Tarih: 01.01.2018 00:00

Açlik siniri 985 lira

Facebook Twitter Linked-in

 

TÜRK-IS, dört kisilik bir ailenin saglikli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken gida harcamasi tutarinin 985 lira oldugunu açikladi.

Türk-Is tarafindan, çalisanlarin geçim kosullarini belirlemek amaciyla her ay düzenli olarak yapilan ‘açlik ve yoksulluk siniri’ arastirmasinin Aralik ayi sonuçlari açiklandi. Konfederasyonun açiklamasina göre, 4 kisilik bir ailenin saglikli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken gida harcamasi tutari 985 lira oldu. Gida harcamasi ile birlikte giyim, konut, ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlar için yapilmasi zorunlu diger harcamalarin toplam tutari ise 3 bin 208 liraya yükseldi. Fiyat artislari nedeniyle son bir yilda mutfaga gelen ek yük 45 lira olarak hesaplanirken, ailenin yasama maliyeti bir önceki yila göre 145 lira artti.

Önceki yilin ayni döneminde açlik siniri 940 lira ve yoksulluk siniri 3 bin 63 lira olarak hesaplanmisti. TÜRK-IS’in verileri temel alindiginda Aralik 2012 ayi itibariyle ‘mutfak enflasyonu’ndaki degisim söyle oldu: Ankara’da yasayan dört kisilik bir ailenin gida için yapmasi gereken asgari harcama tutari bir önceki aya göre yüzde 2.82 oraninda artti. Gida enflasyonunda oniki ay itibariyle artis orani yüzde 4.74 oraninda gerçeklesti. Yillik ortalama artis orani ise yüzde 6,40 olarak hesaplandi.


KOMISYON SON KEZ TOPLANIYOR

Net 739 TL olan asgari ücretin, 2013 yili rakaminin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü toplantisini yarin yapacak. Bugün yapilmasi gereken, ancak yarina ertelenen toplantida yeni rakam belirlenecek. Türk-Is asgari ücret belirlenirken, dört kisilik ailenin baz alinmasini ve insanca yasanacak bir ücret olmasini talep etmisti. Asgari ücretliler de ülkenin dört bir yaninda yürüttükleri imza kampanyasi ile topladiklari imzayi Meclise iletmis ve asgari ücretin net 1500 TL  olmasini istemislerdi. (Ankara/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —