Tarih: 01.01.2018 00:00

Afet Yasasi, Dogal Afet gibi! Sorular Cevaplar

Facebook Twitter Linked-in

Afet Yasasi, Dogal Afet gibi!

 

ÂFET RISKI ALTINDAKI ALANLARIN DÖNÜSTÜRÜLMESI HAKKINDA KANUN  ILE ILGILI EN ÇOK SORULACAK SORULAR VE MADDELERLE ILGILI ELESTIRILER

 

 

Evsizlesmeye hos geldiniz.

 

Sehir merkezleri çok degerlendi. Büyük insaat sirketleri için büyük rant alanlari olustu. Kenti yenilemek adina kutsal bir görev üstlendiler. Vatandasin canini depremden kurtarmak adina onlari evsizlestiriyorlar. Siyasi kaygi gütmeyeceklermis!...Brezilya ve Meksika bunu yapamadigini yapacaklarmis!

 

 

Hukukun üstünlügü lafta kaldi. Hukukun üstünde bir yasa… Itiraz yok!

Insan haklari ihlali…Anayasal haklar ihlali…

Dogal bir afet gibi…Siyasal bir afet …

Depremden daha deprem…

Depremde çaresizdiniz,simdi yüz kere çaresiz kalacaksiniz.

Asil çözümün muhatabi yerel yönetimler devre disi birakilarak,valiler yetkili kilindi.

Her yere uygulanabilecek,her yer risk alani olabilecek bir anlayista…

Risk,bir alan olarak tanimlanmis.

Itiraz yok! Itiraz edene hapis yolu…

Dava açma hakki ortadan kaldiriliyor.

Binada risk olmasa da ‘uygulama bütünlügü’ çerçevesinde yeni binaniz yikilacak

Rezerv alanlari denilerek yagmanin,talanin önü açilacak

Anayasal haklar Barinma hakki,konut dokunulmazligi yok olacak.

 

Sehir disina mars mars!

Sizi sehir merkezlerinde görmek istemiyorlar…

Kendi evlerinin yerlerine lüks konut yapilacak olanlar burada oturamayacaklari için kenar semtlere sürülecek. Göçeceksiz,gittiginiz yere borçlanacaksiniz! TOKI veya KIPTAS’a borçlanarak yoksulluktan yoksulluk begeneceksiniz.

 

 

Önce evinizin bir röntgeni çekilecek…6.5 büyüklügündeki bir depreme dayanamayacagi görülürse binanizin yikilmasi için bildirimde bulunulacak. Ve sizden yikim masraflarini kendinizin karsilayarak evinizi yikmaniz istenecek. Bunun için bir süre verilecek,bu süre içinde yikmazsaniz,idare binanizi yikacak ve masraflarini size ödetecek.

 

Bu halde bile…Evinizi yiktiniz arsaya dönüstü. Sonunda bir araya geldiniz yeniden bina yaptiracaksiniz…Öyle kolay degil…Bir sürü sorun,kavga sizi bekliyor…Diyelim ki eviniz su an 7 kat ama su an geçerli olan imar uygulamasiyla, yikildiginda evinizin yerine 5 katli bina yapilacak. 2 kisi açikta kalacak. Bu halde olan o kadar çok bina var ki…Bu durumda ne olacak? Belirsizlikler…Belirsizlikler… Içinden çikilamayacak bir hal alacak.

Müteahhide veremeyeceksiniz,çünkü böyle bir yere müteahhit girmez,kazanci yok. Siz yaptiramayacaksiniz,birinizin parasi varsa birinizin ki yok. Kredi alacak olsaniz,baska bir yerden yeni bir daire almakla es deger bir kredi almis olacaksiniz…Borçlanacaksiniz da borçlanacaksiniz….Ya hakkinizi üç on paraya birine satip devredecek ya da borçlanmayi göze alarak bir ömür boyu borç içinde çirpinacaksiniz.

 

 

Kisaca vatandasa bir dayatma ile ‘Yapacagin hiçbir sey yok. Bu iradenin önünde boyun eg,diz çök! ‘ deniliyor. Isin özü bu yasanin hedefi durumunda olanlar yoksullasacak,evsizlesecek,mülksüzlesecek!

 

Anayasal bir hak olan barinma hakkini savunmaya ceza verilecek! Yaratilan hukuksuzluk ortamini  hukuksuzluklar  dolduracak. Vatandas çileden çikacak! Bu yasa ile hukukun önü tikanacak ve vatandas çözümü hukuk disi yollarda arayacak.

 

Bu yasa basta Sehir Plancilar Odasi tarafindan ‘Dönüsüm, anti-demokratik, merkeziyetçi, bilimsel temelden yoksun, Anayasa ve uluslararasi sözlesmelere açikça aykiri bir yasa’ olmakla suçlaniyor.

 

Bu kadari mi? Diyenleriniz çikacaktir. Biz daha fazlasi diyoruz. Daha fazlasina tanik olmaya hazirlanin!...

Afet Yasasi ile ilgili Sorular-Cevaplar-Elestiriler

 

Soru-Bu Kanunun uygulanmasinda; bakanlik denilince hangi bakanlik,idare denilince hangi kuruluslar ilgilidir?

Cevap- MADDE 2- (1) a) Bakanlik: Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ni,b) Idare: Belediye ve mücavir alan sinirlari içinde belediyeleri, bu sinirlar disinda il özel idarelerini, büyüksehirlerde büyüksehir belediyelerini ve Bakanlik tarafindan görevlendirilmesi hâlinde büyüksehir belediyesi sinirlari içindeki ilçe belediyelerini…

Madde Elestirisi:Yetkinin genel olarak Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na verilmesi, yerlesmelerin asil sorumlusu olan yerel yönetimleri devre disi birakacak…’ ‘Tasari ile Bakanliga taninan yetkiler, belediyeleri kentlerinde yetkisiz birakacak, görevlerini yerine getirmelerini engelleyecek, halk ile belediye, belediye ile bakanlik karsi karsiya gelecektir.  

Soru- Bu Kanunun uygulanmasina,kapsamina giren alanlar hangileridir?

Cevap-c) Rezerv yapi alani: Bu Kanun uyarinca gerçeklestirilecek olan uygulamalarda yeni yerlesim alani olarak kullanilmak üzere, TOKI’nin veya Idare’nin talebine bagli olarak veya re’sen Bakanlik’ça yapilacak olan teklif üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenen alanlari,

ç) Riskli alan: Zemin yapisi veya üzerindeki yapilasma sebebiyle can ve mal kaybina yolaçma riski tasiyan ve Bakanlik, TOKI veya Idare tarafindan belirlenerek Bakanligin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca kararlastirilan alani,

d) Riskli yapi: Riskli alan içinde veya disinda ekonomik ömrünü tamamlamis, yikilma veya agir hasar görme riski tasidigi ilmî ve teknik verilere dayanilarak tesbit edilen yapiyi…

Madde Elestirisi: ‘Kamunun elinde kalan son araziler de elden çikarilacak, kamusal fakirlesme yeni bir boyut kazanacak…’

Soru-Binaniniz hakkinda tespit basvurusu yapmaz iseniz ne olur?

Cevap-Tesbit, tasinmaz devri ve tescil MADDE 3- (1) Riskli yapilar, Idare’ce tesbit edilir ve Bakanliga bildirilir. Bu tesbit büyüksehirlerde büyüksehir belediyesince bizzat veya ilçe belediyeleri araciligiyla yapilir veya yaptirilir. Bakanlik, belirledigi alanlardaki riskli yapilarin tesbitini süre vererek TOKI’den ve Idare’den isteyebilir. Verilen süre içinde bu tesbitler yapilamadigi takdirde, Bakanlik’ça yapilir veya yaptirilir.

Soru-Riskli yapilar tespit tarihinden kaç gün sonra tapu müdürlügüne bildirilir? Kim bildirecek?

Cevap-(2) Riskli yapilar, tapu kütügünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tesbit tarihinden itibaren en geç on is günü içinde Bakanlik, TOKI veya Idare tarafindan ilgili tapu müdürlügüne bildirilir; tapu kütügüne islenen belirtmeler hakkinda, tapu müdürlügünce aynî ve sahsî hak sahiplerine bilgi verilir.

 

Soru-Riskli alanlarda ve rezerv yapi alanlarindaki Hazine’ye ait yerlerin durumu nedir?

Cevap-(3) Riskli alanlarda ve rezerv yapi alanlarinda olup Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan tasinmazlardan ……………. bulunan yerler için Millî Savunma Bakanligi’nin uygun görüsü alinarak Maliye Bakanligi’nin teklifi ve Bakanlar Kurulu karari ile; kamu idarelerine tahsisli olmayanlar ise, Maliye Bakanligi’nca ilgili kamu idaresinin görüsü alinarak Bakanliga tahsis edilir veya Bakanligin talebi üzerine TOKI’ye ve Idare’ye bedelsiz olarak devredilebilir.

Madde Elestirisi: Tasarinin yasalasmasiyla kamunun elinde kalan son araziler de elden çikarilacak, kamusal fakirlesme yeni bir boyut kazanacaktir. ‘

 

Soru-Kamu alanlari nasil etkilenecek?

Cevap-4) Hazine disindaki kamu idarelerinin mülkiyetinde bulunan tasinmazlar, bu Kanunun amaçlari çerçevesinde kullanilmak üzere mâliki olan kamu idarelerinin görüsü alinarak Bakanligin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karariyla Bakanliga tahsis edilerek tasarrufuna birakilir veya Bakanligin talebi üzerine TOKI’ye ve Idareye bedelsiz olarak devredilebilir. Bu Kanuna göre uygulamada bulunulan alanlarda yer alan tescil disi alanlar, tapuda Hazine adina tescil edildikten sonra Bakanliga tahsis edilerek tasarrufuna birakilir veya Bakanligin talebi üzerine TOKI’ye ve Idareye bedelsiz olarak devredilebilir.

 

Madde Elestirisi: Tasari içine özenle zerk edilen düzenlemelerle, kentlerimizin ranti yükselen merkezi bölgelerindeki kamu tesislerine yönelik talan süreci de hizlandirilmis olacaktir. ‘Hazine disindaki kamu kurumlarina ait tasinmazlarin da, üstelik bu alanlarin riskli alanda olma kosulu da aranmadan Bakanliga tahsis edilmesiyle, kentlerin ranti yükselen merkezi bölgelerindeki kamu tesislerine (okul, hastane vb.) yönelik talan süreci hiz kazanacak..’

 

Soru-Tahsis ve devir edilen 3 yil içinde maksadina uygun olarak kullanilmazsa ne olur?

Cevap-(5) Tahsis ve devir tarihinden itibaren üç yil içinde ve gerekli görülen hâllerde Bakanligin talebi üzerine Maliye Bakanligi’nca uzatilan süre içinde maksadina uygun olarak kullanilmadigi Bakanlik’ça tesbit edilen tasinmazlar, bedelsiz olarak ve re’sen tapuda Hazine adina tescil edilir veya eski mâliki olan kamu idaresine tekrar devredilir.

 

Soru-Meralar da tehdit altinda midir?

Cevap-(6) 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayili Mera Kanunu kapsaminda olup riskli alanlarda ve riskli yapilarda yasayanlarin nakledilmesi için Bakanlikça ihtiyaç duyulan tasinmazlar, 4342 sayili Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fikrasinin (g) bendindeki alanlardan sayilarak, tahsis amaçlari ayni maddeye göre degistirilip tapuda Hazine adina tescil edilir; bu tasinmazlar hakkinda bu Kanuna göre uygulamada bulunulur.

Madde Elestirisi:Üzerinde yapilasma olmayan ve bu yönüyle afet açisindan herhangi bir risk tasima olasiligi bulunmayan mera alanlarinin devrini ve satisini kolaylastiran bu düzenleme ile ülkemiz hayvanciliginin ve korunmasi gereken dogal degerlerimizin agir bir darbe daha almasinin, genis çapli yeni bir talanin önü açilmaktadir. ‘

 

Soru-Yeni binalar da bu yasa ile tehdit altinda midir? Bu kanun kapsaminda degerlendirilerek ayni akibete ugrayacak mi?

Cevap-(7) Bu Kanunun uygulanmasi için belirlenen alanlarin sinirlari içinde olup riskli yapilar disinda kalan diger yapilardan uygulama bütünlügü bakimindan Bakanlikça gerekli görülenler de bu Kanun hükümlerine tâbi olur.

Madde Elestirisi:Böylesi bir düzenleme, güvenli, risk tasimayan yapilarda oturan, “benim yapim risk tasimiyor, güvendeyim” düsüncesine sahip olan kisilerin hukuksal güvencelerini, barinma haklarini, konut dokunulmazligini, belirsizlik tasiyan “uygulama bütünlügü” kavrami ardina gizlenerek, ortadan kaldiran yanlariyla Anayasaya aykiridir. ‘

 

Soru- TOKI veya Idare her türlü imar ve yapilasma islemlerini geçici olarak durdurabilir mi?

Cevap-Tasarruflarin kisitlanmasi MADDE 4- (1) Bakanlik veya uygulamayi yürütmesi hâlinde TOKI veya Idare, riskli alanlarda, riskli yapilarin bulundugu tasinmazlarda ve rezerv yapi alanlarinda bu Kanun kapsamindaki proje ve uygulamalar süresince her türlü imar ve yapilasma islemlerini

Özür dileriz,bir hatadan dolayi yazinin tamamini yayinlayamiyoruz!

Anlayisla karsiladiginiz için tesekkürler...

Yazinin tamami http://haybergursoy.blogspot.com/2012/06/afet-yasas-dogal-afet-gibi-sorular.html

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —