretmenler odasini kapatip derslik yapmakta buldu ama yine de mevcudu 50 altina düsüremedi. Ayni ilçede 30 mevcutlu bir okul da 55 mevcutlu bir okul da bulmak mümkün. 5 bin mevcutlu bir okulda rapor almadigina pisman olan veliler de var, "Anaokulunda oyun oynayacagina, 1. sinifta oyun oynasin. Allah razi olsun" diyen veli de.
Derslik sikintisinin en yogun yasandigi Istanbul 'da kalabalik nüfuslu ilçelerdeki bazi okullari gezdik. Sultangazi'deki Sakarya Ilkögretim Okulu'nda derslik sikintisi yok. Bu yil iki ek sinifla 1'lere yedi sinif açilmis. Birinci siniflarin mevcudu 30-35. Ilk gün hem ögrenciler hem veliler heyecanli. 1-C sinifinin önünde bir kadin sikintili bir sekilde 64 aylik ogluyla bakisiyor. Sinifin kapisi açik, oglu kapinin önüne çektigi sandalyede hüngür hüngür agliyor. Veli, 64 aylik çocugunun istege bagli olarak okula baslayacak grupta oldugunu yeni ögreniyor. E-okul sistemi, istege bagli gruptaki 60-66 ay arasi çocuklari da bir okul ile eslestirdigi için sosyo ekonomik düzeyi düsük ilçelerde pek çok veli, çocugunu okula göndermek zorunda oldugunu saniyor. Ögretmeler de ikna edemiyor çünkü veliler cezadan korkuyor.
Sultangazi'deki bir diger Gazi Ilkokulu sinif mevcudu olarak o kadar sansli degil. Yedi tane 1. sinif açilmis. Mevcutlar 55 kisi. Idareciler 4. siniflardan bir subeyi diger dördüncü siniflara dagitmis ve onlardan kalan dersligi 1. siniflara vermis. Ama bu mevcutlar arasinda istege bagli okula gelecek 60-66 aylik çocuklar yok. Veliler isterse okulun kayit alacagi 60-66 aylik 150 ögrenci var. Ailelerin çogu bir an önce çocugunu göndermek isitiyor. Önümüzdeki günlerde okulun bahçesine iki prefabrike sinif kurulacak.
Ögretmenler odasi da sinif
Atatürk Çiftligi Ilkögretim Okulu'nda 1'lere 10 sinif açilmis. Okul, is atölyesini ve ögretmenler odasini sinif yapmis. Yine de sinif mevcutlari ortalama 50. Bu sayinin içinde istege bagli kayitlar henüz yok. Istege bagli kayit hakki olan çocuk sayisi da 132. Su ana kadar 25 ögrenci kayit yaptirdi. Veliler kayit için gelmeye devam ediyor. Sabahçi ve öglenci 70 ögretmene ise 10 kisinin sigabilecegi bir oda kalmis.
Ikitelli Ilkögretim Okulu'nda sinif mevcutlari 30-32. Geçen sene 13 tane 1'inci sinif varken bu yil sayi 24. Problemin en yogun oldugu okullardan biri ise Esenyurt Yesilkent Mahallesi. Hem ilkokul hem ortaokul olarak dönüsen okulun mevcudu yaklasik 5 bin. Okulun Egitim Sen Isyeri Temsilcisi Mustafa Yildiz, bu sene birinci siniflarda mevcudun 70'i buldugunu belirtiyor: "Bu okul bu yogunlugu tasimaz. Giris kata da birinci sinif koyduk ama tuvaletler üst katta. Çocuk nasil çikacak? Ne tuvaletler ne koridorlar 5-5.5 yasa uygun degil. 1. sinif oyunla diyorlar. Ne araç gereç var, ne siniflar uygun."
Veliler de okuldan sikâyetçi. Enver Kadar, 60 aylik oglunu kayit ettirmeyecegini söylemeye gelmis. "Bu yastaki çocuk ne yapacak okulda? Ihtiyaçlarini nasil giderecek? Bu kalabalikta ne ögrenecek?" diyor.
Her yer çöp içinde
Meryem Ugur'un 6 yasindaki torunu 1'inci sinifa baslamis. Okulun fiziksel sartlarina isyan ediyor:
"Hiç mi bir sey yapilmadi? Siralar toz içinde. Çocuk mikrop kapacak, yerler çöp dolu. Zaten kalabalik. Böyle egitim olmaz."
Çocugunu okula baslattigi için pisman: Nasil olacak?
Sakarya Ilkögretim Okulu'na 66 aylik oglunu baslatan Ismihan Tapan pisman: "Oglum tuvalete gidip 'Anne nasil yapacagim' diye soruyor. Tuvaletler hem pis hem de lavabolar yüksek. Ayrica sinifta 7 yasindaki çocuk da var. Nasil olacak? Bizimkiler oyun oynarken 7 yas okuma yazma mi çalisacak? Anlamadim gitti."