Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ahmet Altan da Erdogan`a dava açti

Ahmet Altan da Erdogan`a dava açti

Basbakan Erdogan Taraf ve Ahmet Altan`a dava açmisti. Karsi dava hamlesi gecikmedi...

Erdogan, Taraf Basyazari Altan`in `Alaturkalik` baslikli yazisi için 30 bin TL`lik dava açti. Taraf da `küstah`, `taseron` ve `müzik kutusu` sözlerini yargiya tasiyor

Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in avukatlari Muammer Cemaloglu ve Burhanettin Sevencan, Taraf Genel Yayin Yönetmeni Ahmet Altan`in "Alaturkalik` basligiyla önceki gün kaleme aldigi yazi nedeniyle dava açti.

BASBAKAN ERDOGAN`IN AVUKATLARI DAVA AÇMISTI

Altan`in yazisinda "Erdogan`in sahsiyet haklarina saldiri kastiyla, fevkalade agir hakaretlerde bulundugu` öne sürülerek, köse yazisindan alintilara yer verildi. Dilekçede, "Yazinin Erdogan`i elestirmeye degil; asagilamaya, küçük düsürmeye, cahil, bilgisiz ve ilgisiz olmakla itham etmeye yönelik oldugu` ve yazidaki degerlendirmelerin `düsünce açiklamasi` olarak kabul edilemeyecegi savunuldu. Yazidaki ifadelerin sagduyu sahibi bir kisinin kabul edecegi sözler olmadigi kaydedilen dilekçede, "Topluma böyle bir dilin asilanmasi basinin var olus nedenlerini zayiflatir, hatta islevini de etkisizlestirir. Bu nedenledir ki davali, Basin Kanunu, yerlesik yargisal ve bilimsel içtihatlarca da sabit oldugu üzere dava konusu yayinla, müvekkil davaci asilin kisilik haklarina ve manevi sahsiyetine açikça bir saldiri gerçeklestirmistir` dendi.

Basin özgürlügü ve elestiri hakkinin hiçbir zaman için uluslararasi metinlerle, anayasayla ve yasalarla güvence altina alinan, kisilerin seref ve haysiyetinin ihlali araci olarak kullanilamayacagi belirtilen dilekçede, Altan ve Taraf gazetesinden toplam 30 bin lira manevi tazminat talep edildi.

Taraf`tan 30 bin TL`lik dava

Basbakan Erdogan`in davasina karsilik gazetemiz Taraf da AKP Il Baskanlari Toplantisi`nda sarf edilen "küstah", "taseron" ve "müzik kutusu" sözlerini yargiya tasiyor. Basbakan Erdogan, isim vermeden Taraf `in Stratfor belgelerinde yer alan yazismalara ve gazete mansetine atifta bulunarak "Söylentilere kanip bize ömür biçenler, cüretkâr olduklari kadar büyük de bir küstahlik içindedir. Bu söylentileri mansetlerine tasiyanlar da, bu mihraklarin taseronlugunu yapanlar da ayni sekilde büyük bir küstahligin içindedir" demisti. Erdogan, Taraf `i parayla çalisan bir müzik kutusuna benzeterek, "Bazi kafelerde müzik kutulari olurdu. Neyi seçerseniz bir lira karsiligi onu dinlersiniz. Iste su anda tipki o bir lirayla çalisan müzik kutulari gibi manset atan, köse yazisi yayinlayanlar var. Jetonu aliyorlar manset çikariyorlar" ifadesini kullanmisti. Taraf gazetesi avukatlarindan Veysel Ok, Basbakan hakkinda 30 bin TL`lik maddi ve manevi tazminat açacaklarini söyledi.

Ahmet Altan`in sözleri

Erdogan`in Taraf için kullandigi sözleri elestiren Altan, kösesinde su ifadeleri kullanmisti: "Basbakan Erdogan`in, acemi garson çiragi gibi tablasindaki polemik sözcüklerini avuçlayip âdapsiz, usulsüz masaya firlatmasi beni bazen öfkelendiriyor, bazen de onun bagiris çagirislarina bakinca hiddetle oldugu yerde tepinen küçük bir oglan çocugunu izliyor duygusuna kapilip gülümsüyorum. Dün gene bizim gazeteyle ilgili izandan pek nasibini alamamis bazi laflar söylemis. Bizim bir gün önceki mansete ertesi gün tepki göstermesi gazeteleri pek de iyi izleyemedigini gösteriyor, basin danismanlari daha iyi çalisirlarsa adamcagiz da sövmek istediginde öyle eski zamandaki kara trenler gibi istasyona rötarli girmez. Bir de, Stratfor`un gizli raporlarini yayimladigimiz için bizim gazete hakkinda söyledigi "müzik kutusu" lafi var. Zavalli Basbakan`in akli iyice karismis. O Stratfor`un Türkiye`deki "ortagi" Basbakan`in yakin akrabalarinin yönetimindeki gazete, o Stratfor`un en önemli haber kaynagi Basbakan`in basdanismani. Basbakan dört bir koldan sarilmis, Stratfor burnunun dibine girmis. Ve Stratfor "müzik kutusuna" parayi atinca o müzik baska yerde degil Basbakan`in odasinda çaliyor."

Vatan



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli