Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

AKP`de bu kez de Idris Bal krizi

AKP`de bu kez de Idris Bal krizi

Geçen hafta yasanan Bülent Arinç krizinin ardindan AKP Kütahya Milletvekili Idris Bal da partisini sert bir dille elestirdi. "Medya kuruluslarini beni konusturmasinlar diye uyardilar" diyen Bal, "Bu tür talimatlar dogru degil" diye konustu.

AKP`de bu kez de Idris Bal krizi

Geçen hafta yasanan Bülent Arinç krizinin ardindan AKP Kütahya Milletvekili Idris Bal da partisini sert bir dille elestirdi. "Medya kuruluslarini beni konusturmasinlar diye uyardilar" diyen Bal, "Bu tür talimatlar dogru degil" diye konustu.

AKP Kütahya Milletvekili Idris Bal partisinin medya kuruluslarini kendisini konusturmamak yönünde baski yaptigini kaydederek, “10 yildir haftada iki-üç defa televizyonlara çikarken, iki-üç ay içinde biçak gibi kesildi. Bu hususta talimat oldugunu duydum. Kirildim, üzüldüm” dedi.

Dün medyada yer alana AKP’li bir genel baskan yardimcisinin, çesitli basin yayin kuruluslarini arayarak, partili bazi milletvekillerinin itiraz ve elestirilerine yer verilmemesini istedigini ve bu isimlerin basinda da, Idris Bal ile Izmir Milletvekili Ertugrul Günay’in oldugu haberleri gündeme gelmisti. Haber, AKP kulislerinde konusulurken, Idris Bal yapilan haberlere iliskin, "Haber, malûmun ilanidir. Demokrat hiç kimse, böyle bir uygulamayi tasvip etmez. Bu uygulamadan dolayi kirginim. Hatta benim uluslararasi programlarima da müdahale edildi" dedi.

`Hazim kapasitesi ve tahammül gücü yok`
Taraf`in haberine göre AKP Kütahya Milletvekili Idris Bal su açiklamalari yapti:

"Gezi’den bu yana, böyle bir uygulama oldugunu biliyorum. Ama bunu çikip da açiklamadim. Içinde bulundugum partiyle alakali böyle bir sey yapmanin dogru olmadigini düsündüm. Madem sizin tarafinizdan biliniyor, sunu açikça söyleyebilirim: Ben, 13 yildir medyayla bagi olan, arkadaslari olan bir insanim. Ortalama haftada iki-üç defa farkli medya kuruluslarinda mülakat veren, görüsümü paylasan biriyim. Ama çözüm süreci ve Gezi ile alakali kanaatlerimizi paylastiktan sonra, ki ben o kanaatlerin demokrat bir insanin söylemesi gereken kanaatler oldugunu düsünüyorum, bizde partiler kurumsallasmadigi, hazim kapasiteleri ve tahammül gücü olmadigi için bu yanlis algilandi. Neden Ingiltere’de parlamenter sistem çalisiyor da, Türkiye’de çalismiyor? Çünkü partiler kurumsallasmali, tahammül ve hazim kapasitesi artmali, partiler kisi degil kurum, idealler, prensip üzerine kurulmali."

"Bu çerçevede bakildiginda, arkadaslarin müdahale ettiklerini düsündüm. Medyada birçok dostum var. Bazilari sagolsun, kulagima fisildadi. Bizzat, bu hususta talimat oldugunu duydum. Uluslararasi programlarima da müdahale edildi. Ingiltere’de bir konferansa gidecektim, organizatör arandi ve gitmemem için baski yapildi. Organizatör bana, ‘Üst düzeyde baski geldi, çok üzgünüm’ dedi. Demokratik bir vizyonu olan, halkla devleti baristirma çabasinda olan bir yapiya bunlari yakistiramiyorum."

`Bu tür talimatlar dogru degil`
Idris Bal, sözlerine söyle devam etti, "Bu partiye katki vermek için geldim, sadece sorgulamadan oy kullanmak için gelmedim. Böyle bir seyin olmasi hakikaten beni üzdü. Böyle bir seye ihtimal bile vermezdim. Ben, demokratiklestirici, sorunlari çözücü, dis siyasette baris diyen, radikal olmayan bir AK Parti’ye dahil oldum. Demokrasi bir taraftan çogulcu partidir, serbest seçimlerdir ama ayni zamanda ifade hürriyetidir, düsünce hürriyetidir, medyada hürriyettir, sansürsüz medyadir, kontrol edilmeyen medyadir, bagimsiz-tarafsiz yargidir. Medya geçmiste çok sikintiliydi. Ama bugün de tersine bir egilimle, bu tür talimatlar dogru degildir. Orta yolu bulmaliyiz. Ne geçmisteki gibi olmali, ne de kendi arkadaslarimiza yönelik talimatlar verilmeli."

`Kendilerini sorgulasinlar`
Bal ayrica, “Ben, kendi birikimimle; çözüm süreciyle, Gezi’yle, dershanelerle ilgili bir seyler söyledim. Bu tamamen tabanin sesi anlaminda. Ben, bana yakisani yaptim, yapiyorum. Ama yanlis algilayanlar varsa, onlar kendi vizyonlarini, siyaset ve demokrasi anlayislarini sorgulamalidirlar” dedi.



  • Pazartesi 18.8 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false