Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

Akit katilleri yine aklayamadi!

Akit katilleri yine aklayamadi!

Yeni Akit gazetesinin ?Kursun izi olan fotograflari ele geçirdik? diyerek Sivas katliamiyla ilgili yayinladigi morg fotograflarinin 1995 yilinda yayinlanan bir kitaptan alindigi ortaya çikti. Haberde ?kursun izi ve akan kan? diye anlatilan görüntünün ise

Yaptigi haberle Sivas Madimak katliamini gerçeklestiren katilleri aklamaya çalisan Yeni Akit Gazetesi gazetecilik etigini bir kez daha çigneyerek, yalan ve uydurma bir haber ile yeniden provokasyon yaratti. Söz konusu gazete dün mansetinde yer alan“19 yillik yalan” baslikli haberde yeni fotograflar ele geçirdigini ve katliamda yasamini yitirenlerin kursunlanarak öldürüldügünü iddia etti. Yayinlanmasinin üzerinden 19 saat geçmeden Akit’in fotograflara dayanarak yaptigi haber uydurma çikti.

Akit’in ‘ele geçirdim’ dedigi fotograflar Murat Özcan ve Ali Eke Yilmaz’a ait. Bu fotograflari daha önce “Sesini Yitiren Sehir Sivas” adli belgesel-fotograf kitabinda yayinlayan sanatçi Mehmet Özer, fotograflarin yakinlastirilmis halini yayinlayarak Akit’in haberini bosa düsürdü. Fotograflarin orijinalinde kursun izi ve kan olarak belirtilenin saç örgüsü oldugu açikça görülüyor. Böylece, Akit’in “19 yillik yalan” basligiyla duyurdugu haber 19 saat sonra yalanlanmis oldu.

Ayrica haberi yapan gazetenin muhabiri Murat Alan’in katliam günü otele saldiranlarin arasinda bulunan ve orada yasamini yitiren Ahmet Alan’in  kardesi oldugu da baska bir iddia.

GAZETEYE TEPKI YAGDI

Gazete, söz konusu haberin spotunda “Sivas olaylariyla ilgili 19 yildir gizli tutulan morg fotograflarini Akit ele geçirdi. Fotograflar Madimak Oteli’nde ölen 37 kisinin yanmadigini açikça ortaya koyuyor” demisti. Gazetenin mansetinde katledilenlerin morgda çekilmis fotograflarinin ise açikça sergilenmesi dikkat çekti. Bir insanlik ayibini bu sekilde mansetine tasiyan Akit gazetesi adeta provokasyona davetiye çikartti. Katilleri aklamaya dönük çok sayida haber yapan Akit’in katilleri aklama ve kafalari bulandirma çabalari yine fiyaskoyla sonuçlandi. Fotograflari bu sekilde yayinlayarak insanlik suçu isleyen gazeteye sosyal aglar ve haber sitelerinde tepki yagdi.

SENARISTLIGE SOYUNARAK HABER YAPTI

Gazete haberinde söyle diyor: “Sira sira dizilmis cesetlerden hiçbirinde yanik izi görülmezken, bir genç kiza ait cesedin görüntüsü Astsubay Galip Deniz’in ‘Otel içinde vurularak öldürülenler vardi’ iddiasiyla bire bir örtüsüyor. 2 Temmuz gecesi Numune Hastanesi Morgu’na getirilen genç kiza ait cesetteki kursun yarasi açikça görülüyor. Hastane morgunun mermer zemininde yatan cesedin, sol gögüs bölgesinden tam da kalp hizasindan vuruldugu, tisörtünde açilan delikten yukari dogru serit halinde kan bosaldigi belirtiliyor” diyerek adeta bir senarist gibi kurmaca haber yapan Murat Alan’in haberi, yine kendi yayinladigi fotograflarla bosa düsmüs oldu. (Ankara/EVRENSEL)


YAYINLANAN FOTOGRAFLAR YENI DEGIL

Gazetemize konuya iliskin bilgi veren fotograf sanatçisi Mehmet Özer, söz konusu fotograflarin yillar önce kendisi tarafindan belgesel-kitap haline dönüstürüldügünü ifade etti. Fotograftaki kisinin Belkis Çakir oldugunu söyleyen Özer, kitabin 3. baskisiyla birlikte morg fotograflarinin ailelerin ayni aciyi yasamamasi için kitaptan çikarildigi bilgisini verdi. Haberin provokasyon amaçli yapildigini belirterek tepki gösteren Özer, “Gazete en iyi bildigi isi yapmaya, yalan söylemeye devam ediyor” dedi.

