Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Adiyamanli Tütün üreticileri ayaklandi

Adiyamanli Tütün üreticileri ayaklandi

Adiyaman-Malatya yolunu trafige kapatan tütün üreticileri, eylemlerini sürdürüyor.

Tütün üreticileri için 1 Temmuz'dan itibaren yetki belgesi zorunlulugu getirildi. 

Yürürlüge giren yeni düzenlemeyle birlikte Tarim ve Orman Bakanligindan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklandi. 

“Tütün bizim tek geçim kaynagimiz. Karnimizi böyle doyuruyor, evlatlarimizi böyle okutuyoruz. Tütün kizimizin çeyizi, oglumuzun dügünü. Kendi ürettigimiz tütünü daha kaliteli ve daha ucuza satmak istiyoruz” diyen Adiyaman/Çelikhanli tütün üreticileri, düzenlemenin magduriyet yarattigini söyledi.

KAÇAK TÜTÜNE IZIN VERMEYIN

Tütün üreticisi Hüseyin Akay düzenlemeye neden karsi olduklarini söyle anlatti:

“Burada her birimizin bir iki dönüm arazisi var. Onunla kendimizi geçindirmeye çalisiyoruz. Simdi çikan yasaya göre, kooperatifler sadece Çelikhan’dan degil baska yerlerden, disaridan da tütün alabilirler. Halbuki Çelikhan’in ekmegi tütündür. Baska bir geçim kaynagimiz yok bizim. Kendi tütünümüzü satmak istiyoruz, hükümetimizden bu düzenlemeyi ve hapis cezasini kaldirmasini istiyoruz. Biz her zaman vatanimizin milletimizin yaninda olduk. Devletimize de milletimize de zarar gelsin istemiyoruz.”

Belgesiz ticaret yapanlara 3 yildan 6 yila kadar hapis cezasi verilmesini öngören Kaçakçilikla Mücadele Kanunu’ndaki söz konusu düzenlemeye tepki gösteren Adiyamanli tütün üreticileri, önceki gün Adiyaman-Malatya yolunu trafige kapatti. 

Üreticiler, kararin iptal edilmesini istedi. Aydinlik’in ulastigi tütün üreticileri, “Biz yasal bir is yapiyoruz, terör örgütüyle bir tutulmak istemiyoruz. Üretimimiz kayit altina alinsin, denetlemeler yapilsin, üretimin önü açilsin” dedi.

Yeni düzenlemeye göre tütün tasinmasi için 250 üreticinin bir araya gelerek kooperatif kurmasi ve yetki belgesi almasi gerekiyor. 

Aydinlik’tan Melike Güler'in haberine göre üreticiler bu kooperatiflesme düzenlemesini, tekellesmenin bir parçasi olarak gördüklerini belirttiler. 

Akay, Türkiye’ye kaçak olarak giren tütünün de üreticileri zora soktugunu ifade ederek çözüm talep etti. Akay, “Iran’dan Çelikhan’a çok daha ucuza tütün geliyor. Bu nasil geliyor? Hükümetin ve kolluk kuvvetlerinin buna izin vermemesi lazim. Bu bizi zora sokuyor. Biz yine kendi tütünümüzü satamiyoruz. Disaridaki tütünün Çelikhan içine girmesini istemiyoruz.” dedi.

EMPERYALISTLER DEGIL HALKIMIZ KAZANSIN

Malatya’dan tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar da önceki gün baslayan eylemlerin en önündeydi. Dindar, kooperatif adi altinda üreticilerin abluka altina alinmak istendigini söyledi. Dindar, “Tütün bizim her seyimiz. Çocugumuzun harçligi tütün, hayatimizi böyle idame ettiriyoruz. Vergimizi de veriyoruz. Petrolcü kazaniyor, dükkan kazaniyor. Sorunlarimiza cevap bulunmazsa eylemlerimize devam edecegiz. Hepimiz birbirimizle baglantiliyiz. Hakkimizi alana kadar direnecegiz. Emperyalist fabrikalar degil, halkimiz kazansin. Çiftçi kalkinsin” diye konustu. 

Üreticilerden Hasim Adiyaman da düzenlemenin kaldirilmasini talep etti. Tütünün bir tarim ürünü olmasi gerektigini vurgulayan Adiyaman, bu düzenlemeden milyonlarca kisinin etkilendigini söyledi. Adiyaman “Bu yasa yürürlüge girince kolluk kuvvetleri mecburen bunu uygulamak zorunda olacak ve bu düzenlemeyle biz resmen katledilmis olacagiz. 3 yildan 6 yila kadar hapis cezasi yaptirimi var. Bunun kaldirilmasini istiyoruz, tütünümüzü kendimiz satmak istiyoruz” dedi.

Odatv.com 



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı