Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

AH NEREDE VAH NEREDEDE

AH NEREDE VAH NEREDEDE

70 li yillarin meshur pop sarkilarindan biri idi ah nerede vah nerede.

Sarkinin nakarat kisminin devaminda bir bilen olsa ah nerede diye devam eder…

Sarki kalp kirikliginin terennümüdür. Bizim ah nerede vah nerede diye sordugumuz ekonomik kirilganligin terennümü olup bildigimiz seyin kinayeli olarak sorulmasidir.

Sordugumuz sey gayet açik, 2 üzeri 7(27) milyar dolar nerede? Nerede oldugunu biliyoruz buhar olmadi! Olan sey AKP zihniyetinin yaklasimi ile “olmadi ise bile kesin bir sey oldu” vehminden çok öte olmasi gereken para olmasi gerektigi gibi kullanilmadiginin tespitidir.

Bu tespiti ekonomik veriler ile açiklamadan önce AKP sözcülerinin bu konuya cevaplari ile olmamasi gereken seyler oldugunu anlatarak baslayalim!

“Salgin dolayisi ile kullandik”

"128 milyar dolar ne buhar olmustur ne de haksiz ve hukuksuz yere herhangi birinin cebine girmistir"

“Para merkez bankasinda”

“Türkiye’nin için hiçbir zaman bu kadar parasi olmadi”

“128 milyar dolarin 36 milyar dolari ile altin ithal edilmistir ve bu altinlar Cumhuriyet Altini, bilezik ve benzeri yatirim araci olarak Türk halkinin evindedir.  75 milyar dolari Türkiye’deki bankalarda gerçek ve tüzel kisilerin hesaplarinda durmaktadir. Özel sektör 43 milyar dolarlik yurt disina olan döviz borcunu ödemis. Yabanci portföy yatirimci 12 milyar dolar satin alarak yurtdisina çikarmistir.”

“128 milyar burada sizin akliniz nerede”

“Merkez bankasinin kasasinda”

“128 milyar hesabina nereden ulastilar bilemiyorum”

“128 milyar nerede” (dolar mi TL mi bilmiyor)

“Ne kadar döviz alip satildigi görülebilir. Açik ve seffaf! Merkez Bankasi bunu açiklamali!” (Satisi yapan hazine, merkez bankasi açiklasin diyen Hazineden sorumlu bakan!)

“Aradiginiz para Merkez Bankasinda” (Bu da yandan çarkli destekçinin açiklamasi)

Gelelim 128 milyar dolar nerede sorusu neden soruluyor?

Anlasilan o ki 2017 yilinda yapilan bir protokole göre bu satislar yapilmis.

Isin aci ve garip yani 2018 yilinda rahip Brunson krizinde dolar 4 lira seviyelerinden 7 lira seviyesine çikilirken satis yapilmamis ama 2019 yerel seçimler öncesi 6 lira seviyelerinde stabil iken satilma ihtiyaci duyulmus?

MB verilerine göre bankanin brüt rezervi 2019 sonunda yaklasik 80 milyar dolardi, son güncel veri olan 2 Nisan 2021’de ise 48.1 milyar dolar. Iki yil arasindaki fark 128,1 milyar dolar?

2019'da yok denilen, 2020'de yanitlanmayan Merkez Bankasi'nin seffaflik disi bir sekilde kamu bankalari vasitasiyla döviz rezervlerini sattigi gerçegi, muhalefet partilerinin ve sosyal medya baskisinin neticesinde hükumet tarafindan sonunda kabul edildi. Hatta TCMB ile kamu bankalari arasinda hülle amaçli kullanilan kurumun Hazine oldugu açiklandi.

Biz yine sarkiya dönecek olur isek kalbinin nerede oldugunu bilen gibi biz de bildigimizi soruyoruz. Nerede oldugu açiklanmasa da kötü bir yönetim eli ile olmasi gerektigi yerde olmadigini biliyoruz.



  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı