Tarih: 01.01.2018 00:00

AB muhaliflere silah ambargosunu kaldirdi

Facebook Twitter Linked-in

Brüksel`de bir araya gelen Avrupa Birligi disisleri bakanlari, silahli Suriye muhalefetine silah desteginde bulunulmasi için bu ülkeye uygulanan ve 31 Mayista süresi dolan ambargoyu kaldirma konusunda uzlasti. Ancak üye devletlerin çogunlugu Suriye`deki muhalifleri silahlandirma taraftari degil.

Halihazirdaki silahli gruplarin desteklenmesi konusunda basindan beri etkin rol alan Ingiltere ve Fransa`nin bastirmasi sonucu ambargo 1 Haziran itibariyle kalkarken, üye ülkeler agustos ayina kadar silah göndermeme taahhüdünde de bulundu.

AB disisleri bakanlari, Suriye`ye silah sevkiyatinin sadece "sivillerin korunmasi" amaciyla Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu`na (SMDK) yapilmasinda, silahlarin "yanlis ellere"(el-Nusra vs. gibi daha radikal gruplar kast ediliyor) geçme ihtimaline karsi gereken tedbirlerin alinmasinda ve silah satisi lisanslarinin tek tek çikarilmasi konularinda uzlasti.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, karari 1 Agustos`tan önce gözden geçireceklerini söyledi.

INGILTERE: DERHAL SILAH GÖNDERME PLANIMIZ YOK AMA...

Ingiltere Disisleri Bakani William Hague, silah ambargosunun kalkmasinin Besar Esad yönetimine güçlü bir mesaj ve siyasi çözüme destek olacagini öne sürdü. Hague, Suriye`ye derhal silah gönderme planlari olmadigini fakat ambargonun kalkmasinin kendilerine ihtiyaç duyduklari esnekligi sagladigini ifade etti.

AVUSTURYA: BIZ BIR BARIS HAREKETIYIZ, SAVAS DEGIL

Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Isveç gibi ülkeler muhaliflerin Avrupa ülkeleri tarafindan silahlandirilmasina ülkede siddeti artiracagi kaygisiyla karsi çikti. Avusturya Disisleri Bakani Michael Spindelegger, "Biz bir baris hareketiyiz, savas hareketi degil" dedi.

ISVEÇ: KIMSENIN SILAH GÖNDERME HAZIRLIGI YOK

Ambargoyu kaldirma karari alinsa da AB ülkelerinin çogunlugunun Suriye`ye silah sevkiyatinda bulunma konusunda heyecanlandigi söylenemez. Isveç Disisleri Bakani Carl Bildt, AB disisleri bakanlarinin, Suriye`ye silah ambargosunu muhalifler için kaldirmasina iliskin, "Kimseyi Suriye`ye derhal silah gönderme hazirligi içinde görmedim" dedi.

HOLLANDA: BU KARAR RUSYA`NIN SILAH SEVKIYATINI ARTIRIR

Hollanda Disisleri Bakani Frans Timmermans ise Suriye`ye silah gönderip göndermeme kararinin artik üye ülkelere ait oldugunu belirterek, bu asamada hiçbir ülkenin silah sevkiyatina niyetlenmedigini kaydetti. Timmermans, muhaliflere silah sevkiyatinin baslamasi halinde Rusya`nin Suriye hükümetine daha çok silah göndermesinden endise ettigini dile getirdi.

DAVUTOGLU DIS POLITIKADA YINE AKTIF!

Suriye`deki silahli muhalefeti her yönden destekleyen Türkiye`nin disisleri bakani Ahmet Davutoglu da üye ülkeleri silah ambargosunun kaldirilmasi konusunda ikna etmeye çalisti.

AB bakanlarinin aldigi kararin ardindan, üye devletler, Suriye`ye silah gönderip göndermeyeceklerine karar verecek.

AB, Suriye`ye yönelik ambargoyu devam ettirmek için tüm AB üyesi ülkelerin oybirligine ihtiyaç duyuyordu. 2011 yili Mayis ayinda uygulamaya konan ambargo, Suriye hükümetinin yani sira Suriyeli muhalifleri de kapsiyordu. (evrensel DIS HABERLER)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —