Tarih: 01.01.2018 00:00

AKP katliamin üzerini örtmek istiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Roboskî’de 34 köylünün yasamini yitirdigi katliami inceleyen TBMM Insan Haklari Uludere Alt Komisyonu’nun AKP’li baskani Ordu Milletvekili Ihsan Sener, “Olayda kasit yok, zincirleme hata var” dedi. Bombardiman emrini verenlere iliskin muglak ifadeler kullanan Sener, “Genelkurmay talimat vermis olabilir” dedi. Sener’in açiklamasini elestiren Komisyonun BDP’li Üyesi Mersin Milletvekili Ertugrul Kürkçü, “Bu gerçegin üzerini örten bir açiklamadir” dedi.

AKP’LI KOMISYON BASKANI ‘KASIT YOK’ DEDI

Bugüne kadarki tutumuyla hem komisyonun AKP’li olmayan üyeleri hem de kamuoyu tarafindan katliamin üzerini örtme çabasi içinde olmak ve Basbakan’in talimatlariyla hareket etmekle’ elestirilen Uludere Alt Komisyonu baskanindan katliamin yil dönümüne bir gün kala yeni bir açiklama geldi. Açiklamasinda “Olayda kasit yok zincirleme hata var” diyen Komisyon Baskani Ihsan Sener, “Genelkurmay talimat vermis olabilir. Ancak Genelkurmay tüm belgeleri bizimle paylasmadi” diye konustu.

RAPOR OCAK SONRASINA KALDI

Öte yandan alt komisyonun katliama iliskin taslak raporuna dair de bazi bilgiler ortaya çikmaya basladi. Raporun açiklanmasinin olayin yil dönümünden sonraya yani Ocak ayina sarkitildigi ögrenilirken, buna ‘raporun siyasi amaçla kullanilmamasi’ seklinde bir gerekçe bulundu.

TALIMAT YA DA STRATEJI YOKMUS!

Edinilen bilgilere göre raporda yasamini yitirenlerin ‘kaçakçilik’ yaptigina vurgu yapiliyor. Katliam emrini kimin verdigine iliskin tartismalar sürerken ve bu konu kilit önemdeyken raporda bunun üzeri perdelenerek, “Uludere özelinde talimat ya da strateji söz konusu degil” deniyor.

‘GENELKURMAY TALIMAT VERMIS OLABILIR’

“Genelkurmay Hareket Baskanligi’ndan talimat söz konusu olabilir” denen raporda “Genelkurmay’in bütün rapor ve belgeleri paylastigini düsünmüyoruz” denilirken, bu ifadelerle, dikkatler hükümetin üzerinden uzaklastirilip askere dogru çekiliyor ama bu bile net bir ifadeyle ortaya konmuyor.

KÜRKÇÜ: AYNI FIKIRDE DEGILIZ

Ortaya çikan bu bilgileri ve Komisyon Baskani Ihsan Sener’in açiklamasini gazetemize degerlendiren Komisyonun BDP’li üyesi Mersin Milletvekili Ertugrul Kürkçü, rapora iliskin bu bilgilerin önce komisyon üyeleriyle paylasmak yerine basina yansitilmasini elestirerek, “Komisyon Baskani, bu görüslerini medyayla paylasmadan önce eger bizlerin önüne getirmis olsaydi, hem bu fikirler komisyonun ortak fikri gibi anlasilmadi hem de usule daha uygun olurdu” dedi.

‘ELBETTE GENELKURMAY’DAN EMIR VAR’

AKP’li Ihsan Sener’in açiklamasinin komisyonun ortak görüsü olmadigini söyleyen Kürkçü, “Bu onun kanaati. Ama bizim de kanaatlerimiz var. Rapor bizim önümüze gelmeli” dedi. Sener’in açiklamasinin ‘yarim dogru ama tam eksik’ oldugunu söyleyen Kürkçü, “Bu açiklama büyük bir hata içeriyor. ‘Genelkurmay emir vermis olabilir’ ne demek? Elbette Genelkurmay emir verdi. Genelkurmay emir vermeden 2 F-16 uçaginin kalkip bombardiman yapamayacagini hepimiz biliyoruz” dedi.

‘BU OPERASYONA BASBAKAN ONAYI ZORUNLU’

Ancak bu açiklamanin gerçegin üzerini örtmek anlamina geldigini söyleyen Kürkçü, “Yine biliyoruz ki; bu bir sinirötesi operasyonuydu. Ve sinirötesi operasyona izin yetkisi de siyasi iradededir. Siyasi iradenin ve bizzat Basbakan’in onayi olmadan bu operasyonun gerçeklesmesi mümkün degildir. Bu operasyon Genelkurmay Baskanligi ve hükümetin koordinasyonunda gerçeklesmistir” dedi.

‘GERÇEKLERIN ÜZERI KAPATILIYOR’

Bu gerçekler ortadayken komisyonun AKP’li Baskani Ihsan Sener’in açiklamalarinin hatali ve eksik oldugunu söyleyen Kürkçü, “Dahasi bu açiklama gerçeklerin üzerini örtmeye dönük bir açiklamadir” dedi.


CHP’LI GÖK: AKP’NIN YAKLASIMI BUDUR

AKP’li Komisyon Baskani’nin açiklamalarina iliskin gazetemize konusan Komisyonun CHP’li üyesi Levent Gök ise Komisyon Baskani Sener’in açiklamasinin AKP’nin bundan önceki açiklamalarindan farkli bir içerigi olmadigini belirterek, “Bu sözler AKP’nin en basindan beri yaptigi rutin açiklamalardan biridir. Katliamin yil dönümünden hemen önce bir açiklama yapmis olmak için yapilmistir. Ancak bu açiklamada emri verenler, uygulayanlar yok. Hiçbir anlam ifade etmeyen bir açiklama. Bu olayin siyasi iradeyle bagini yok sayan, Genelkurmay’i bile yarim agizla isaret eden bu açiklama komisyonun fikrini yansitmamaktadir. Bu AKP’li üyelerin fikridir. Bu açiklamada hiçbir bilgi yok. Katilmak mümkün degil buna. AKP’nin bu olaya iliskin yaklasimi zaten hep bu çerçevedeydi ve bu açiklama da meseleyi çarpitan yaklasimi pekistirmistir” seklinde konustu.


BASBAKAN ‘HATA DEDIK YA OTOMATA MI BAGLAYALIM’ DEMISTI

Katliamin ardindan kurulan Uludere Alt Komisyonu çalismalari boyunca elestirilerin hedefinde oldu. Komisyonun CHP ve BDP’li üyeleri AKP’li üyeleri Basbakan’in talimatlari dogrultusunda konuyu zamana yayarak, üzerini örtmeye çalismakla elestirildiler. Komisyonun ‘agirdan alan’ tutumu pek çok kesimin de tepkisini çekerken, komisyon baskaninin en son yaptigi, “Kasit yok, zincirleme hata var” sözleri Basbakan’in “Hata dedik ya otomata mi baglayacagiz” sözlerini hatirlatti. Katliamin hemen ardindan bu güne kadar yaptigi açiklamalarla büyük tepki çeken ve Roboskîlilerin “Açiklamalariyla bizi her gün öldürüyor” dedikleri Basbakan Erdogan, “Biz basindan beri Uludere’yle alakali olarak burada bir hata oldugunu söyledik. Kaç kere diyecegiz? Ya otomata mi baglayacagiz bu isi? Yani sürekli olarak bunu söyleyecegiz. Kusura bakma, bizim sizlere sürekli olarak arzulariniz istikametinde kaybedecek vaktimiz yok” demisti.

Erdogan katliami gündemde tutanlara da “BDP’lileri anlariz, ipleri terör örgütünün elinde. Ama CHP’nin, medyanin, uluslararasi medyanin bu meseleyi istismar etmesi kabul edilebilecek bir durum degildir. Herkes su soruyu kendisine sorsun; Uludere’nin gündemde kalmasindan acaba kim çikar sagliyor” demis, ‘katliami unutun’ mesaji vermisti. (Istanbul/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —