AKP, isçi hakkini arayamasin istiyor

AKP, isçi hakkini arayamasin istiyor

AKP Hükümeti isçi sinifina yeni bir saldiri hazirliginda. Adalet Bakanligi ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliklari tarafindan yürütülen ortak çalismaya göre Is ve sosyal güvenlik hukukundan kaynakli uyusmazliklara bakmak üzere, Is Mahkemeleri yerine g

AKP Hükümeti isçi sinifina yeni bir saldiri hazirliginda. Adalet Bakanligi ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliklari tarafindan yürütülen ortak çalismaya göre Is ve sosyal güvenlik hukukundan kaynakli uyusmazliklara bakmak üzere, Is Mahkemeleri yerine geçecek sekilde, Hakem Heyeti ve Hizmet Tespiti Komisyonu adlari altinda kurullar olusturulmasina dair bir yasa tasari taslagi hazirlandi.

Tasariya göre  “Ise iade hakkiyla sosyal güvenlik alanindaki uyusmazliklar”in çatisma ve çözümü bagimsiz yargi araciligiyla degil hükümet tarafindan olusturulmasi planlanan Hakem Heyeti araciligiyla olacak.

KIMLERDEN OLUSUYOR

Hakem heyeti bes asil ve dört yedek üyeden olusacak. Heyetteki asil üyeler mülki amir (vali veya kaymakam) tarafindan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi uzmanlari arsindan seçilen dört ve baro tarafindan gönderilecek bir üyeden olusacak. Heyettekilerin görev süresi dört yil olacak. Heyet, miktari ve degeri 5 bin liranin altinda olan uyusmazliklara bakacak. Heyet, basvuruya iliskin kararini 3 ay içinde verecek. Heyetin verecegi kararlar, taraflari baglayacak ve ilamlarin icrasi hükümlerine tabi olacak. Taraflar, heyetin kararlarina 2 hafta içinde Is Mahkemesi’nde itiraz edebilecek, itiraz kararin icrasini durdurmayacak. Itiraz üzerine mahkemenin verecegi karar kesin olacak.

DISK: EMEGE SALDIRI PROGRAMI

DISK Genel Sekreteri Arzu Çerkez oglu yaptigi yazili açiklama ile hazirlanan yasa tasarisinin Isçilerin haklarini engellemeye yönelik bir hazirlik oldugunu belirtti. Hakem heyeti uygulamasinin hükümetin emegin haklarina dönük saldiri programinin bir parçasi oldugunu vurgulayan Çerkezoglu, “Son on yilda yasalasan torba yasalar, 6356 Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu ve çalisma hayatini düzenleyen her türlü düzenleme göz önüne alindiginda Ulusal Istihdam Strateji Belgesi  ve Orta Vadeli Ekonomik Programlarin temel hedefleri hatirlandiginda hükümetin amaci açiktir: Güvencesiz ve esnek çalismayi yayginlastirmayi resmi hükümet programi olarak açiklayan AKP, emekçileri bu kusatma karsisinda korunaksiz birakmak istemektedir” dedi.

Çerkezoglu hükümetin daha önce de 2011 yilinda çikardigi kanunla dava masraflari için pesin ödeme sistemiyle alacak davalari basta olmak üzere hak arama davasi açmalarini zorlastirdigini hatirlatti.

ISÇI LEHINE ILKESI KALDIRILIYOR

“Is Mahkemelerin devre disi birakilarak basinda mülki idare amirinin veya ilçe çalisma müdürü personelinin görevlendirecegi uzmanlarin bulundugu bir hakem heyeti kurulmasinin isçilerin hak arama mücadelesinde önemli yeri olan bagimsiz yarginin yani Is Mahkemeleri’nin yerinin devlet tarafindan atanmis ‘kamu görevlileri’ ve ‘mülki idarenin’ belirleyecegi hakem kurullarina havale etmek anlamina gelmektedir” diyen Çerkezoglu, böylesi bir durumda Is Kanunu’nun “isçi lehinelik” ilkesinin hiçe sayilacaginin altini çizdi.

Çerkezoglu is mahkemelerinin yasadiklari sorunlar nedeniyle davalari geç sonuçlanan yüz binlerce isçinin magduriyetini gidermek için is mahkemelerini yayginlastirmak, yargiyi güçlendirmek, dava açmanin önündeki ekonomik engelleri kaldirmak gerektigini belirterek, bunlarin yerine bu sorunlari bahane ederek emege saldiri programini hayata geçirmenin kabul edilemez oldugunu söyledi. (Istanbul/EVRENSEL)