Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

AKP kayip-kaçak bedelini zorunlu hale getiriyor

AKP kayip-kaçak bedelini zorunlu hale getiriyor

Hükümetin Meclis`e yolladigi"Elektrik Piyasasi" taslaginin yasalasmasi durumunda, "kayip-kaçak" bedellerini yasallastiracagini savunan tüketici örgütleri, tasarinin geçmesi durumunda Avrupa Insan Haklari Mahkemesi`ne gidecekleri uyarisinda bulundu.

AKP kayip-kaçak bedelini zorunlu hale getiriyor

Hükümetin Meclis`e yolladigi"Elektrik Piyasasi" taslaginin yasalasmasi durumunda, "kayip-kaçak" bedellerini yasallastiracagini savunan tüketici örgütleri, tasarinin geçmesi durumunda Avrupa Insan Haklari Mahkemesi`ne gidecekleri uyarisinda bulundu.

Hükümetin elektrik tüketimindeki kayip-kaçak bedeli ile ilgili hazirladigi yasa tasarisini degerlendiren Tüketici Birligi Federasyonu (TBF) Genel Baskani Mehmet Bülent Deniz, "Hukuk devleti ilkesi ayaklar altina alinmaktadir" dedi.

Tüketici vicdanini rahatsiz eden kayip-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafindan çok sayida yargisal basvuru yapildigini ve bu basvurularin çogunun tüketiciler lehine sonuçlandigini animsatan Deniz, "Son olarak Yargitay Hukuk Genel Kurulu tarafindan 21 Mayis 2014 tarihinde verilen karar ile elektrik tüketiminden alinan kayip-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düsüncesi ile bagdasmadigina hükmedilmis ve bu karar tüm hukuk yollari tüketilerek kesinlesmistir" dedi.

"TÜKETICIDE RAHATSIZLIK ÜST NOKTADA"

Karar sonrasinda yüzbinlerce abonenin, kayip-kaçak bedeli iadesi için elektrik dagitim firmalarina, Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine basvurduklarina isaret eden Deniz, "Toplamda milyarlarca lirayi bulan ancak abone için yüksek olmayan kayip-kaçak bedellerinin iadesi için gerçeklesen basvurularin yogunlugu, bu bedelin alinmasina iliskin tüketicideki rahatsizligin en üst noktada oldugunu gösteriyor" dedi.

"KAYIP KAÇAK BEDELLERI YASALLASACAK"

Deniz, yogun basvurular üzerine Enerji Bakani Taner Yildiz`in bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapilacagi bilgisi verdigini animsatti. Elektrik Piyasasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi`nin, hükümet tarafindan 28 Ocak tarihinde Meclis’e gönderildigine isaret eden Deniz, "Tasari incelendiginde, Bakan Yildiz’in söylediginin aksine; kayip-kaçak bedelini yasallastiran, dahasi bu bedel ile ilgili olarak yargilama yetkisini sinirlayan düzenlemeler bulundugu görülmektedir" dedi ve söyle devam etti:

"ANAYASA MAHKEMESI VE AIHM`E GIDECEGIZ"

"Kayip-kaçak bedelindeki haksizligi giderecek, bugüne kadar alinmis bedellerin de geri iadesine iliskin çözüm getirecegi beklentisinde olan otuz dokuz milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kirikligi yasiyor. Tüketiciler, dün bankalara tercih edilmemis, bugün de siyasi, iktidar tarafindan elektrik dagitim firmalarina teslim edilmistir.

Anayasa’daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttasin hak arama özgürlügünü elinden almaya kalkan bu tasarinin geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birligi Federasyonu, tasarinin bu haliyle yasalasacak olmasi halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Insan Haklari Mahkemesi asamalarina kadar yargisal tüm girisimleri yapacaktir."

 

Odatv.com



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli