Afyonkarahisar

Afyonkarahisar

Önceki gece baslayan endiseli bekleyis dün sabah yerini derin bir aciya birakti. Afyon`daki patlamanin agir bilançosu ülkeyi sarsti.

25 askerin sehit düstügü, 4’ü asker 4’ü sivil 8 kisinin de yaralandigi Afyonkarahisar ’daki patlama tüm ülkeyi derinden sarsti. Afyon’daki Sehit Uzman Çavus Mete Saraç Kislasi’nda mühimmat sayimi sirasinda meydana gelen patlama sonucu çikan yangin ve devam eden patlamalar arama-kurtarma çalismalarini güçlestirdi. Patlamayi duyan kisladaki askerlerin aileleri olay yerine akin etti, ancak çocuklarinin akibeti hakkinda ancak dün ögle saatlerinden sonra bilgi sahibi olabildiler. Kazanin dehsetini Afyon halki da yakindan hissetti. Patlama sonucu çevreye çok sayida askeri mühimmatin yayildigi görüldü. 
Afyonkarahisar ’da önceki aksam saat 21.15 siralarinda, 41. Mühimmat Bölük Komutanligi’na ait 32 numarali cephanelikte Susurluk’tan getirilen askeri mühimmatin “tasnifi ve depolanmasi sirasinda” patlama meydana geldi. O sirada cephanelikte görevli olan 2 astsubay, 2 uzman çavus ve 21 er hayatini kaybederken 4’ü asker 4’ü sivil 8 kisi de yaralandi. 
Patlamanin yasandigi kislanin içindeki depo enkaza dönerken, bölgede otlarin tutusmasi nedeniyle yangin panigi yasandi. Itfaiye ekipleri yanginin diger cephaneliklere siçramamasi için uzun süre çaba sarf etti. Patlamada çevreye yayilan askeri mühimmat nedeniyle itfaiye ekipleri de zor anlar yasadi. Bu mühimmatin patlama olasiligi nedeniyle itfaiye ekipleri zaman zaman araçlarindan inmeden müdahale etmeye çalisti. 

Gece yarisi içtima ve... 
Afyonlulari sokagi döken patlama, kislanin hemen yakininda bulunan Ataköy ve Kislacik köylerinde de maddi hasara neden oldu. Patlama sonucu çok sayida tas ve kaya parçasinin, kislanin yakininda bulunan evlerin çatilarini deldigi görülürken, basta el bombalari olmak üzere çok sayida askeri mühimmat köylülerin tarlalari ve bahçelerine saçildi. Bazi köylüler, tarlalarinda, sehit askerlere ait parçalar buldugunu da anlatti. 
Patlamadan hemen sonra Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hayri Kivrikoglu kislaya gelerek incelemelerde bulundu. Gece yarisi yapilan içtimada 25 askerin eksik oldugu belirlendi. Ancak bölgeye yayilan askeri mühimmatin patlama olasiligi arama ve kurtarma çalismalarinin sabah saatlerine kalmasina neden oldu. Sabah Ankara ve çevre illerden gelen uzman ekiplerin çalismasi sonucu patlamanin oldugu cephanelige girilebildi. 
Olaydan yarali kurtulan er Fatih Yüksel, Radikal ’e yaptigi açiklamada, patlama sirasinda nöbette oldugunu söyleyerek, “Mevzideki nöbet yerine yeni gelmistik. Saat 21.15 siralarinda patlama meydana geldi. O sirada üzerime bir alev topu geldigini gördüm. Kisa bir süre sonra tekrar yeni bir patlama oldu, bulundugum mevziden asagiya düstüm. Migferim ve sarjörüm saga sola dagildi. Kuleye çikip bilgi vermeye çalistim. Daha sonra rütbeli personelin yardimiyla bulundugum mevziden alinarak hastaneye getirildim. Hangi arkadasimin hayatini kaybettigini bilmiyorum” dedi. 
Yarali askerlerden Hasan Boncuk ise “Mühimmat deposunda sabah saatlerinde basladigimiz istifleme aksam saatlerine kadar sürdü. Yatsi namazi için baska bir bölüme geçtim, namaz sirasinda patlama oldu, 40-50 metre savruldum” diye konustu. 

‘Sanki füze atildi’ 
Evi ve arabasi agir hasar gören Ataköy Mahallesi sakinlerinden Ali Koç ise, patlamanin hemen ardindan evlerini bosalttiklarini belirterek, “Sanki buraya bir füze atilmis gibiydi. Dagdan, cephaneligin bulundugu yerden bizim evlere dogru bir ates topu geliyordu. Çocuklarimi alarak hemen kaçtim. Evim ve arabam agir hasar gördü” dedi. 
Ilerleyen saatlerde, ayni zamanda Afyon milletvekili olan Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu olay yerine geldi. Askeri yetkililerden bilgi aldiktan sonra açiklamalarda bulunan ve daha sonra hastaneye giderek yarali askerleri ziyaret eden Eroglu, öglen saatlerinde CHP ve MHP milletvekillerinden olusan bir heyetle olay yerine tekrar geldi. Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz da olay yerinde askeri yetkililerden bilgi aldi. 

Içtimada yoktular 
Astsubay Kidemli Basçavus Bedri Nayim / Erzurum 
Astsubay Kidemli Çavus 
Murat Döger / Kirikkale 
Uzman Çavus 
Hüseyin Apaydin / Balikesir 
Uzman Çavus 
Cüneyt Akkus / Ordu 
Er Ayhan Kurtçu/Kastamonu 
Er Kadir Aydin / Aksaray 
Onb. Fatih Salgam/Kastamonu 
Er Bayram Uluer/Çorum 
Onb. Burak Kaplan / Çorum 
Onb. Emrah Aral / Manisa 
Onb. Emrah Kartal / Zonguldak 
Onb. Hayri Kaya / Gaziantep 
Onb. Emre Yildirim / Nevsehir 
Onb. Ahmet Sandalci / Kirikkale 
Mehmet Emre Özer / Gaziantep 
Hüseyin Gökhan Eriç / Isparta 
Tolga Tastan / Bursa 
Ahmet Tosun / Adana 
Burak Ümit Gedik / Erzincan 
Onur Fikret Dülger / Trabzon 
Mücahit Coskun / Zonguldak 
Baris Öztürk / Eskisehir 
Mehmet Emin Çagun / Igdir 
Abdullah Tokgöz / Yozgat 
Faruk Ergeç /