ABD telefonda ettiginiz her cümleyi dinleyecek

ABD telefonda ettiginiz her cümleyi dinleyecek

ABD yönetimi Utah Çölü`ne dünyanin en büyük telekulak merkezini insa ediyor. Bu öyle bir tesis ki, dünyadaki tüm telefon konusmalari, bütün internet trafigi, gizli yazismalar anlik olarak bu merkez tarafindan yakalanip depolanacak Ugur KOÇBAS / VATAN

Telefonda ne söylediginize, internette ne yaptiginiza dikkat edin! Amerikan basini, dünyanin en gizemli ve karmasik istihbarat servisi olarak nitelendirilen ve iletisim istihbarati konusunda uzmanlasan NSA tarafindan Utah Çölü’ne insa edilen dev tesis için bu yorumu yapiyor. 2009 yilinda “data merkezi” olarak açiklanan çalismanin ilk adimlari 2003 yilinda, 11 Eylül saldirisindan 2 yil sonra dönemin ABD Baskani Bush tarafindan atildi. Ocak 2011’de temeli atildiginda ise “Ulusun en büyük siber güvenlik projesi” olarak tanitildi. Oysa ki bu durumda bir gariplik vardi. Ülkede siber güvenlikten sorumlu olan kurum Iç Güvenlik Bakanligi’ydi ama temel atma töreninde bu bakanliktan tek bir görevli bile yoktu. Insaat ilerledikçe çölde yükselen devasa tesis hakkinda spekülasyonlar da yayilmaya basladi. Amerikan medyasina bilgi sizdiran istihbarat kaynaklari tesisin asil amacini anlattiginda ise karsisindaki gazetecilere küçük çapli bir sok yasatti.

Sifreler de kirildi

Bir istihbaratçiya göre Utah’taki tesis dünyanin görmüs oldugu en büyük dinleme ve izleme merkezi olacak. Uydulardan, yeralti kablolarindan, deniz altindaki kablolardan geçen her tür iletisim, yani kisacasi dünyanin tüm iletisim trafigi bu merkez tarafindan izlenerek kayit altina alinabilecek. Bu da NSA’in tüm bu trafige attigi ‘çengeller’ sayesinde gerçeklesecek. Daha önce ‘Echelon’ adli gizli proje ile dünya iletisim trafigini izleme deneyinde bulunan ABD temel hedefine Utah projesiyle ulasacak. Izlenen verilerin büyük bir kisminin sifrelenmis olmasi da hiçbir olumsuzluk yaratmayacak. Çünkü ikinci bir istihbarat kaynagina göre NSA birkaç yil önce sifre çözümlemesi konusunda çok büyük bir basariya imza atti. Gelistirilen programlar sayesinde sadece kisisel sifreler degil, diplomatik ve askeri sifrelemeler de kolayca kirilabiliyor. Yani, ABD’nin yakaladigi bir diplomatik mesajin sifresini kirmasi sadece saniyeler alacak.

Net trafigi depolanacak

Tesiste bu islemleri gerçeklestirebilmek için 93 bin metrekarelik bir depolama alani ve dünyanin gelmis geçmis en hizli islem gerçeklestirebilen süperbilgisayari kullanilacak. Bu bilgisayar saniyede 1 katrilyon islem yapabilme kapasitesine sahip olacak. Peki her seyi nasil kaydedecek? diye soracak olursaniz cevap matematikte gizli... Küresel internet trafiginin boyutu 966 exabyte olarak tahmin ediliyor. Bir sey ifade etmedi degil mi? Karsilastirma yapmak gerekirse Utah merkezinin veri depolama alani her yil 2 milyari askin kisinin internette yaptigi her tür islemin toplamindan 1 milyon kat daha fazla... Yani internette ne olup bitiyosa Utah’taki merkeze depolamak çocuk oyuncagi olacak.. Ardindan bu trafigin içinden anahtar kelimeler kullanilarak kusku çeken ya da ABD güvenligini tehdit eden her sey ayirt edilebilecek. Çünkü merkezin server kapasitesi 500.000.000.000.000.000.000 sayfa veri kaydedecek kadar büyük.

Özel hayatiniz veritabaninda

Istihbaratçilarin verdigi bilgiye göre merkezin kayit altina alacagi iletisim trafigi söyle:

- Kisisel telefon görüsmeleri (cep ve sabit hatlardan yapilan tüm görüsmeler)

- E-posta trafigi

- Kisisel Google aramalari

- Elektronik ticaret verileri

- Seyahat verileri (Havayolu ve seyahat sirketlerinin veritabanindan)

- Finansal bilgiler

- Yabanci ülkelerin ordularina ait her tür gizli bilgiler

- Tüm diplomatik yazisma trafigi

‘Narus’a isim gir, ekranda tüm kayitlari gör

Utah projesi aslinda NSA’in 11 Eylül’den sonra baslattigi Stellar Wind kod adli gizli izleme ve dinleme programinin bir uzantisi. Daha önce NSA’de görev yapip kurumun yasadisiliga bulastigini belirteren isinden ayrilan William Binney’in verdigi bilgilere göre NSA daha simdiden günde 320 milyon telefon görüsmesini kaydediyor. NSA’in süperbilgisayarlarinda bulunan Narus isimli bir programa bir kisinin ismi girildiginde o kisinin yaptigi tüm aramalar ve o kisiye gelen tüm telefonlar görülebiliyor, tek tiklamayla dinlenebiliyor. 11 Eylül’den beri Narus’a kaydedilen telefon konusmalarinin sayisi 15 ile 20 trilyon arasinda. Dinleme programinin 11 Eylül saldirilarinda istihbarat zaafiyeti yasayan güvenlik yetkililerinin tavsiyesi ve dönemin ABD Baskani George Bush’un talimatiyla baslatildigi belirtiiyor. ABD Kongresi 2003’te programin yasal ayagini özel hayata müdahale gerekçesiyle durdurmustu.

DipNOT: Ingiliz edebiyatinin önde gelen isimlerinden George Orwell, 1949 tarihli romani "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört"te adeta bugünleri yazmisti. Orwell büyük yanki uyandiran eserinde, her seyin tümüyle devletin denetiminde oldugu, muhalefetsiz bir toplum kurguluyordu. Insanlarin çesitli kontrol mekanizmalariyla izlendigi bir modele dogru gidildiginin altini çizen roman, daha sonra sinemaya da aktarilmisti. Zamanla kitabin slogani haline gelen "Büyük birader seni izliyor" (Big brother is watching you) ezberlerdeki yerini koruyor...

Vatan