Tarih: 01.01.2018 00:00

`AKP`yi MHP`ye anketler itti`

Facebook Twitter Linked-in

 

`AKP`yi MHP`ye anketler itti`

AKP ile MHP arasindaki 2019 seçimlerine yönelik ittifakin sekillendirilmesine devam ediliyor.

Hem Cumhurbaskani Tayyip Erdogan hem de MHP lideri Devlet Bahçeli, ittifakin pürüzsüz islemesi ve seçimlerde iki parti aleyhine gelisebilecek bir sürprizin önünü almak için yogun bir mesai harciyor.

The Financial Times Gazetesi`nde yer alan bir habere göre, Erdogan`in MHP`ye anketler itti. Buna göre, anketlerde tek basina iktidara gelemedigini ve Cumhurbaskani seçilemedigini gören Erdogan, MHP`ye yanasmak zorunda kaldi.

BBC tarafindan çevirilen haberde, Erdogan`in milliyetçi cepheye bu denli yakin durmasinin da, hem ABD hem de AB ile iliskilerini zehirleyecegi belirtildi. 

Laura Pitel`in kaleme aldigi haberde, Bahçeli`nin bir dönem Erdogan`in en sert karsitlarindan biri oldugu hatirlatiliyor ve Bahçeli`nin, `Baskanlik sistemi demokrasinin idam fermanidir, tek adam  diktatörlügünün beraatidir` sözlerin atifta bulunuluyor.

Seçim matematigi nedeniyle, eski düsmanlarin ortak hareket etmek zorunda kaldigi deginilen haberde söyle deniliyor:

"Bu ittifak, kendisini klasik sagci Türk milliyetçiligiyle iliskilendiren ve MHP`nin durusuna daha da yaklasan Erdogan`in son yillardaki siyaset degisikligini gösteriyor. Ayni zamanda Cumhurbaskani`nin moral bozucu anket sonuçlariyla nasil sarsildiginin altini çiziyor. Uzmanlar bunun, Türkiye`nin hem ülke içinde hem de ülke disindaki siyasi görünümünü etkileyecek bir ittifak oldugunu söylüyor. Erdogan, özellikle Kürt sorunu konusunda sert bir tutum takinan, idam cezasinin kuvvetli destekçisi olan ve ABD, AB ve NATO konusunda derin süpheleri olan bir partiye yakinlasiyor"

Düsünce kurulusu Edam`dan Sinan Ülgen`in görüslerine yer verilirken, Ülgen AKP`nin açik bir sekilde kendisini demokratiklesmeye ve Kürt sorununa kapatigini, miliyetçi blogda çözüm aradigi bir diger tespit. 

Haberde görüslerine yer verilen düsünce kurulusu Edam`in Baskani Sinan Ülgen de "AKP su anda en az 2019 seçimlerine dek kendisini MHP`ye bagliyor ve bu siyasi manevra alanlarini daraltacak. Içeride demokratiklesmeye ve Kürt sorununa etkileri olacak. Dis politikada ise, ABD ve AB`yle iliskilerle Suriye konusundaki gelisme alanini daraltacak" diyor.

Konuyla ilgili diger tespitler ise söyle:

"Üç yil önce PKK`yla baris sürecinin çökmesine dek, Erdogan Türkiye`yi 1980`lerden bu yana olumsuz etkileyen Kürt isyanini sona erdirme konusunda tüm seleflerinden daha ileri giden bir isim olarak degerlendiriliyordu. Ancak sürecin çökmesinden bu yana Kürt siyasi hareketine sert bir baskiya girisildi ve Batili hükümetlere sert tepkiler vermek için giderek daha milliyetçi bir söylem kullanmaya basladi. Avrupali liderleri `Naziler` diye tanimladi ve ABD`li generalleri `Osmanli tokadiyla` tehdit etti.

"Erdogan`in seçim öncesi ittifak ihtiyaci AKP içinde 15 yildan fazla süren iktidarin ardindan, destegin eridigi kaygilarindan kaynaklaniyor. Cumhurbaskaninin geçen yilki referandumda az farkla kazandigi zaferi takip ediyor. Erdogan`in evet kampanyasi olaganüstü hal kosullarina, muhaliflerin hapse atilmasina ve medyanin susturulmasina karsin oylarin sadece yüzde 51,4`ünü almisti. Parlamentoya gönderilen yeni bir yasal düzenleme gerektiren ittifak AKP`ye Kasim 2019`daki parlamento seçimlerinde daha fazla oy alma imkâni sagliyor. Erdogan ayni zamanda ayni anda yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerindeki adayligina da Bahçeli`nin destegini aldi. MHP içinse aksi takdirde kesinlikle bir seçim bozgunu olacak duruma karsi koruma sagliyor. Anketler sürekli parlamentoya girmek için gereken yüzde 10`luk barajin altinda kalacaklarini gösteriyor." kaynak; ahval news




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —