Tarih: 01.01.2018 00:00

`Aksamdan kalan`a tazminatsiz isten atma

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL - 30 Haziran’da Meclis kapanmadan önce çikarilmasi planlanan Is Sagligi ve Güvenligi Yasa Taslagi’nin Içki veya Uyusturucu Madde Kullanma Yasagi’ni düzenleyen 84. maddesindeki bir ifadenin sessiz sedasiz degistirildigi ortaya çikti. Hukukçulara göre eger madde yeni haliyle yasalasirsa artik isyerine alkollü gelmek tazminatsiz isten çikarma sebebi olacak. Yasanin su anki halinde ise ise alkollü degil sarhos olarak gelmek yasak olarak tanimlaniyor. 

Yasalasmayi bekliyor
TBMM gündeminde olan Is Sagligi ve Güvenligi Yasa Taslagi kamuoyunda halen tartisiliyor. Ancak bir madde var ki üzerinde hiç durulmus degil. Bu, Alkollü Içki veya Uyusturucu Madde Kullanma Yasagi’ni düzenleyen 24. madde. Maddeye göre isyerine alkollü içki veya uyusturucu madde almis olarak gelmek ve isyerinde alkollü içki veya uyusturucu madde kullanmak yasaklaniyor. Oysa yasanin yürürlükte olan halinde söz konusu bölüm 84. madde altinda düzenleniyor ve giris cümlesi söyle:
“Isyerine sarhos veya uyusturucu madde almis olarak gelmek ve isyerinde alkollü içki veya uyusturucu madde kullanmak yasaktir.”
Ilk anda iki cümle arasinda ciddi bir fark yokmus gibi dursa da halen yürürlükte olan 84. maddeye göre isyerine sarhos olarak gelmek yasak kapsamindayken yeni maddede alkollü içki almis olarak gelmek yasaklanmis oluyor. Bu da hukukçulara göre atlanmamasi gereken bir detay. 

‘Sorun yaratacak bir ölçüt’
Uludag Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. K. Ahmet Sevimli konuyla ilgili olarak “Hem hukuki hem de politik açidan sorun yaratacak bir ölçüttür” derken bu görüsünü söyle açiyor:
“Gece alkol alip sabah isyerine gelen bir isçinin kaninda belli oranda alkol bulunabilir. Ya da ara dinlenmesinde sarhosluk yaratmayacak derecede alkol alan isçinin de durumu farkli degildir. Düzenleme bu haliyle kalirsa söz konusu isçinin sözlesmesinin feshi gündeme gelebilecektir.”
Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ufuk Aydin ise yeni hükmün isçinin durumunu agirlastirdigini savunuyor. Yeni hükmün tazminatsiz fesih sebebi haline getirildigini belirten Aydin , “Önceden, sözgelimi bir kadeh sarap içtikten sonra sarhos olmaksizin ise giden isçinin is sözlesmesi feshedilemez iken; tasari yasalasirsa, sarhos olmayan ama bir sise bira ya da bir kadeh sarap içtikten sonra ise giden isçi, bu durum fark edilirse tazminatsiz isten çikarilabilecek. Özetle yeni düzenleme isçinin daha aleyhine. Bu durum mevcut Yargitay içtihadina da uymuyor” diyor.

Eski hali
“Isyerine sarhos veya uyusturucu madde almis olarak gelmek ve isyerinde alkollü içki veya uyusturucu madde kullanmak yasaktir.”

Yeni hali
“Isyerine alkollü içki veya uyusturucu madde almis olarak gelmek ve isyerinde alkollü içki veya uyusturucu madde kullanmak yasaktir.”

Yargitay’a göre suç degil
Yargitay’in bir kez hariç bugüne kadar verdigi tüm kararlarda isçinin ise alkollü degil sarhos gelmesinin suç oldugu belirtiliyor. Kurumun 2010’da verdigi kararda ise isyerine alkollü gelmeyi âdet edinmis bir isçi hakkinda isten çikarma hükmünün onandigi belirtiliyor. 

AB ’de düzenleme yok
AB Türkiye Ofisi ise birligin isyerine sarhos ya da alkollü gelmekle ilgili bir düzenlemesinin bulunmadigini, AB ’yi ilgilendiren düzenlemelerin ayrimcilik içeren durumlarla ilgili oldugunu vurguluyor. Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) ise bu konuda “Isçilerin de özel yasamlarina saygi hakki göz ardi edilmemeli; alkol ve uyusturucu kullanimiyla ilgili özel yasamlarina yönelik müdahaleler, sinirli, makul ve hakli olmalidir” görüsünde.

Yetkililere göre kasit yok
ANKARA- Meclis’te Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu’nda tasari için olusturulan alt komisyonda gerekli düzeltmeler yapilacak. Yetkililer, Meclis’e gönderilen tasari metninin gerekçesinde “84. maddenin aynen korundugu” ifadesinin yer aldigina dikkat çekerek, “Amaç 84. maddeyi aynen korumak. Bu nedenle alkollü ifadesi varsa, sarhosa çevrilir. Bu maddede bir degisiklik yapmak gibi bir düsüncemiz olmadi, aynen korumayi düsündük” bilgisini verdi. {RADIKAL}




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —