Suriyeliler için Kahramanmaras’ta Alevi köylerinin bulundugu bölgeye konteynir kent yapimina karsi köylülerin direnisi 45’inci güne girerken, bu kez Sivas’in Alevi nüfusu yogun ilçesi Divrigi’de yeni kamp hazirligi yapildigi ortaya çikti.
Sivas valiliginin Divrigi belediye baskanligina gönderdigi ‘ivedi’kayitli yazida AB’yle mülteci anlasmasi çerçevesinde yayinlanan basbakanlik genelgesi geregi bölgede hazir bina ya da bina yapmaya uygun arsa/arazi tespiti yapilarak bildirilmesi istendi.
Ilçe STK’lari Maras’tan sonra 2’nci kamp yeri olarak da Alevilerin yogun oldugu bir baska bölgenin seçiminin tesadüf degil, demografik yapiyi degistirme amaçli oldugunu, durumun bölge halkini endiselendirdigini savunuyor.
Yazidaki ‘hazir bina’ vurgusuyla, demir çelik tesisleri kapatilip bosaltilan isçi yerleskesi, cumhuriyetin ilk fabrika sehir projelerinden Cürek beldesinin hedef seçildigi belirtiliyor. Öte yandan kaymakamin bazi Alevi köylerine bizzat giderek, kalan köy muhtarlarini da ilçeye çagirip bos bina tespiti yaptigi öne sürülüyor.
CHP Milletvekili Zeynep Altiok’un konuyla ilgili geçen ay Basbakan Ahmet Davutoglu’nun yanitlamasi istemiyle verdigi soru önergesine yanit gelmedi. Simdi yerel kaynaklar CHP’li Divrigi belediye baskaninin, 19 Nisan tarihli yaziyi halktan gizleyip gizlemedigini sorguluyor. 17 bin nüfuslu ilçenin merkez nüfusunun yüzde 60’i, 6 bin kisinin yasadigi 109 köyden 95’i Alevi.
Sivas valiliginin Divrigi belediye baskanligina hitaben ‘ivedi’ kaydiyla yazdigi, Vali Yardimcisi Alim Barut imzali 19 Nisan 2016 tarihli yazi söyle: “6458 Yabancilar ve Uluslararasi Koruma Kanunu geregince Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Genel Müdürlügü ve buna bagli olarak Il Müdürlükleri olusturulmus ve teskilatlandirilmistir. Son dönemde yasanan düzensiz göçmen krizinin çözümü amaciyla yürütülen düzensiz göçle mücadele kapsaminda ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birligi Arasinda Izinsiz Ikamet eden Kisilerin Geri Kabulüne Iliskin Anlasma’ ve mutabakat hükümlerinin uygulanmasi konusunda Il Göç Idaresi Müdürlügü’nün is yükü Avrupa Birligi ülkelerinden nakil yoluyla gelecek olan düzensiz göçmenler nedeniyle artmistir. Kabul edilen düzensiz göçmenlerin durumunu düzenli hale getirmek için yapilacak is ve islemler nedeniyle Il Göç Idaresi Müdürlügünün personel ve bina ihtiyaci daha da belirgin hale gelmistir. Ilgi genelge Göç Idaresi Genel Müdürlügü’nün (Göç Idaresi Müdürlüklerinin) bu yöndeki taleplerinin bir an önce karsilanmasina yöneliktir. Bu kapsamda; a) Il Müdürlügünün fiziki sartlarinin genisletilmesi, yeni bina ihtiyacinin karsilanmasi yaninda siginmacilara kamplara veya ülkelerine gönderilmesi sürecinde kisa süreli kalabilecekleri binalara ihtiyaç söz konusu oldugundan, ihtiyaçlarin bir an önce karsilanabilmesi için idarenizde hazir bina veya bina yapimina uygun arsa/araziler ile otoparki alani; b) Ihtiyaç durumunda geçici olarak görevlendirilebilecek personelin (Veri Hazirlama ve Kontrol Isletmeni, Memur, Soför, Dagitici, Arapça, Farsça ve Urduca dillerinden Türkçe tercüme yapabilecek personel, bilgi islem konusunda teknik personel ve hizmetli) tespiti; c) 6458 Sayili Yabancilari Koruma Kanununa uygun olarak Müdürlügümüzce yapilan is ve islemlerden dogan hukuki süreçlerde Avukatlik destegi; Ilgi genelge gereginin yapilarak hiçbir aksakliga mahal verilmemesini ve kurum amirlerinin takibini bizzat yaparak sonucundan Valiligimize bilgi verilmesini rica ederim…”
Sair babasi Sivas katliaminda yakilarak can veren CHP Izmir Milletvekili Zeynep Altiok’un geçen ay Maras ve Divrigi’yle ilgili Basbakan Ahmet Davutoglu tarafindan yazili olarak yanitlanmasi istemiyle verdigi soru önergesine hala yanit yok. Soru önergesinin ilgili bölümü söyle: “Suriye’den Türkiye’ye gelen göçmenler için Kahramanmaras’in Dülkadiroglu ilçesine bagli Sivricehöyük Köyü’nde, 3000 nüfuslu Alevi köylerinin tam ortasina hükümetiniz tarafindan 25 bin kisilik mülteci kurulmak istendigini ögrenmis bulunmaktayiz. Kamp çalismalarinin baslamasinin ardindan eyleme geçen Alevi yurttaslara günlerdir jandarma tarafindan saldiri düzenlenirken son olarak çadir eylemi yapan köylülere gaz bombasi yagdirilmistir. Sivricehöyük ve komsu köylerin sakinleri 1978’de yasanan Kahramanmaras katliaminin dogrudan magdurlari olarak büyük acilar yasamislardir. Nüfuslarinin neredeyse 10 kati düzeyinde Suriyeli mülteci göçünün, özellikle kamplarla ve kamplarda yasananlarla ilgili duyumlarinin ardindan kendileri için son derece endise verici oldugu açiktir…. 1. Maras katliaminin yasandigi Kahramanmaras’in Alevi köylerinin tam ortasina mülteci kampi yapilmak istenmesinin ardindan ayni sekilde Alevi toplumu için derin acilar ve travmalari ifade eden Sivas katliaminin yasandigi Sivas ilinin Alevilerin yogun yasadigi Divrigi ilçesine mülteci kampi yapilmasi tesadüf müdür? Yapilmak istenmesindeki amaç nedir? 2. Bilinçli ve sistematik bir asimilasyon politikasi çerçevesinde mi Alevi nüfusunun yogun yasadigi bölgelere mülteci kampi yapimi istenmektedir? , 3. Toplam kaç mülteci kampi yapimi planlanmaktadir? Buralarda toplam kaç mültecinin yasayacagi tahmin edilmektedir? Yapimi planlanan diger mülteci kamplari hangi kentlerde ve hangi ilçelerindedir?”
Suriye’den Türkiye’ye gelen göçmenler için Kahramanmaras’in merkez Dülkadiroglu ilçesine bagli Sivricehöyük Mahallesi’nde, Alevi köylerinin tam ortasina 25 bin kisilik konteynir kent insasi devam ediyor. Kamp çalismalarinin baslamasinin ardindan eyleme geçen Alevi yurttaslara güvenlik güçleri defalarca gaz bombasiyla müdahale etti. Bölgede direnisi sürdüren halka CHP’li vekiller de destek veriyor. 11 Nisan tarihli Cumhuriyet’te Pinar Ögünç’e konusan Maras Yasam Platformu sözcüsü Salman Akdeniz, tüm ovada 25 bin etmeyen Alevi nüfusun ortasina 25 bin Suriyeliyi getirmekte demografik kasit bulduklarini söylemisti.
Suriyeli mülteciler için konteynir kent kurulmasinin hedeflendigi öne sürülen, Divrigi merkezine 10 km mesafede, Alevi köylerinin arasinda yer alan Cürek, cumhuriyetin devletçilik prensibinden hareketle kurulan örnek sanayilesme projelerinden biriydi.‘Fabrika sehir projesi’ olarak insa edilen yerleske, civardaki demir madenleri ve demir-çelik fabrikalarinda çalisan binlerce isçi için kurulu lojman sehir görünümündeydi.
1985 yilina kadar faal olan beldede, Divrigi merkezinde bulunmayan modernlikte tesisler vardi. Sinemasi, eglence merkezi, isçiyle tayin firini, tenis kortlari ve havuzun yer aldigi spor tesisleri, parklari ve muntazam sokaklariyla örnek projeydi. 12 Eylül sonrasi özellestirmelerle elden çikan isletme küçüldü, bir zamanlar 3 bin isçinin çalistigi madende sayi birkaç yüze düstü. Küçülmeyle beraber 1985’te belde bosaltildi ve tesisleriyle çürümeye birakildi. 2000’li yillarda cumhuriyetin ilk sanayilesme projelerinden biri olarak kültür varligi ilan edilmek istendi.
Ali Daglar