Akkuyu`da nükleer santrale ?hayir`

Akkuyu`da nükleer santrale ?hayir`

HIROSIMA KATLIAMININ 67. YILDÖNÜMÜNDE NÜKLEER SANTRALIN ZARARLARINA DIKKAT ÇEKILDI Deniz Özel

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapilmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali yüzlerce kisinin katilimiyla protesto edildi. Eylemde, nükleer santralin dogal yasami bitireceginin alti çizildi.
Yüzlerce kisi Mersin Akkuyu’da nükleer santral yapilmasina, Hirosima Katliami’nin yildönümünde bir kez daha hayir dedi. Mersin ve bölge illerin katilimiyla Gülnar ilçesinin Büyükeceli Belediyesi ana yolunda toplanan yasam savunuculari sloganlar esliginde nükleer santralin giris kapisi önüne yürüdü. Nükleer Karsiti Platform, Egitim Sen, SES, Mersin Tabip Odasi, Adana Tabip Odasi, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin katildigi eyleme BDP Mersin Milletvekili Ertugrul Kürkçü, CHP Mersin Milletvekili Aytug Atici ve Akdeniz Belediye Baskani Fazil Türk de destek verdi.
Santralin giris kapisi önünde basin açiklamasini okuyan NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Arslan, emperyalizmin bir insanlik ayibi olan ve on binlerce kisinin ölümüne neden olan Hirosima ve Nagazaki Katliami’nin yildönümü nedeni ile ölen insanlari anmak için toplandiklarini kaydetti. Nükleer santrallerin insan sagligina ve ekolojiye zararli oldugunun altini çizen Arslan nükleerin milyonlarca insanin ölmesinin ve sakat kalmasinin yani sira ekolojik dengenin bozulmasina neden oldugunu ifade etti.

HALK NÜKLEER SANTRALE KARSI
“Türkiye’nin kurulum, üretim, isletim ve güvenlik maliyetleri çok yüksek olan, atik sorunu çözülemeyen ve tüm dünyada elektrik üretim yönetimi olarak terk edilen nükleer santrallere ihtiyaci yoktur!” diyen Sabahat Arslan, nükleer santralin kurulmasina dönük tüm argümanlarin bilim disi oldugunu vurguladi. Nükleer santralin yasami bitireceginin altini çizen Arslan, “Bizler, ülkemizin nükleer çöplük olmasina, ülkemizde nükleer silahlarin üretilmesine, siyasi baski sonucunda kurulmak istenen basta Akkuyu nükleer santrali olmak üzere hiçbir nükleer santralin yapilmasina izin vermecegiz. Akkuyu’da ve Mersin’de halk nükleer santrallere karsidir. Halkin iradesine ragmen nükleer santraller kurulamaz!” dedi. Arslan, AKP Hükümetini planlanan tüm nükleer santral projelerinden vazgeçmeye çagirdi. Açiklamalarinin ardindan CHP Mersin Milletvekili Aytug Atici, Basbakanin ‘Bizim Akkuyu’da nükleer santral yapmamiz sadece enerji için degildir’ sözlerinin ne anlama geldigini sordu. Atici, amacin nükleer silah üretimi oldugunu kaydederek nükleer santrallere ve nükleer silahlara karsi olduklarini söyledi. Akkuyu’daki tepkilerin ve yükselen seslerin sadece Mersin’le kalmayacagini belirterek sözlerine baslayan BDP Mersin Milletvekili Ertugrul Kürkçü, meselenin nükleer santralin yarattigi zararlar oldugunu ve sorunun yerel degil tüm Türkiye ve dünya sorunu olduguna dikkat çekti. (Mersin/EVRENSEL)


‘INSAN SAGLIGI HIÇE SAYILIYOR’
Dr. Ismail Bulca (TTB Merkez Konseyi Üyesi): Insanligin nükleer felaketle karsilasmasi üzerinden 67 yil geçti ve Çernobil’i gördükten sonra, Fukusima’yi gördükten sonra hâlâ nükleer enerjinin insan ve doga üzerindeki zararlarini anlatmak zorunda kaliyorsak bunun altinda baska seyleri de aramak gerekir. AKP Hükümeti insanlarin sagligini hiçe sayarak taseronlugunu yaptigi emperyalist güçler adina kendi çikarlari dogrultusunda miyadi dolmus nükleer enerjiyi ülkemizde uygulamaya çalisiyor. AKP Hükümetinin, bilimsel olmayan enerjide israr etmesi, diger alanlarda uyguladigi politikalardan da farkli degil. TTB olarak insan sagligi için çevre ve doganin temizligi için bundan önce oldugu gibi bundan sonra da nükleere karsi olamaya devam edecegiz.


‘FUKUSIMA’DAKI HÜSRANI YASAMAK ISTEMIYORUZ’
Selman Günbat (SES Mersin Sube Baskani): Nükleer enerji elektrik ihtiyacinin yüzde 2-3 gibi ihtiyaci karsilayacak yapilanmadir. Japonya dünyanin en ileri teknolojisine sahip olmasina ragmen, yine de Fukusima’daki hezimeti ve hüsrani bizler Akkuyu’da yasamak istemiyoruz. Nükleer santral yapildiginda santralin bacasindan radyasyon çikacak mi, çikmayacak mi? Insan sagligi üzerindeki etkileri düsündünüz mü? Akdeniz’de yetisen meyve ve sebzeleri bugün yendigi kadar rahat yiyebilecek misiniz? AKP Hükümeti ülke genelinde uyguladigi gerek nükleer santraller gerek hidroelektrik santralleri ve barajlar olsun bunlarin hepsi sadece uluslararasi sermayenin emrine sunulan imkanlar gibidir.


‘ÖLÜMCÜL ETKILERI VAR’
Dr. Ali Ihsan Ökten (Adana Tabip Odasi Baskani): Nükleer reaktör bizim için nükleer bomba demektir. Ne zaman patlayacagi belli olmaz. Ilk atom bombasinin atilmasindan sonra bunun insanlar üzerindeki ölümcül ve sakat birakici etkileri görülüyor olmasina ragmen tüm dünyada nükleer reaktör ve bombalarin yapimina devam edilmesi yeni cinayetlere yol açacaktir. Biz tabipler olarak nükleer reaktördeki en ufak bir sizintinin insan sagliginda birakacagi olumsuz etkileri biliyoruz. Örnegin birçok insan dogumsal sakatlik sorunu yasayacaktir.


‘GELECEGIMIZI KORUMAK IÇIN’
Imam Özdemir (Kesk Dönem Sözcüsü): Rant kavgasina tüm degerler ve canli yasami heba edilmeye çalisiliyor. Akkuyu doga harikasi bir yer. ancak sermaye buraya nükleer santral kurmaya çalisiyor. Hiçbir sekilde gelecegimizi küresel sermaye ve onun yerli is birlikçilerine terk etmeyecegiz. Gelecegimizi korumak kurtarmak, yasamimizi ve çocuklarimizi güvence altina almak için KESK Subeler Platformu olarak bugünkü mücadeleye destek veriyoruz.

 


‘EN IYI ÇÖZÜM NÜKLEERIENGELLEMEKTIR’
Dr. A. Burhan Söker (Mersin Tabip Odasi): Mersin Tabip Odasi olarak tüm süreçlerde yer alip halka nükleerin saglik etkileri konusunda sürekli bilgi vermek zorunda hissediyoruz kendimizi. Radyasyonun akut ve kronik etkileri var. 20 yildan beri Karadeniz olmak üzere kanser vakalarinda artis oldugunu yayinladik. Nükleer atiktan ortaya çikan radyasyon uzun yillar insan sagligini, dogayi ve çevreyi etkileyecektir. Bu etkilerinden kurtulacak çözüm yoktur. En iyi çözüm nükleer santrallerin olusumunu engellemektir.


`HIROSIMA SON OLSUN`

“Uluslarasi Alanda Nükleer Silahlar Kaldirilsin” üyeleri 6 Agustos 1945’te Hirosima’ya atilan nükleer bomba sonucu yasanan katliami protesto etti. Galatasaray Lisesi önünde yapilan basin açiklamasini Nisan Ak okudu. Ak: “Bundan 67 yil önceydi 15 bin ton TNT gücüne sahip ilk uranyum bombasi Hirosima üzerinde patlatildi. On binlerce insan hayatini kaybetti. Takip eden aylarda radyasyondan dolayi bir çok kisi yaralandi ve hayatini kaybetti. 1945’in sonunda ise 140.000 insan bu bomba yüzünde öldü” dedi. Dünyanin hala nükleer tehdidinde oldugunu söyleyen Ak, Türkiye’ deki nükleerleri de degerlendirdi. Ak, “Su anda Incirlik üssünde bulunan termonükleer B61 bombalarinin patlama gücü 340 kilo ton kapasitede. Bu Hirosima’ya atilan bombanin yaklasik 20 kati. Hiçbir devletin halkini ve insanligi böyle büyük bir tehditle yasamaya zorlama hakki yok” seklinde konustu.
Eylemde nükleer faciadan etkilenen insanlarin resimleri ve yeni dogan bebeklerin resimleri sergilendi.(Istanbul/EVRENSEL)