Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

AKP`nin 3. Brütüs`ü belli oldu

AKP`nin 3. Brütüs`ü belli oldu

Cemaatin Abant toplantilarina katilan ve sik sik Zaman`a yazan AKP Ankara milletvekili Haluk Özdalga, adli kolluk sistemindeki degisikligi elestirdi. Özdalga "Yürütmenin bu kadar genis müdahalesine imkan saglanmasi, yargi bagimsizliginin agir bir sekilde

Hakan Sükür ve Idris Bal`dan sonra AKP`nin 3. Brütüs`ü belli oldu

Cemaatin Abant toplantilarina katilan ve sik sik Zaman`a yazan AKP Ankara milletvekili Haluk Özdalga, adli kolluk sistemindeki degisikligi elestirdi. Özdalga "Yürütmenin bu kadar genis müdahalesine imkan saglanmasi, yargi bagimsizliginin agir bir sekilde zedelenmesi anlamina geliyor" ifadelerini kullanirken "Bu degisiklik endise verici, çünkü demokratik toplum açisindan daha iyiye degil, daha kötüye gidisi ifade ediyor." dedi.

Iste Özdalga`nin hükümeti elestiren o açiklamasi:                   

"Adli kolluk yönetmeliginde yapilan son degisiklikle, cumhuriyet savcilarinin yürüttügü adli sorusturmayla ilgili bilgiler emniyet müdürlerine, kaymakamlara veya valilere bildirilecek. Ayrica emniyet müdürleri, adli kolluk görevi yapanlar üzerinde `gözetim, denetim, planlama ve is bölümü` yapacaklar.

Yürütmenin bu kadar genis müdahalesine imkan saglanmasi, yargi bagimsizliginin agir bir sekilde zedelenmesi anlamina geliyor. Bu düzenlemeyle, kendisiyle dogrudan ilgili olsun veya olmasin, siyasi iktidarlarin arzu etmedigi bir sorusturmanin yürütülebilmesi, hele kapsamli delil toplama ihtiyacinin olan dosyalarda, imkansiz hale geliyor. Içisleri Bakanligina bagli emniyet müdürlerinin, savcilik sorusturmasi için adli kolluk hizmeti veren görevliler üzerinde gözetim ve denetim yetkilerine sahip olmasi, kuvvetler ayriligina aykiri. Hukuk devletinin özüne de sözüne de uymuyor.

Bu düzenlemeyle adli sorusturmalarin gizliligi de fiilen ortadan kalkiyor. Bu da pek çok bakimdan vahim bir durum. Emniyet müdürleri, jandarma komutanlari, kaymakamlar, valiler, Içisleri Bakanligi bürokratlari gibi çok sayida makamin elinde bulunan bilgilerin gerçek anlamda gizli kalacagi varsayilamaz. Mesela eli pek çok yere uzanabilen etkili, tuzu kuru kisilere ve gayri mesru islere bulasmis çetelere dönük sorusturma yürütmek zorlasacak. Çünkü bu kesimler için önceden haber alma ve öylelikle sorusturmayi degisik yöntemlerle engelleme veya delilleri karartma yollari hayli genislemis oluyor. Adalet için hayati önem tasiyan saglikli sorusturma yapilmasi, savcilarin ve hakimlerin iradesi disindaki nedenlerle, zora girecek.

Yapilan degisiklik, üye olmak istedigimiz AB`nin ilke ve uygulamalariyla da bagdasmiyor. Mevcut durum dahi yeterli degildi. Merkezi idareden bagimsiz, savciliklara bagli ayri bir adli kolluk teskilati kurmamiz gerekiyordu. Tersini yaptik ve adli kolluk hizmetini Içisleri Bakanligi`nin gözetim ve denetimine bagli kildik. Bu degisiklik endise verici, çünkü demokratik toplum açisindan daha iyiye degil, daha kötüye gidisi ifade ediyor."

Odatv.com



  • Pazartesi 18.8 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false