BÜLBÜL: KATLIAM POLITIKASININ DEVAMI

Yeni Akit’in haberine tepkiler de artiyor. Akit’in “gündemi alt üst etti” dedigi habere Sivas Katliami’nda yasamini yitirenlere sahip çikanlarin ve ailelerinin örgütü olan Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi’nden tepki geldi. Dernek Baskani Kemal Bülbül yaptigi açiklamada, haberin düzmece ve uydurmaca oldugunu belirterek, yapilan haberle hedef sasirtilarak yeni oyunlar hedeflendigine dikkat çekti. Bülbül, Uydurulan yalanlar katliam politikasinin devamindan baska bir sey degildir” dedi. Akit’in sarlatanlik yaptigini ifade eden Bülbül, gazetenin sürekli katilleri aklamasina yönelik girisimlerine iliskin, “Biz Aleviler, Türkiye ve dünya kamuoyu Madimak katliaminin nasil yaptiginizi ve katillerin kim oldugunu biliyor. Bu sahtekarca çirpinislariniz sizi bir kere daha ele veriyor. Birakin düzmece haberleri de kapilarimiza isaret koyan ‘Iyi ve dindar çocuklari’ bulun” ifadelerini kullandi.

DOGAN: ALÇAKLIGI SÜRDÜRÜYOR

Katliam günü otelde bulunan ve yasadigi ancak morgda anlasilan Serdar Dogan, katliamda kardesi Serkan Dogan’i kaybetmisti. Haber üzerine görüslerini aldigimiz Serdar Dogan, haberin büyük bir alçaklik oldugunu söyledi. Katliami savunan bir gazetenin yaptigi haberlerin yalanciliktan öteye geçemeyecegini kaydeden Dogan, bu haberlere iddialara itibar etmediklerini söyledi. Söz konusu fotograflarin günyüzünde bulunmamasinin tek nedeninin “Aileler çocuklarini her seferinde bu sekilde görmesin” diye hassas davranilmasi oldugunu belirten Dogan, buna ragmen fotograflarin birçok gazete ve kitapta yer aldigini söyledi. Dogan, “Akit’in yaptigi haber alçakliktir. “Dün ‘sanli Sivas kiyimi’ manseti atanlar bugün alçakligini sürdürüyor. Bütün bunlarin tek anlami var katliam politikasi hala devam ediyor” dedi.

PROVOKASYONA DEVAM

Madimak Oteli yakildiktan sonra olay yerinden ayrilan bir grup saldirgana askerler tarafindan açilan ates sirasinda vurularak öldürülen, katliamin faillerinden Ahmet Alan’in kardesi oldugu iddia edilen Murat Alan dünkü haberinde daha ileriye giderek katliami otelde bulunan aydin ve yazarlarin gerçeklestirdigini ileri sürdü. Dünkü provokatör haberde ise, ailelerin mezarlarin açilmasini istedigini ve otopsilerin yeniden yapilmasini istedigini yaziyor. Haberde bu talepler ise kamuoyunca da bilinen, katliam günü kursunla vurulan saldirganlarin ailelerinin bireysel talepleri etrafinda sekillendiriliyor. Ancak haberin mansetinde bu talep sanki bütün ailelerin istegiymis gibi sunuluyor.

Katliamin yargilanmayan 1 numarali sanigi Cafer Erçakmak’in oldugu iddia edilen mezarin açilmasi talebi de dün Akit’in hedefindeydi. Alan haberinde, “Merhum Erçakmak’a defalarca otopsi yaptiracak kadar gözü dönen kesim, haberimiz sonrasi dut yemis gibi suskunluga gömüldü”  ifadelerini kullandi.

evrensel



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli