Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

AKP`ye göre `huzur zamda`

AKP`ye göre `huzur zamda`

ALI BABACAN, ZAMLARIN HUZUR ORTAMINI SAGLAMAK IÇIN YAPILDIGINI SÖYLEDI Gökhan Çetin / Çagri Sari Kahveci

  • ALI BABACAN, ZAMLARIN HUZUR ORTAMINI SAGLAMAK IÇIN YAPILDIGINI SÖYLEDI
  • Gökhan Çetin / Çagri Sari Kahveci
  • Benzin, otomobil, tapu harci ve içkiye gelen zamlar halkin huzurunu kaçirdi. Ekonomiden sorumlu Basbakan Yardimcisi Ali Babacan ise konuyla ilgili bir açiklama yaparak zamlarin huzur ortamini saglamak için yapildigini ifade etti. Babacan, “Önemli olan bu konuda istikrardir, önemli olan Türkiye’deki huzur ortamidir. Bütçe dengesi bozuldugunda Türkiye’de ne huzur ne güven kalir. Bunun bilincinde hareket etmemiz lazim” diye konustu.

    Hükümet, bu ‘huzur ve istikrar’in devami için yeni zamlari da gündemine almis durumda. Benzin, otomobil, tapu harci ve içkiye gelen zamlar bu açidan sadece bir baslangiç. Sirada sigara, dogalgaz ve yine otomotiv zammi var. Maliye Bakanligi’nin, açik büyüdügü takdirde KDV’yi de yüzde 18’den 19’a çikarmayi planladigi belirtiliyor.

    Basta akaryakit ve tapu harci olmak üzere bir çok kaleme gelen vergi zammindan Maliye’nin beklentisi yillik 11 milyar lira. Yilin son 4 ayina girdigimiz için vergi zamlarinin 2012 bütçesine etkisi 3 milyar lira civarinda olacak.

    Enerji yetkilileri, Botas’in ekim ayindan itibaren geçerli olmak üzere dogalgaza yüzde 10-15 araliginda zam yapilabilecegini belirtiyor. Dogalgaza yapilacak zam, maliyetleri artiracagi için bunun elektrik fiyatlarina da yansimasi bekleniyor.

    SIGARA DA ZAMLANABILIR

    Reuters’e bilgi veren ekonomi yetkilileri, “Maliye Bakanligi bütçe hazirliklarini devam ettiriyor. Buna iliskin ilk kararname yayimlandi ancak kalan bazi önlemler için ekonomi yönetimi çalismasini sürdürüyor. Yakin zamanda diger adimlar gelecek” derken, bu kapsamda sigaranin vergisinin artirilmasi, gayrimenkul yatirim ortakliklarina taninan vergi istisnasinin kaldirilmasi gibi önlemlerin masada oldugunu bildirdi. Tütün ürünlerine uygulanan ÖTV, yaklasik bir yil önce alinan ancak yürürlügü 31 Aralik 2012’ye kadar ertelenen karar geregince 1 Ocak’tan itibaren dört puan artisla yüzde 69 olarak uygulanacak. Maliye’nin bir baska plani da tasit sahiplerinin her yil iki kez ödedigi Motorlu Tasitlar Vergisi (MTV) oranlarinin artirilmasi. Önümüzdeki dönemde ilk MTV’nin Ocak 2013’te alinacak olmasi nedeniyle bu verginin hemen artirilmasi beklenmiyor.

    SAGLIK HARCAMALARI KISILACAK

    Öte yandan ekonomi yetkilileri, harcamalarin kontrol altina alinmasinin bütçe açisindan kritik öneme sahip olacagini belirterek, bu konuda da kisa süre içinde yeni adimlar atilacagini bildirdi. “Saglik harcamalari bütçe giderlerinin kisilmasi bakimindan en önemli unsurlarin basinda geliyor ve ilk olarak saglik harcamalarinin kisilmasi gündemde” diyen yetkili, diger bazi harcamalar için de yeni adimlarin gündeme gelecegini ifade etti. (Istanbul/EVRENSEL)


    ‘ÖNEMLI OLAN ISTIKRAR’

    Istanbul Finans Zirvesine katilan Ali Babacan, gazetecilerin sorularini yanitladi.

    Zamlarla ilgili gelen soruya Babacan “Bizim için mali disiplin her seyin basi. Mali disiplinin bizim 2010-2012 yili ihtiyacimizin yilbasinda daha fazla olacagiyla ilgili hesaplamalar var. Buradaki vergilerin en önemli amaci bütçe açigimizi belirli bir seviyede tutabilmek” diye konustu. Babacan ayrica sunlari söyledi: “Akaryakita baktigimizda 2009 Aralik ayindan bu yana vergilerle önemli bir düzenleme yapilmamisti. Akaryakitta vergiler litre basina sabittir. Litre basina belli bir kurustur. Akaryakit vergileri böyle oldugu için 2009 yilindan bu yana da hiçbir ayarlama olmadigi için bir bakima litre basina kurus kisminda geçtigimiz enflasyonu karsilayacak bir ayarlama yaptik. Büyüme yok içinde. Sadece yaptigimiz 2009 Aralik’tan bu yana kadar akaryakit içindeki ÖTV’yi enflasyon oraninda bugüne getirmis olduk. Yaptigimiz bu. Önemli olan bu konuda istikrardir, önemli olan Türkiye`deki huzur ortamidir. Bütçe dengesi bozuldugunda Türkiye`de ne huzur ne güven kalir. Bunun bilincinde hareket etmemiz lazim.”


    BU ZAMLAR NEYIN TEDBIRI?

    Tüketiciler Birligi Genel Baskan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, akaryakit ve diger ürün ve hizmet kalemlerinde yapilan ÖTV zamlari için “Tedbir paketinin neyin tedbiri oldugunu anlamakta zorlaniyoruz” dedi.

    Kalyoncu yaptigi açiklamada, Anayasanin 73. maddesinin herkesin, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü oldugunu söylemesine ragmen, mali gücüne bakilmaksizin, Katma Deger Vergisi, Özel Iletisim Vergisi (ÖIV) ve Özel Tüketim Vergilerinin (ÖTV), vatandasin yillardir sirtindaki dolayli vergilerden sadece bir kaçi oldugunu ve dolaysiz vergilere oranla daha yüksek olduguna dikkat çekti. Kalyoncu, “Devlet, bu orani tersine döndürüp ve dolaysiz vergileri tam olarak tahsil edebilmeyi hedeflemek yerine, dolayli vergileri arttirarak, tüm yükü yine vatandasin sirtina yüklemektedir. 22 Eylül tarihinde yürürlüge giren tedbir paketiyle özellikle akaryakitta yasanan zamlar, pesi sira birçok zammin habercisidir. Tüketicinin ekonomik olarak rahatlamasini saglayacak sey, özellikle dolayli vergilerin iptali veya hiç olmazsa indirimi iken, yapilan bu zam bugünden itibaren tüm mal ve hizmetlerin zamlanmasina sebep olacaktir. Özellikle gida ve ulasim kalemlerinde olabilecek artislarla devletin tedbirinin neye yönelik oldugu sorusu cevapsiz kalmaktadir” diye konustu.



  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu