Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Aldiginiz ev kabusunuz olabilir

Aldiginiz ev  kabusunuz olabilir

Bir AB Insaat firmasinin konut projesinin kapisini çalip bir ev bakacak oldugunuzda, bir maket üzerinden satis danismanlari size sunum yapiyorlar, siz de begeniyorsunuz. Tam da bu noktada soruyorsunuz!

 

 

Aldiginiz ev  kabusunuz olabilir

 

Gerçek bir hikayeden yola çikarak ‘Toprak’tan ev alma konusunu incelemeye çalisacagiz.

Bir AB Insaat firmasinin konut projesinin kapisini çalip bir ev bakacak oldugunuzda, bir maket üzerinden satis danismanlari size sunum yapiyorlar, siz de begeniyorsunuz. Tam da bu noktada soruyorsunuz!

-Ruhsatli projenizi görebilir miyim?

-Belediye de onayda! Siz sözlesmeyi imzalayin. Her sey bu makette gördügünüz gibi olacak. Bakin bu brosürlerde ne yaziyorsa hepsi gerçeklesecek. Bizim daha önce yaptigimiz projeler var. Herkes memnun! Isterseniz arastirin! Bir alan bir daha aliyor!

 

Projeyi göstermiyorlar. Çünkü ortada proje yok, maketten satis var. Brosür ve reklam afisleri var. Siz su var mi, bu var mi? Diye sordugunuz da sizi hiç geri çevirmiyorlar. Her sey var. Her sey çok güzel. Satis yapmak için her türlü yalani tek ayak üzerinde söylüyorlar.

Sonra!

Proje göstermeleri gerekirken maket gösteriyorlar! Ama is yazili hale gelince ‘proje’ göstermis oluyorlar. Oysa proje olmadigi gibi daha sonra aldiklari ruhsatli projede size vaat ettikleri daireler de sizin tercihlerde bulunmaniza sebep olan eksiklikler yada daireniz yok olabiliyor. Bir anda 22 katli maket gerçek proje haline geldiginde 13 kat oluyor ve daireniz ortada yok!

Ruhsatli proje olmayinca insaat sirketinin gösterdigi örnek daire veya makete bakiyorsunuz. Çünkü bunlar projenin yerini tutuyor ve asil hale geliyor. Projenin aynisi oldugunu ve  yapacaklarini vaat ediyorlar. Sözlü olarak, ama… Ama is yazili hale gelince bakin asagidaki maddelerde neler yaziyor?

 

Adil (!) olan, nefaset (hak ve adalet) vurgusu yapilan Satis Vaadi Sözlesmelerinde bütün maddeler tek tarafli bir dayatma ile baglayicidir.

Madde:

Bu sözlesme; sadece sözlesmeye konu bagimsiz bölümün Alici’ya tahsis, teslim ve mülkiyetin hangi sartlarda devredilebilecegini düzenlemekte olup,sözlesme içeriginde ve eklerinde yer almayan,  var olmayan bir hususun sifahen( sözlü) olarak  söylendigi, vaat edildigi, öne sürülemeyecegi gibi yapilmadigi, eksik yapildigi ya da sifahen söylenenden geç teslim edildigi iddiasinda bulunamaz.

 

Yukaridaki maddeyi okuyunca sunu anliyorsunuz. Biz size bu daireyi satana kadar sifahen her türlü sözü söyleyebilir, her türlü vaadi verebilir, her türlü yalan söyleyebiliriz. Bu satis taktigidir. Bu kadar açik sözlüler! Pes diyorsunuz! Satis bittikten, yani sözlesmeyi imzaladiktan sonra bunlari unutun, denmektedir.

 

Madde

Alici sözlesme ve eki projelerde bazi özelliklerin olmamasina karsin, satis asamasinda kullanilan brosür, resimleme veya maketlerde gördügünü iddia ederek farkli taleplerde bulunamaz.

 

  Tercümesi su: Biz size maket, brosür, reklam, sifahi olarak evi allayip pullayip size sunabiliriz. Size satana kadar her türlü hile ve entrikayi çevirebiliriz.

 

Madde

Her türlü renk ve malzeme degisikligini yapma hakkini sakli tutar.

 

Yani siz bu maket ve brosürlerdeki evleri görüp begendiginize bakmayin, size gösterdiklerimize inanmayin, diyorlar. Biz bildigimiz okuruz. Sonra karsimiza dikilip maketteki gibi, örnek dairelerde gördügünüz seyleri istemeyin. Aslinda bir suç isliyorlar. Açikça kandirdiklarini itiraf etmis oluyorlar.

 

Madde

Alici; satin almis oldugu bagimsiz bölümün yerini görerek,projesini inceleyerek ve kendisi begenerek kabul etmistir.

 

Proje yok ki proje incelenmis olsun! Kendisini ileri de dogacak hukuki bir gelismeye karsin pesinen garantiye aliyor. Tipik bir cambazlik örnegi!

 

Madde

Alici kendisine bildirilen bu maliyetleri karsilamak istememesi halinde sözlesmeyi feshetme hakkina sahiptir.  Alici bu sözlesmeyi feshetmesi halinde, fesih bildiriminin AB Insaat firmasina bildirilmesinden itibaren Alici’nin o güne kadar ödedigi meblag 12 (Oniki) ay sonra kendisine faizsiz iade edilir.

 

Tabi sözlesmeyi feshetme hakkiniz var! Eger senetlerinizden biri veya ikisini ödeyemez iseniz, herhangi bir sekilde temerrüde düserseniz, yine bir sözlesme maddesine göre faiz üstüne faiz ödemek zorunda kaliyorsunuz. Avukatlik ücretleri de cabasi!

Ama siz bir sekilde vaz geçerseniz, paraniz faizsiz, üstelik 12 ay sonra size iade edilecek!

Ne kadar adil!

 Hiç bir esneklikleri yok! Çünkü insaat artik görünür hale geldikten sonra  talep varsa, bir de daireniz gözde bir konumda ise satis ofisi isini iyi bilir! Isi daha da zor, yokusa kosar. Artik ev hayalinizden olur, parasal kayiplarinizi hesap edemezsiniz bile. Insaat bitene kadar bu taktikle daireler 4-5 kez el degistirmis olur. Amaç tabiki sizin ev sahibi olmanizi saglamak degildir. Kari en iyi bir sekilde gerçeklestirmektir.

Madde

Bu sözlesmeye konu bagimsiz bölüm, Alici’ya vadeli satilmis oldugu durumunda, satis bedelinin tamamen ödenmesine ve tapusunu alana kadar  AB insaat firmasi üretilecek bagimsiz bölümün finansmanini, bagimsiz bölümü teminat göstererek  borçlusu AB Insaat firmasi olan bir kredi kullanmakta serbesttir.

Madde

Bu sözlesmeden dogan AB Insaat firmasi’nin alacaklari tamamen ödenmeden mülkiyet haklari Alici’ya geçmemis olacaktir.

 

Yukaridaki her 2 madde diyor ki: Kardesim evin var diye bosuna sevinme! Oturdugun veya kiraya verdigin ev senin degil. Ne zaman ki borcun biter tapuyu alirsin, o zaman senin olur. Yoksa bu evi tapusunu almadan her an kaybetme riskiyle karsi karsiyasin! Bunu bilmis ol. Çünkü AS Insaat firmam krize girebilir, isler ters gidebilir… O zaman ben senin daireni ipotek eder, bankalara teminat gösterebilir, islerim daha da kötüye giderse haciz de koyabilirler. O zaman evini unut!

 

Madde

Satisa konu edilen bagimsiz bölümler disindaki ortak alan tesis ve yapilarda, varsa eklenti ve tahsisli alanlarda  AB Insaat firmasi gerekli gördügü teknik, mimari veya kullanim degisikliklerini tek tarafli olarak nefaset (hak ve adalet) kurallari çerçevesinde  yapmaya yetkilidir.

 

Bu madde basli basina bir felaket! Alici’nin basina gelecek her türlü kabusun habercisidir. Bu maddeye dayanarak size söylenenlerin, söz verilenleri veya projede yer alanlarin çogunu ya yer degistirmis yada uygulamadan kaldirilmis oldugunu görüyorsunuz.

Fakat; bu degisiklikler genel kabul görmüs konforlardan ise veya Alici bu konforlar yüzünden daireyi almis ise itiraz edebilir. AB Insaat firmasi sag gösterip sol vurmus olur ki basli basina bir dava konusudur. Bu firmalar yukarida belirtildigi gibi hak ve adaletten bahsediyorlarsa bu kendileri içindir. Zaten ‘tek tarafli olarak’ diyor.

 

Madde

Özel kurum ve kuruluslardan gelebilecek haksiz her türlü mühürleme, insaatin durdurulmasi ,faaliyetten men, kamulastirma gibi nedenlerle olusabilecek gecikmeler mücbir sebep sayilip, bu sebeplerin ortadan kalkmasina kadar geçen süre, bu sözlesme ve Ek’indeki sözlesmelerle kararlastirilan sürelere ilave edilir.

 

AB Insaat firmasi, belediyelerle yasal olmayan bir iliski gelistirip haksiz kazanç saglamak için imar kosullarinin disina çikip daha fazla daire sahibi olmak isteyebilir. Bu hiç olmayacak bir sey degil. Genellikle büyük insaat firmalari bu yolu denerler. Sonra bu iliskiler bir biçimde açiga çikip yada bozulup isler ters gidip proje ilk haline döndügünde; bu firmadan konut alanlar kendilerini baska bir kabusun içinde bulurlar. Çünkü; insaat 22. kattan 13 kata inmistir ve  maketten  satin aldiklari 22. kattaki daireler artik yoktur.

 

Paran yoksa adalet de yok.

Evlerini teslim alana kadar öfkelenen, esen gürleye, kizgin alicilar AB Insaat firmasini mahkemeye vereceklerini söylüyorlar. Ama daireleri teslim edildiginde o heyecanla her seyi sineye çekiyorlar.  Çogu satmak istedigi için umursamiyor, kimi kiraya verecegi için, kimi parasi olmadigi, kimi mahkemeyi takip etmeyi göze alamadigi için yapilan haksizliklari unutuyor.

 

Bu rezillikler için ancak dava açilmasi gerekir! Paran varsa! Sabrin varsa!

Dava açmak için hem para gerektiriyor hem de mahkeme kapilarinda sürünerek, yillarca gidip gelerek yildirma politikasi izleniyor.

Kisaca hak aramanin hukuki yolu size kapatiliyor.

Sokakta hak aramanin yolu açiliyor.

 

Hayber Gürsoy

Gayrimenkul Danismani- Mortgage Broker

Konut Degerleme Uzmani

 


  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli