AKP ve MHP "hayir" oyu verdi IBB "üzülerek" deyip durdurdu

AKP ve MHP "hayir" oyu verdi IBB "üzülerek" deyip durdurdu

Mayis ayi içinde olaganüstü toplanan IBB Meclisinde, AKP ve MHP gruplari, salgin ve deprem gibi olaganüstü dönemlerde sosyal yardimlarda “vatandas beyaninin yeterli görülmesi”ne hayir dedi. Bu nedenle IBB, artan basvurularin tespiti için yardim talebi top

Koronavirüs salgini ile ortaya çikan ekonomik zorluklari ve geçim sikintisini asmak için çaba gösteren Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), salginin yarattigi olaganüstü nedenlerle, vatandas beyanini esas alarak yardim sürecini baslatti. IBB, hizla, yardimlari ihtiyaç sahiplerine ulastirmayi sürdürürken talep sahiplerini sayisi da 1 milyonu asti. Bu olaganüstü kosullarda yardim talebindeki asiri artisi en hizli sekilde karsilamak amaciyla IBB, vatandas beyanini yeterli gören degisikligi Belediye Meclisi’ne getirdi.

 

AKP VE MHP GRUPLARI “HAYIR” DEDI

IBB’nin bu çabalarina, 11 Mayis günlü Meclis Olaganüstü toplantisinda, AKP – MHP gruplari “dur” dedi. IBB, Meclise salgin, deprem gibi afet veya kriz dönemlerinde ihtiyaç sahiplerinin taleplerini karsilamak için, “sosyal inceleme raporu aranmasin” teklifi getirdi. Ancak, AKP ve MHP gruplari bu talebi kabul etmeyince, mevzuat geregi sosyal yardimlari ulastirmak için öncesinde evlerde tespit yapilmasi zorunlulugu devam etti. Oysa IBB bu degisikligi salgin kosullari nedeniyle artan basvurulari bir an önce karsilamak ve bir milyonu asan ihtiyaç sahibi Istanbullunun magduriyetini önlemek için teklif etmisti. Sonuçta ihtiyaç sahibi Istanbullular magdur edilmis oldu.

MEVCUT BASVURULARIN TESPITI YAPILACAK

Ortaya çikan durum karsisinda 1 milyonu askin mevcut basvurunun tespitini yapmak zorunda olan IBB, yeni basvuru kabul edemeyecek. Ihtiyaç sahibi Istanbullular ise tespit edilene kadar yardimlara ulasamayacak.

“ASKIDA FATURA” DEVAM EDIYOR

IBB’nin, bir baska dayanisma uygulamasi olan “Askida Fatura” uygulamasi ise devam edecek. Ihtiyaç sahibi ailelerin ISKI ve IGDAS faturalarini biraktigi sistemde bugüne kadar 160 binden fazla fatura ödendi. Ödenen faturalarin toplami 22 milyon liradan fazla. Ihtiyaç sahibi Istanbullular bu uygulamadan yararlanmak için sosyal yardim formu doldurmaya devam edebilecekler.

“ÜZÜLEREK BELIRTMEK ISTERIZ KI”

Ortaya çikan bu durum karsisinda IBB baskanligi konuyla ilgili su açiklamayi yapti:

“Degerli Hemsehrimiz,

Istanbul Büyüksehir Belediyesi olarak salgin sürecinde ortaya çikan ekonomik zorluklar ve geçim sikintisi nedeniyle 1 milyondan fazla ailemiz sosyal yardim almak için belediyemize basvurdu. Sosyal yardim incelemesinde IBB olarak vatandas beyanini dogru kabul ederek yardimlara basladik. Ne yazik ki Mayis ayinda olaganüstü toplanan IBB Meclisi’nde AK Parti ve MHP Grubu’nun oylari ile vatandas beyani yeterli görülmedi, belediyemizin evlerde tespit yapmasi karari alindi. Bu sebeple üzülerek belirtmek isteriz ki, bugünden itibaren sosyal yardim talebi alamayacak, mevcut müracaatlari tespite baslayacagiz.

ISKI ve IGDAS faturalari için düzenledigimiz ‘Askida Fatura’ dayanismasi ise devam edecek. Sosyal yardim formu sadece ‘Askida Fatura’ dayanismasi için doldurulacaktir.”

530 BIN AILEYE GIDA DESTEGI VERILIYORDU

 

IBB’nin, sosyal yardimlari kapsaminda 530 bin aileye gida kolisi destegi verilmeye baslanmisti. 280 binden fazla aileye ise nakdi yardim yapilmaktaydi. Istanbul’daki her 10 haneden birine ulasmaya baslayan yardimlar böylece sekteye ugradi. Istanbul’da her 7 haneden biri ise ihtiyaç sahibi durumda. Alinan kararla birlikte hizlanmasi ve artmasi gereken sosyal yardim süreci yavaslatilmis oldu.