TÜRK-IS, 2012 ekim ayinda dört kisilik bir ailenin açlik sinirini 958.01 TL, yoksulluk sinirini ise 3 bin 120 lira 55 kurus olarak hesapladi.
Türk-Is tarafindan yapilan “açlik ve yoksulluk siniri” arastirmasinin 2012 Ekim ayi sonuçlarina göre; dört kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken gida harcamasi tutari (açlik siniri) 958. 01 TL; gida harcamasi ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakit), ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlar için yapilmasi zorunlu diger harcamalarin toplam tutari (yoksulluk siniri) ise 3 bin 120 lira 55 kurus olarak hesaplandi.
Son bir yilda mutfaga gelen ek yükün 45 TL oldugu belirtilen raporda, ailenin yasam maliyetinin bir önceki yila göre 146 TL arttigi bildirilerek, “Önceki yilin ayni döneminde açlik siniri 913.29 TL ve yoksulluk siniri 2 bin 974 lira 90 kurus olarak hesaplanmisti” denildi.
ASGARI ÜCRET 270 TL DAHA DÜSÜK
Çalisanlarin elde ettigi gelir ile yapilmasi gereken harcama arasindaki farkin, geçim kosullarinin agirlasmasina neden oldugu vurgulanan Türk-Is raporda, “Örnegin, 2012 yilinin ikinci alti aylik dönemi itibariyle net asgari ücret 739.79 TL’dir.
Oysa Türk-Is verileri kullanilarak bekar tek bir isçi için asgari geçim maliyeti 1009.74 TL olarak hesaplanmaktadir. Diger bir ifadeyle; bekar bir isçi açisindan var olan net asgari ücretle olmasi gereken net asgari ücret arasinda 270 lira fark bulunmaktadir” ifadesine yer verildi.
Türk-Is’in hazirladigi verilerine göre; ekim ayinda mutfak enflasyonunun aylik yüzde 0.93 oraninda arttigi vurgulanan raporda, söyle denildi: “Yillik ortalama artis orani geçtigimiz aya göre gerileyerek yüzde 7.06 olarak gerçeklesmistir.” (ANKA)
GIDADA FIYAT DEGISIMLERI
HESAPLANAN yoksulluk sinirinin tutari ücret düzeyi olmadigi, haneye girmesi gereken gelir toplamini ifade ettigi hatirlatilan raporda, gida harcamasi çalismasina temel alinan beslenme kalibinda yer alan ürünlerin fiyatlarinda, ekim 2012 itibariyle gözlenen degisim de söyle siralandi: “Süt, yogurt, peynir grubunda; sütün zamlanmasiyla birlikte süt ürünlerinden yogurt ve peynir fiyatlari da artis gösterdi.
Peynir fiyatindaki artis yüzde 6.7 olarak hesaplandi.
Temel gida maddeleri arasinda yer alan grup ürünlerindeki fiyat artisi aile bütçesini olumsuz etkiledi.
Et, tavuk, balik, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulundugu grupta; kurban bayrami öncesi et ve sakatat ürünleri (ciger, böbrek vb.) fiyatlarinda bir degisiklik görülmedi. Ancak piyasada fiyat artisinin önümüzdeki aydan itibaren olacagi beklentisi seslendirildi. Geçen ay av mevsiminin baslamasiyla bollasan balik fiyatlari yine mutfak harcamasina katki saglasa da fiyatlarda biraz artis gözlendi.
Geçtigimiz ay fiyati 38 kurusa yükselen yumurta fiyatinda bu ay 5 kurus ucuzlama görüldü.
Yas sebze-meyve grubu bu ay mutfak harcamasini olumlu yönde etkilemistir. Sebze ortalama kilogram fiyati geçtigimiz aya göre 17 kurus, meyve ortalama kilogram fiyati ise 14 kurus gerilemistir. Yas sebze-meyvenin agirlikli ortalama kilogram fiyati ise 2.72 TL iken bu ay 2.56 TL olmustur.
Son grup içinde yer alan gida maddelerinden; tereyagi fiyati bu ay yüzde 12.2 ve ayçiçegi yagi fiyati yüzde 1.7 oraninda artarken, margarin ve zeytinyagi fiyati ayni kalmistir.
Siyah zeytin fiyati bu ay yüzde 5.3 oraninda artarken yesil zeytin fiyati degismemistir.
Ayni sekilde seker, bal, reçel, pekmez, tuz fiyati da ayni kalmistir.”
EVRENSEL