Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Akilsiz Paket

Akilsiz Paket

Akil Insanlar Iç Anadolu Bölge Komisyonu üyesi Celalettin Can, yedi bölgede halkla görüsülerek hazirlanan komisyon raporlarindaki taleplerin, demokratiklesme paketinde yer almadigini söyledi.

 Akilsiz Paket

AKIL INSANLAR “DEMOKRASI PAKETI”NI DEGERLENDIRDI

Akil Insanlar Iç Anadolu Bölge Komisyonu üyesi Celalettin Can, yedi bölgede halkla görüsülerek hazirlanan komisyon raporlarindaki taleplerin, demokratiklesme paketinde yer almadigini söyledi.
Çözüm sürecinin toplumsallasmasi için kurulan ve farkli kesimlerden 63 ismin olusturdugu Akil Insanlar Heyeti, 4 Nisan 2013 tarihinden itibaren halkla görüsülerek hazirlanan raporlari 29 Haziranda Basbakan Erdogan’a sunmustu. Bu tarihe kadar komisyon raporlarindan sadece birkaçi basina yansimisti. Akil Insanlar Heyeti üyeleri 78’liler Dernegi Baskani Celalettin Can, gazeteci Tarhan Erdem, KESK Genel Baskani Lami Özgen, Insan Haklari Dernegi Genel Baskani Öztürk Türkdogan ve TUHAD-FED Baskani Zübeyde Teker’in çagrisiyla dün Cezayir Restaurant’in toplanti salonunda düzenlenen açiklamayla tüm raporlar basina dagitildi.

ORTAK RAPOR HAZIRLANMADI

Çagricilar adina açiklama yapan Celalettin Can ve Zübeyde Teker, yedi bölge raporunda yer alan talepler isiginda demokratiklesme paketini degerlendirdi. Basbakan Erdogan’in kendilerine, “bölge raporlarindan ortak bir rapor hazirlanacagini, bu ortak raporun yol haritasi olacagini” söyledigini aktaran Celalettin Can, ancak ortak bir rapor hazirlanmadigi gibi, açiklanan demokratiklesme paketinin de beklentileri kasilamadigini söyledi.
Can, raporlarda yer alan seçim barajinin kaldirilmasi, anadilde egitim, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldirilmasi, düsünce ve ifade özgürlügü önündeki engellerin kaldirilmasi, Kürtlere statü verilmesi, ötekilestirilen tüm kimlik ve kültürlerin haklarinin koruma altina alinmasi, kadinlara yönelik sosyal ve kültürel adimlarin atilmasi, Alevilerin inanç ve ibadet özgürlügünün saglanmasi gibi pek çok talebin, demokratiklesme paketinde yer almadigina dikkat çekti. “Akil Insanlar Heyeti adeta sadece saha çalismasi yapmak üzere kurulmus gibi” diyerek hükümete tepki gösterdi.

HALKA NEDEN GITTIK?

TUHAD-FED Baskani Zübeyde Teker de, “Bu rapordaki taleplerden yüzde 1’i bile karsilanmadi. O zaman neden halka gittik?” diye sordu. Çözüm sürecinden kaygi duymaya basladigini ifade eden Teker, “Kürt halkinin talepleri pakette yok. Çekilme durdu. Kürtlerin talepleri karsilanmadan süreç nasil yürüyecek” dedi. Sürecin saglikli sekilde yürütülmesinden herkesin sorumlu oldugunu kaydeden Teker, “Baris ve demokrasi iktidarin iki dudagi arasina birakilamaz” diye konustu.

ÜNSAL: CESUR AMA EKSIK

MAZLUMDER Genel Baskani Ahmet Faruk Ünsal, Basbakan’in açikladigi demokratiklesme paketinin cesaretli degisiklikler içermesine karsin, önemli eksiklikler barindirdigini ifade etti. Dernegin internet sayfasinda yayimlanan degerlendirmesinde, Basbakan’in “devami gelecek” dedigi paketlerin eksiklikleri giderecek ve toplumsal beklentiyi karsilayacak sekilde en kisa sürede hazirlanmasini talep etti. Ana dilinde egitim hakkinin resmi okullara da verilmesini talep eden Ünsal, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) degistirilmesi ya da kaldirilmasi ve basta KCK davasi olmak üzere TMK’den yargilanan saniklara tutuksuz yargilama yolunun açilmasi gerektigini belirtti.

 

‘DEMOKRATIK ADIMLARA DEVAM’

Akil Insanlar Komisyonu Ege Bölgesi Baskani Tarhan Erdem, Komisyonun raporlari ile Basbakan’in açikladigi demokrasi paketini degerlendirdi. Ege Bölgesi olarak hazirladiklari raporda “Atilacak her demokratik adim çözüm sürecine olan destegi artiracaktir” dediklerini belirten Erdem, demokrasi paketi için ise “Dün Basbakan’in açikladigi paket bizim raporlarimiz ile tamamen uyusuyor denemez ama uyusan yerleri de var” dedi. Bu noktada Hükümete söylenecek seyin “Yola devam. Yapabildiginiz kadar demokratik adim atin. Bu adimlarin devami gelsin” oldugunu ifade etti. Erdem pakette açiklananlarin muhaliflerin itirazlari karsisinda ileri bir noktada durdugunu söyledi.

RAPORDA OLUP PAKETTE YER ALMAYAN TALEPLER

Yedi bölge komisyonunun hazirladigi raporlarda kesisen ancak  pakete yansimayan talepler  söyle:
Basin, ifade, düsünce ve toplanti özgürlügü genisletilmeli.
Demokratik, çogulcululugu esas alan sivil bir anayasa hazirlanmali.
Seçim baraji düsürülmeli ya da kaldirilmali
Bosaltilan köyle geri dönüs tesvik edilmeli.
Cezaevlerinde hasta tutuklularla ilgili düzenleme yapilmali
Cem evlerine ibadethane statüsü verilmeli
Etnik, mezhebi ayrimciliklara ve asimilasyon politikalarina son verilmeli.
Anadilde egitim anayasal güvenceye alinmali.
Siyasi partiler kanunu degistirilmeli.
Terörle Mücadele Kanunu kaldirilmali.
Üniversiteler demokratiklestirilmeli
Kürtlerin kültürel kimlik haklari güvenceye alinmali
Koruculuk sistemi kaldirilmali
Yargi reformu yapilmali ve yargi ideolojik unsurlardan arindirilmali
Dersim ve  Roboski katliamlari kinanmali
Acilen Dogu ve Güney Anadolu Bölgesine yatirim yapilmali ve issizlik önlenmeli

KÜRTLERIN TALEPLERI DE YER ALMIYOR

“Demokratiklesme Paketi”nde yedi bölgenin ortak taleplerinin yani sira,  Dogu ve Güney Dogu Anadolu komisyon raporlarina yansiyan; “Genel siyasi affin çikartilmasi, tüm KCK tutuklularinin ve Öcalan’in serbest birakilmasi, Kürtlere statü taninmasi, ortak vatan ya da ortak devlet tanimlarinin olmasi, yerel yönetimlerin güçlenmesi, valilerin seçimle is basina gelmesi, Anaokulundan üniversiteye kadar Kürtçe egitimin yapilmasi, “Ne mutlu Türküm diyene” ve benzeri yazilarin kaldirilmasi, askeri amaçli yapilan baraj ve kalekol yapiminin durdurulmasi” gibi  talepler de yer almiyor.

 (Istanbul/EVRENSEL) Eda Yildirim / Metin Akarsu

 



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı