Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

AK Partililer oylamada sasirdi!

AK Partililer oylamada sasirdi!

Torba kanunda AK Partililer destekledikleri bir maddeye CHP`nin `kabul` verdigini görünce `ret` oyu kullandi. Durumu anlayinca itiraz ettiler ancak sonuç degismedi.

Torba kanuna her türlü düzenleme eklenince vekiller bir süreden sonra neye oy verip neye vermediklerini bile karistirir hale geliyor. Yine çok sayida kanunda degisiklik öngören 147 maddelik son torba kanun teklifini yasalastirmak için gece yarilarina kadar çalisan TBMM ’de AK Partililer, kendi destekledikleri maddeye yanlislikla ‘ret’ oyu verdiler. Bu kazanin nedeni ise maddeyi dahi dinlemeden CHP ’lilerin de ‘kabul’ oyu vermeleri.
TBMM’de, önceki gece teklifin Gümrük Kanunu’nun 5. maddesi ve
Saglik Bakanligi ’na Bagli Saglik Kurumlari ile Rehabilitasyon Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkinda Kanun’un 221. Maddesinin görüsmelerinin ardindan oylamaya geçildi. Karar yeter sayisi bulunamadigi için verilen aranin ardindan yapilan oylamada muhalefet ‘kabul’ oyu kullandi. Muhalefetin ‘kabul’ oyu verdigi gören AK Parti’liler ‘ret’ oyu kullandi.
Ancak ‘yanlislik’ yapildiginin fark edilmesi üzerine AK Parti Grup Baskanvekili Nurettin Canikli, oturumu yöneten AK Partili Baskanvekili Sadik Yakut’a, “Iradeyi yansitmiyor Sayin Baskan” diyerek itiraz etti. AK Partili Ahmet Yeni ve Ali Sahin ise, Yakut’un oylamadan önce ‘madde’ degil ‘önerge’ dedigini iddia ederek itiraz ettiler. Oturumu yöneten Yakut, “Hayir, sayin milletvekilleri, yapacak bir sey yok, oyladim ben, kabul edilmedi yani yoruma da gerek yok” karsiligini verdi. 

Tutanaklar incelendi 

Canikli’nin itiraza devam etmesi üzerine Yakut tutanaklari istedi. Yakut, tutanaklara göre 73’üncü maddenin (a) bendinin (3) numarali alt bendinin reddedildiginin anlasildigini ifade etti. Yakut, tutanaklari tekrar okudu. Maddenin önümüzdeki dönemde tekrar gündeme gelebilecegi ifade edildi.
2008’de Sosyal Güvenlik Yasasi’nin görüsmelerinde benzer bir olay olmustu. AK Partili Bekir Bozdag’in sundugu evli ve çocuklu SSK emeklilerine maas baglama kat sayisi alt sinirini yüzde 40’a çikaran önergeye CHP’liler kabul oyu verince AK Partililer ret oyu kullanmisti. Öte yandan, Cumhurbaskanligi’nda çalisan ve Cumhurbaskanligi Genel Sekreterligi’nin talebi üzerine baska kurumlara gönderilen görevlilerinin buradaki ücretlerini almaya devam etmelerine iliskin düzenleme de CHP’nin önergesine AK Parti’nin de destek vermesiyle kabul edilerek tekliften çikarildi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli