Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Açlik siniri bin lirayi asti

Açlik siniri bin lirayi asti

Türk-Is`in hesaplamasina göre, dört kisilik bir ailenin açlik siniri 1.007 ve yoksulluk siniri 3 bin 280 lira oldu.

ANKARA- Türk-Is, 2013 yili Subat ayina ait açlik ve yoksulluk siniri arastirmasinin sonuçlarini açikladi.

Buna göre, açlik siniri olara bilinen, dört kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken gida harcamasi tutari 1.007 lira oldu. Gida harcamasi ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakit), ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlar için yapilmasi zorunlu diger harcamalarin toplam tutari yani yoksulluk siniri ise 3 bin 280 lira olarak gerçeklesti.

Çalisanlarin mutfak harcamasi yilbasina göre 22 lira artarken, yasam maliyetindeki artis 72 lira oldu.

Türk-Is, asgari ücretin alti aylik dönem için sadece 33 lira arttigi dikkate alindiginda, çalisanlarin geçim kosullarinin daha da agirlastiginin görüldügüne dikkat çekti. Fiyat artislari nedeniyle geçtigimiz yila göre mutfak için 34 lira daha fazla harcama yapilmasi gerekiyor. Ailenin yapmasi gereken toplam harcama tutarindaki artis ise son bir yilda 109 lira oldu.

Türk-Is`in hesaplamasina göre, Ankara`da yasayan dört kisilik bir ailenin gida için yapmasi gereken asgari harcama tutari bir önceki aya göre yüzde 0.46 artti. Yilin ilk iki ayi itibariyle artis orani yüzde 2.24 oldu. Gida enflasyonunda 12 ay itibariyle artis orani yüzde 3.44 oraninda gerçeklesti. Yillik ortalama artis orani ise yüzde 5.42 olarak hesaplandi.


ETHA



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu