Akil Insanlar Basbakan Erdogan`la görüstü

Akil Insanlar Basbakan Erdogan`la görüstü

Toplantiya, Akil Insanlar Heyeti üyeliginden istifa eden Murat Belge ve Prof. Dr. Baskin Oran ile mazeret bildiren Kürsad Bumin ve Semsi Bayraktar katilmadi.Basbakan Erdogan ile 3.5 saat görüsen Akil Insanlar toplanti çikisi açiklamalarda bulundu.

Toplantiya, Akil Insanlar Heyeti üyeliginden istifa eden Murat Belge ve Prof. Dr. Baskin Oran ile mazeret bildiren Kürsad Bumin ve Semsi Bayraktar katilmadi.Basbakan Erdogan ile 3.5 saat görüsen Akil Insanlar toplanti çikisi açiklamalarda bulundu.

Akil Insanlar Heyeti Dogu Anadolu Bölgesi Grup Üyesi Izzettin Dogan, "Her grup kendi bölgelerinde elde ettigi sonuçlari sayin Basbakan’a sundu. O da notlar aldi. Halkin sürece büyük destegi var. Bazi bölgelerde kaygi ve tereddütler var. Özet olarak sayin Basbakan çekilmenin bitmedigini, birinci asamanin henüz tamamlanmadigini, geri çekilmenin tam olmadigini sürecin devam ettigini söyledi" diye konustu.

"HERKES TOPLUMSAL BARIS ISTIYOR" 

Marmara Bölgesi Grubu Üyesi Hülya Koçyigit de, çözüm sürecine bütün kalbiyle inandigini vurgulayarak "Halkla yaptigimiz görüsmelerde sadece bir kesimin sorunlu olmadigini, toplumda çesitli kesimlerin farkli sorunlari oldugunu, tüm bunlarin da daha ileri bir demokrasiyle asilabilecegini gördük.

Raporumuzda da bunun gibi dilek ve önerilerimizi dile getirdik. Elbette ki, hepimizin toplumsal bir barisa ihtiyaci var. Bu nedenle birbirimizi anlamak, birbirimizle diyalog kurmak, birbirimizle daha çok görüsmek ve daha çok insan hikayeleri dinlemeye ihtiyacimiz var" dedi. Basbakan Erdogan’in raporlari dinledigini aktaran Koçyigit, sunlari söyledi: Elestirileri ve önerileri aldi. Bütün bunlarin degerlendirilecegini söyledi. Bugüne kadar 2 aydir yaptigimiz görüsmelerde halkin nelerden endise duydugunu, nasil yaklastigini anlattik. Tüm bunlarin hepsine vakif oldugunu, bizden aldigi raporlar neticesinde bütün bunlari bir bütün haline getirip topluma açiklayacagini belirtti. Bildiginiz gibi Marmara Bölgesi Türkiye’nin adeta bir özeti. Dolayisiyla burada her sehirden insan yasiyor. Çogunlukla da göç etmis insanlar yasiyor. Bölünme korkusu elbette ki çok siddetli var. Neyin karsiliginda bu baris yapiliyor sorulari var. Toplumsal barisi Basbakan da istiyor, bu ülkede yasayan herkes istiyor. Bence bugün en büyük ihtiyacimiz toplumsal baristir. Bunun için de hepimizin ayni dilekte olmasi lazim. Birbirimizi anlamaya çalismamiz lazim. Toplum, toplumsal barisi bekliyor ve talep ediyor. Bunun için esitlik, adalet ve hukukun üstünlügünü talep ediyor. Dolayisiyla siyaset ve dolayisiyla iktidar da buna cevap vermek durumundadir."

"PKK’NIN ÇEKILME SÜRECI BEKLEDIGIMIZDEN DAHA DÜSÜK ORANDA DEVAM EDIYOR"

Ege Bölgesi Grubu Üyesi Fuat Keyman, toplantiyi, "Genel havanin artik silahlarin birakilma sürecinin bittigi ve demokratik reform sürecine geçme üzerineydi" diyerek özetledi. Sürecin hala silahlarin birakilma asamasi olan birinci asamada oldugunu belirten Keyman Basbakan Erdogan’a çözüm sürecinin ikinci asamasiyla ilgili sorularin soruldugunu aktardi. Keyman, sunlari dile getirdi: Bence bu günün en önemli sonucu ikinci asamaya hala geçmedigimiz, hala birinci asamada oldugumuzdur. PKK’nin çekilme sürecinde oldugu. O yüzden bu konu önemliydi. Basbakan raporlari dinledi. Raporlarin ortak noktasi tabii ki demokratik reform süreci, yeni anayasaya dair toplumun beklentileriydi. Hepsini not aldi. Süreci, birinci asamada silahlarin birakilmasi ikinci asamada demokratik reform süreci olarak görüyordum. Ama hakikaten bugünden çikan temel nokta daha birinci asamadayiz. PKK’nin çekilme süreci bekledigimizden daha düsük oranda devam ediyor. Ikinci sürece belki Eylül veya Ekim ayinda geçilebilir."

"RAPORLARDAN ÇIKAN SONUÇ; KÜRT MESELESININ ÇÖZÜM ZEMININE SON DERECE UYGUN" 

Iç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Celalettin Can ise, toplantida raporlarin okudugunu kaydederek, "Raporlardan çikan sonuç; Kürt meselesinin çözüm zeminine son derece uygun. Ana dilde egitim, esit yurttaslik, KCK tutsaklarinin birakilmasi, koruculuk sisteminin kaldirilmasi yani Kürtlerle, Kürt sorununun çözümüyle ilgili ne tür talepler varsa bütün bu talepler Karadeniz’den Iç Anadolu Bölgesi’ne, Akdeniz’den Kürt Cografyasi’na, Ege’ye, Marmara’ya kadar bütün raporlarda sistemli bir sekilde yer almis durumda" dedi. 

Basbakan’in bu raporlar neticesinde bir yol haritasinin hazirlanacagini belirttigini aktaran Can, bunlarin uygulanmasini saglamak ve takipçisi olmak görevleriyle karsi karsiya kaldiklarini söyledi. Can, kendisinin de toplantida söz hakki aldigini ifade ederek, demokratik çözüm ve baris sürecinin ilk asamasi olan silahli güçlerin sinir disina çikmasinin gerçeklestigini, artik demokratik adimlarin atilmasinin beklendigini dile getirdi.

"GEZI OLAYINI KONUSTUK VE ANLATTIK "

Demokratik adimlarin atilmasinda güven verici önlemlere ihtiyaç oldugunu söyleyen Can, KCK davasinda tutuklu hükümlülerin serbest birakilmasi için bir sikinti olmadigini belirtti. Can, sözlerine söyle devam etti: "Koruculuk mutlaka kaldirilmali ve bunun yaninda köye dönüs tesvik edilmeli. Dersim’de ’kalekol’ ismi altinda yapilan 38 karakolun iptal edilmesi gerektigini belirttik. Özellikle bizim kutsal bölgemizde yapiliyor bunlar. Çatisma olmayan bölgelerde insansiz hava araçlarinin dolasmasina son verilmeli. Seçim baraji kaldirilmali, Abdullah Öcalan’in kaldigi mekan, saglikli ve güvenlikli, ayni zamanda dijital ortama uygun hale getirilmeli, bunu söyledik. En önemlisi Gezi olayini konustuk ve anlattik. Sayin Hüseyin Çelik toplantidan çikana kadar Gezi olayi konusulmamisti. Daha sonra Gezi olayiyla ilgil ben konustum. Benim bir tespitim vardi. Istanbul’da bir parka iliskin merkezi tasarrufa gösterilen tepki Kürt meselesinin çözümünde yerel yönetimlerin özerklik sartinin ne kadar yapici oldugunu ortaya koydu. Yine baska bir gözlemim, son bir ayda yasananlar en azindan toplumun bir kesiminde Dogu’da yasanan devlet siddeti Bati’nin meydanlarina mi tasiniyor kaygisi yaratti. Hükümetin baris sürecine ve siddetsiz bir toplum yaratmasina yönelik hükümete karsi kuskular artti. Bunu da söyledik. Söz konusu kaygilar sadece laik kesimlerde degil. Türkiye, Gezi’de ön yargi edinmeye zaman ve mekan bulamamis bir kusakla tanisti."

LÜTFEN GEZI PARKI OLAYINI BURAYA TASIMAYIN 

"Basbakan Erdogan’in Gezi Parki ile ilgili cevabi ne oldu?" sorusuna Can, Erdogan’in kendisine, "Celalettin Bey, Gezi Parki ile ilgili siz ne düsünüyorsunuz ben biliyorum, benim düsüncemi de siz biliyorsunuz. Lütfen Gezi Parki olayini buraya tasimayin, O baska bir sey, bu baska bir sey" dedigini aktardi. Can, Erdogan’in bu sözleri üzerine "Gezi Parki’nin baris ve demokrasi süreciyle dogrudan iliskili oldugunu" kaydettigini aktardi. 

BIRGÜN