Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

AKP Bilimi yok sayiyor

AKP Bilimi yok sayiyor

CHP Esenler Belediye Meclis Üyesi insaat Müh. Mustafa Usta:" Imari Affi Ile Ilgili Olarak Yapi Kayit Belgesi Verilmesine Iliskin Usul Ve Esaslari Açiklandi

 AKP Bilimi, bilgiyi, adaleti ve mühendisligi 
"OY ve PARA" ugruna yok sayiyor

CHP Esenler Belediye Meclis Üyesi insaat Müh. Mustafa Usta:" Imari Affi Ile Ilgili Olarak Yapi Kayit Belgesi Verilmesine Iliskin Usul Ve Esaslari Açiklandi.Kaçak olarak yapilmis olan yapilara af getirildi. Bu yapilar ister ruhsatli olsun, ister de ruhsat ekinde bulunan belgelere aykiri olsun, isterse tümüyle kaçak olarak üretilmis olsunlar af kapsamina alindilar.” dedi.
 
Yapilarin Deprem Güvenligi " Yapi Sahibinin" Beyanina Birakiliyor!
 
Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Haziran ayi basinda TBMM tarafindan çikarilan "IMAR AFFI" ile ilgili Yapi Kayit Belgesi Verilmesine Iliskin Usul ve Esaslar Tebligini, 6 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayili resmi gazetede yayinladi.
 
Kaçak olarak yapilmis olan yapilara af getirildi. Bu yapilar ister ruhsatli fakat ruhsat ekinde bulunan belgelere aykiri olsun, isterse tümüyle kaçak olarak üretilmis olsunlar af kapsamina alindilar. Konuyu sevimli göstermek için af konusu topluma "IMAR BARISI"olarak sunuldu. 12-13 milyon konutun kaçak yapi kapsaminda oldugu açiklandi. Bu tür yapilara "YAPI KAYIT BELGESI" verilerek yasal bir duruma kavusturulacagi hükmü temel alindi. Yapi Kayit Belgesi alabilmek için yapi yaklasik bedelinin konutlarda %3 ü, ticari kullanimlarda %5 i oraninda bir paranin yatirilmasi yeterli olacak. Ayrica Yapi Kayit Belgesi alan yapilarin iskanli hale getirilmesi için yapi kayit belgesine yatirilan bedel kadar (Konutlarda %3, ticari yapilarda %5) bir paranin daha ödenmesi gerekecek. 
 
"YER SENIN GÖK ALLAHIN" anlayisiyla iç içe yasayan kentler yaratildi.
Ne yazik ki ülkemiz topraklari ve kentlerimiz uzunca bir süredir; "YER SENINGÖK 
ALLAHIN" anlayisiyla zenginlesmenin bir araci olarak kullanildi. Bilim, bilgi, mühendislik ve saglikli bir kentlesme anlayisi yok sayildi. Çevre güvenligi olmayan, birçok sorunla iç içe yasayan kentler yaratildi. Orman alanlari, su havzalari, yesil alanlar, kiyilar ve büyük kentlerde bulunan deprem toplanma alanlari yapilasti. Özellestirme kapsamina alinarak satilan Cumhuriyet Dönemi`nin fabrikalari kapatildi, bulunduklari yerlerde lüks konutlar ve alis veris merkezleri yükseldi. Ülkemizin ekonomisi üretim yerine insaat sektörüne bagli olarak yürütüldü. Bu anlayis yasal olmayan insaatlarin yapilmasinin önünü açti. Ülkemiz tarihinde görülmeyen bir anlayisla ülke topraklari insaat sektörünün bir arazisine dönüstürüldü. Kurumsal insaat firmalari is alamadiklari gibi haksiz rekabet karsisinda giderek eridiler. 
Simdi seçim var. Ülkemizin 450 milyar dolar iç ve dis borcu var. 2002 yilinda 130 milyar dolar mertebesinde olan ülkemizin borcu 16 yilda 450 milyar dolara ulasti. Borçlanilarak gerekli gereksiz insaatlar yapildi. Bugün döviz tirmaniyor, enflasyon yükseliyor. Ülkemiz de satilacak bir sey kalmadi. Her sey satildi. Paraya ve oy almaya büyük ölçüde ihtiyaç var. 

Namuslu vatandas ve her zaman isini dogru yapan mühendis ve mimarlar bir kez daha cezalandiriliyor! Hayati boyunca çalisarak ve kredi kullanarak kendisine mütevazi bir daire edinen namuslu yurttas cezalandirilirken, kamu arazisini isgal ederek kaçak yapi yapanlar ödüllendiriliyor! Iktidarin "Imar barisi" olarak açikladigi düzenleme ülke genelinde mülkiyet ve imar sorunu olan ruhsatsiz yapilarin yaninda, ruhsatli fakat imar mevzuatina aykiri olarak eklentileri olan tüm yapilar da af kapsamina aliniyor. Dogal ve arkeolojik sit alanlari üzerinde, otel ve ticari yapilar, kiyi bölgelerinde yapilan turistik tesisler, Uzun Göl ve Ayder Yaylasi`nda bulunan birçok yapi kaçak olarak üretilmis ve korunmuslardir. 31.10.2018 tarihine kadar af için talepte bulunulmasi kayit altina alindigina göre, bu süre içinde yeni kaçak yapilarin yapi stokuna ilave edilmeyeceginin bir garantisi de yoktur.
 
Imar aflarinin her zaman kente, çevreye ve yasam alanlarina olumsuz etkisi olmustur. Imar aflarindan sonra kaçak yapi üretimi arttigi gibi yurttaslar arasinda da esitsizlikler yaratmistir. Bir imar affi daha sonra yapilacak olan aflarin birer nedeni olarak karsimiza çikmistir. Yapi yasaginin oldugu yerler kaçak yapilarla dolmustur. Bu yasal olmayan yapilasma anlayisi mühendislik ve mimarlik hizmetlerinin kalitesini olumsuz olarak etkiledigi gibi mühendislik ve mimarlik mesleginin gelisimine de olumsuz bir katkisi olmustur.
 
Bugün bir kez daha insaat yapim ruhsatinin en temel eki olan projelere uymayip kaçak ve yasa disi insaat yapanlar ödüllendiriliyor!  Birkaç kat kaçak yapi yapabilirsin! Insaatlarini enine ve boyuna büyütebilirsin! Hatta insaat yapmak için arazi ve arsanin senin olmasina da gerek yok! Her hangi bir kamu arazisini isgal ederek insaat yapabilirsin! Nasil olsa "AF" gelecek anlayisi var. Bu anlayis, kaçak ve mühendislik hizmeti almadan insaat yapmanin önünü sürekli olarak açik tutuyor.
Simdi, imar yasalarina uyarak insaat yapanlarda, büyük bir zorluk içinde konut sahibi olan yurttas da; bilime, teknige ve mühendislik ilkelerine uyarak isini dogru yapan mühendisler de cezalandiriliyor. 
HER TÜRLÜ KAÇAK YAPI, YAPI SAHIBININ BEYANI DOGRULTUSUNDA AFFEDILIYOR.
Topraklarimizin büyük bir bölümü deprem tehlikesi altinda bulundugu gibi, yapi stokumuzun önemli bir bölümü de ayni zamanda deprem riski tasiyor. Yillardir bu yapilarin güçlendirilmesini veya yikilip yeniden yapilmalari gerektigini ifade ediyoruz.
Oysa bugün ruhsatli fakat ruhsat eklerine uyulmadan yapilan yapilarla tümüyle kaçak olarak yapilan yapilarin DEPREM GÜVENLIKLERI YAPI SAHIBININ KENDI BEYANINA BIRAKILIYOR. Düsünsenize! Tümüyle kaçak olarak yapilan her türlü yapi, yani; otel, motel, okul, hastane, turizm tesisi ve konut nitelikli yapilarin deprem güvenlikleri yapi sahibinin beyanina birakiliyor. Böyle bir ülkede mühendislik ve mimarlik gelisir mi?
Bu yasayi çikaranlarla; "Imar Affi Yapi Kayit Belgesi Verilmesine Iliskin Usul ve Esaslari" hazirlayan ve bunun altina imza atanlar adina bizim yüzümüz kizariyor. 
Kaçak yapinin deprem güvenligi olur mu? Insaat mühendislerinin diplomalarini yirtmalari gerekecek!
Imar affi kapsaminda getirilen hükümler ve uygulamalar ayni zamanda mühendislik ve mimarlik meslegini yapi sahibinin "beyanina" teslim etmektir. Bilimi, bilgiyi, adaleti ve mühendisligi "OY ve PARA" ugruna yok sayanlari, halkimizin bilgisine önemle sunuyoruz.


TBMMOB INSAAT MÜHENDISLERI ODASI 
YÖNETIM KURULU



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli