Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

AKP’ li Göksu Esenler Belediyesini 17 milyon TL zarara ugratti diye suç duyurusu

AKP’ li Göksu Esenler Belediyesini 17 milyon TL zarara ugratti diye suç duyurusu

Esenler Belediyesi Baskani AKP’li Tevfik Göksu hakkinda belediyeyi 17 milyon TL zarara ugrattigi gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda eski AKP ilçe yöneticisi Aydin'in sirketine rant saglandigi belirtildi.

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Meclisi’nin AKP Grup Baskan Vekili ve Esenler Belediyesi Baskani Tevfik Göksu hakkinda Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi’na görevi kötüye kullanma suçundan suç duyurusunda bulunuldu.

Birgün gazetesinden Ismail Ari’nin haberine göre; Esenler Belediye Meclisi'nin CHP’li Üyesi Kemal Sahin, AKP’li Tevfik Göksu ve belediye yöneticileri hakkinda yaptigi suç duyurusunda, Esenler Belediyesi’nin geri dönüsüm isini bedelsiz ve ihalesiz sekilde eski AKP ilçe yöneticisi Hüseyin Aydin’in sirketine devrettigini ve bu sekilde de milyonlarca liralik kamu zararina sebebiyet verildigi belirtti. Sahin, görevini kötüye kullanan ve kamu zararina neden olan AKP’li Göksu ile ilgililer hakkinda sorusturma baslatilarak haklarinda kamu davasi açilmasini talep etti.

CHP'li Sahin suç duyurusunda milyonlarca liralik geri dönüsüm vurgununa iliskin sunlari siraladi:

•“Esenler Belediyesi tarafindan ambalaj atiklarinin toplanmasi ve degerlendirilmesi isi gelir getirici bir faaliyet olmasina ragmen, Devlet Ihale Kanunu uyarinca ihale ile verilmesi gerekirken belediye tarafindan ihalesiz olarak 2010 yilinda Istanbul Geri Dönüsüm Sirketi’ne devredilmistir. Atik toplama isinin ihalesiz ve bedelsiz devrini belediyeyi zarara ugrattigi Sayistay’in 2019 ve 2020 yili denetim raporlarinda da defalarca belirtilerek belediye baskanligi uyarilmistir. Ancak uygulamada hiçbir degisiklik yapilmayarak atip toplama isi ayni firmaya verilmeye devam edilmistir.

•Istanbul ve Türkiye'deki birçok belediye atik toplama isini ihale yolu ile ya da kiralama yoluyla verdigi firmalardan ciddi gelir elde etmektedir. Esenler ile nüfusu ve bütçe olarak yakin özelliklere sahip Avcilar Belediyesi atik toplama isinden ayda 118 bin TL ve yilda 1 milyon 419 bin TL +KDV gelir elde etmektedir.

Esenler Belediye Baskani ve diger ilgililer atik toplama isini mevzuata aykiri olarak ihale yoluyla vermeyerek kamu zararina neden olmuslardir. Avcilar Belediyesi’nin yaptigi sözlesme dikkate alindiginda belediyeye yillik 1 milyon 419 bin TL+ KDV ödenmektedir. Bu uygulamanin 2010 yilindan beri devam ettigi düsünüldügünde Esenler Belediyesi’nin atik toplama isi nedeni ile 12 yilda ugradigi zarar 17 milyon 39 bin TL + KDV olmustur.”

12 YILLIK BÜYÜK KIYAK

Esenler Belediyesi, ilçe geneli geri dönüsüm ve ambalaj atiklarinin toplamasi isini, 2010 yilinda eski AKP Esenler Ilçe Baskan Vekili Hüseyin Aydin ve akrabalarinin ortagi oldugu Istanbul Geri Dönüsüm Sirketi’ne verdi. Üstelik belediye, Sayistay’in tüm itirazlarina ragmen, 12 yildir tesisi isleten AKP’li Aydin’in sirketinden hiçbir ödeme almadi.

Tesisin bedelsiz sekilde devredilmesi, Sayistay’in da dikkatini çekmisti. Sayistay 2019 yili Esenler Belediyesi Denetim Raporu’nda su ifadelere yer verildi: “Ambalaj atiklarinin toplanmasi, tasinmasi, ayristirilmasi ve depolanmasi hizmetlerinin bir firmaya ihalesiz ve herhangi bir bedel alinmaksizin devredildigi tespit edilmistir. Söz konusu hizmetlerin belediye tarafindan yapilmamasi veya yapilamamasi durumunda, ihale mevzuatina uygun olarak bedel alinarak kiraya verilmesi kamu yararina olacaktir.”



  • Çarşamba 21.7 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli