AKP`den rant `müjdesi`:

AKP`den rant `müjdesi`:

AKP`den rant `müjdesi`: Mahkemenin iptal ettigi tüm insaatlar yasal hale getiriliyor

AKP`den rant `müjdesi`: Mahkemenin iptal ettigi tüm insaatlar yasal hale getiriliyor

 AKP döneminde imar planlari ve yargi kararlari hiçe sayilarak, çevre talanina neden olan rant projelerini ‘kilifina uydurmak’ için yeni bir adim atildigi ortaya çikti. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin Meclis’ten onay bekleyen tasari halindeki torba yasasiyla, imar planlari ve yapi ruhsatlari mahkeme karariyla iptal edilen tüm insaatlarin yasal hale getirilmesi planlaniyor.

Mahkeme kararlarini geçersiz sayacak uygulamadan, Cumhurbaskanligi Sarayi da ‘faydalanacak’. Tayyip Erdogan, sarayla ilgili tartismalar karsisinda "Sikiysa yiksinlar, Gidip oturacagim" demisti.

Ömer Erbil’in haberine göre, yasayla Istanbul’un tarihi silüetini bozdugu gerekçesiyle mahkemenin tiraslama karari verdigi Zeytinburnu’ndaki 16/9 gökdelenleri, Ataköy sahilindeki insaatlar ve Cumhurbaskanligi Sarayi mahkeme kararlarindan bir anda kurtulacak. Yasal hale gelen yapilar bu yasayla birlikte kazanilmis hak kabul edilecek.

Tayyip Erdogan`i `küstüren` ve traslanmasina karar verilen 16/9 kuleleri

‘3194 sayili Imar Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi’ sunu öngörüyor; “ “Insasina baslanmis yapilarda, uygulama imar planinda degisiklik yapilmasi veya planin iptal edilmesi sonucunda plana aykiri hale gelen yapilar; plan degisikligi veya iptali yapildigi tarih itibari ile tasiyici sistem seviye tespit tutanagi düzenlenir. Tespit edilen bu seviye ruhsat eki proje ve eklerine uygun olmak sarti ile müktesep (kazanilmis) hak sayilir. Yeni uygulama imar plan kararinda bu  yapilara iliskin hüküm getirilmemisse, parselin niteligi degismemis ise yapi bu seviye itibari ile tamamlatilir. Ancak umumi hizmet alani olmasi halinde her türlü masrafi tazmin edilerek plan kararlarina uyulur.”

Yargi kararlarini çignenmesini elestiren TMMOB Mimarlar Odasi Istanbul Subesi, “Bu düzenleme; planlamayi bosa düsüren ve mevcut yapilasmayi planlamanin önüne geçiren bir anlayistir. Üstelik düzenleme çeliskili ifadelerle dolu oldugundan uygulamada farkliliklarin ortaya çikmasina yol açacagindan kamu yararina da aykiridir” dedi.