Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

BELEDİYE BAŞKANLARI NEYE GÖRE BAŞARILI

 BELEDİYE BAŞKANLARI NEYE GÖRE BAŞARILI

Belediye başkanları anketleri yapılıyor. Anket ne amaçla yapılıyor kim adına yapılıyor hangi sorular kimlere soruluyor belli değil!

İlçelerinde başarılı olmayan birçok belediye başkanı bu anketlerde başarılı sayılıyor. Ney göre başarılı bilmiyoruz.

Belediye başkanlarının görevi nedir bunu bilmeden başarılı olup olmadığını bilemeyiz. Bu da belediye kanununda izah edilmiştir:

 Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:

a) Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.

b) Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.

c) Belediyeyi Devlet dairelerinde ve törenlerde, davacı veya davalı olarak da yargı yerlerinde temsil etmek veya vekil tayin etmek.

d) Meclise ve encümene başkanlık etmek.

e) Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek.

f) Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek.

g) Yetkili organların kararını almak şartıyla sözleşme yapmak.

h) Meclis ve encümen kararlarını uygulamak.

i) Bütçeyi uygulamak, bütçede meclis ve encümenin yetkisi dışındaki aktarmalara onay vermek.

j) Belediye personelini atamak.

k) Belediye ve bağlı kuruluşları ile işletmelerini denetlemek.

l) Şartsız bağışları kabul etmek.

m) Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak.

n) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, engellilere yönelik hizmetleri yürütmek ve engelliler merkezini oluşturmak.

o) Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak.

p) Kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

Bu görev ve yetki tanımına bakar isek belediye başkanlarının başarılı olduğu tek konu; temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak olduğu görülmektedir.

Belediye başkanlarının kahir ekseriyeti kendini sevk ve idare edememekte, Stratejik Plan nedir bilmediği gibi SP-PP-FR arasındaki ilişkiyi anlamamakta, meclise ve encümene gerektiği şekilde başkanlık yapmamakta, gerekli atamaları ve denetlemeleri başka yapılar üzerinden kurgulamakta, engellilere gerekli manevi desteği vermemekte, araba modeli değiştirerek yada akıllı şehirler, sürdürülebilir şehirler, düşünce merkezi, sanat etkinliği gibi kavramları kullanarak kendini ifade etmeye çalışmaktadır.

Görev yetkileri belirli olan bu makamı yaşı kemale ermiş bir memur bile bunlardan daha iyi yönetir. Çünkü işleyişi bunlardan daha iyi bilir, bunlardan daha fazla halkla iç içedir onları daha iyi anlar.

Dostlar alışverişte görsün diye, birilerine finanse ederek başarılı belediye başkanı olmak kolay.

Faaliyet raporunu hikayeler ile doldurup kendini başarılı göstermekte kolay. Huzur ve esenlik kenti demekte kolay. Sen faize karşıyım deyip kaç para faiz ödedin ondan haber ver. Sen tanıtım için kaç para harcadın, borcu ne kadar arttırdın ondan haber ver. Borcu kapatmak için nereleri sattın ondan haber ver.

 Parti denen yapılar olmasa adam yerine konulmayacak, atanmasalar seçildikleri belediye sınırları içine uğramayacakların başarıları kendinden menkul olmaktan başka bir şey değildir.



Anahtar Kelimeler: BELEDİYE BAŞKANLARI BAŞARILI
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı