Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Ali Özyurt yildizlara ugurlandi...

Ali Özyurt yildizlara ugurlandi...

TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Ali Özyurt yasamini yitirdi

Habar /Senol Özyurt

Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi’nde tedavi gören Türk Tabipleri Birligi (TTB) Yüksek Onur Kurulu ve Istanbul Tabip Odasi Yönetum Kurulu üyesi, Baris Akademisyeni Dr. Ali Özyurt (57) bugün yasamini yitirdi. Özyurt için ilk tören yarin saat 12.30’da Cagaloglu’ndaki Istanbul Tabip Odasi önünde yapilacak. Özyurt, ayni gün Gaziosmanpasa Merkez Camisi'nde kilinacak ikindi namazinin ardindan 500 Evler Mezarligi’nda topraga verilecek. Dr. Özyurt, son kitabi “Umuduna Yasamak” adli kitabina iliskin gazetemize verdigi son röportajinda “Bundan 16 yil önce kanser oldum ve bu benim hayatimda bir dönüm noktasi oldu. Hayat mücadelemi sürdürürken kanserle de mücadele etmeye basladim. Hayatta mücadele bitmez. Umuduna yasamaliyiz” demisti.

 

Istanbul Tabip odasi’ndan yapilan açiklamada “Mücadelen, umudun, heyecanin, enerjin bize her daim yol gösterecek. Unutulmayacaksin..” denildi. Baris Akademisyenlerinden yapilan açiklamada ise “Baris akademisyeni, tip doktoru, arastirmaci ve yazar hocamiz Ali Özyurt'un hayata gözlerini yumdugunu büyük üzüntüyle ögrendik. Her mücadelesi ile hepimize ilham vermis Ali Özyurt hocamizin ailesine, yakinlarina ve sevenlerine bassagligi diliyoruz” ifadelerine yer verildi. 

MÜCADELE INSANIYDI

TTB Merkez Konseyi Baskani Sinan Adiyaman ise “Çok üzüntülüyüz. Ali hepimize dokundu. O bir mücadele insaniydi. Yildizlar yoldasi olsun. Türk Tabipleri Birligi seni çok arayacak” diye konustu.

DISK Baskani Arzu Çerkezoglu da “Ali Özyurt bu ülkede, bu topraklarda hatta bu gezegende esitlikten, adaletten, baristan, kardeslikten, emekten yana kim varsa onun arkadasiydi, dostuydu, yoldasiydi” ifadelerini kullandi.

Özyurt’un dünyaya anlam kattigina dikkat çeken Canan Kaftancioglu, söyle konustu: “Mücadeleni büyüterek ve senden ögrenmeye devam ederek tüm gezegeni anlamlandirma konusundaki mücadelemiz boynumuzun borcu ve sana sözümüz olsun.”

Özyurt’un cenazesi Gaziosmanpasa Merkez Camisi’nde düzenlenen törenin ardindan 500 Evler Mezarligi’nda topraga verildi.

ALI ÖZYURT KIMDIR?

1963 yilinda Istanbul’da dünyaya gelen Ali Özyurt, 1987 yilinda Cerrahpasa Tip Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yilinda Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmani olan Özyurt, mücadeci kimligi ile taniniyordu. Saglikta siddet, Tam Gün Yasasi, iktidarin saglikta dönüsüm programi derken bir süre  önce böbrek kanseri, ardindan akciger ve böbrek üstü bezi metastazlari (kanserin baska organa siçramasi) ile mücadele eden Özyurt, “Söz Uçar Yazi Kalir” ve “Umuduna Yasamak” adli kitaplarini yazdi. Dr. Ali Özyurt, gazetemize verdigi son röportajinda “Yaklasik 33 yila varan bir tabip odasi aktivistligim var. 2004 yilinda böbrek kanseri teshisi konuldu ve sol böbregim alindi. 2008’de akciger metastazi ortaya çikti. O siralarda biraz umutsuzdum. Moda’da zaman zaman deniz kenarinda yürürken esinlenip bir siir yazdim; Umuduna Yasamak. Yeni kitabima da isim oldu bu siir” demisti. Özyurt, Baris Akademisyeni Prof. Dr. Hatice Kurtulus ile yeni bir kitap için çalisma yaptiklarini ve otobiyografi tarzinda olan kitabinin yakin zamanda çikacagini söylemisti. Özyurt, röportajinda ögrencilik yillarinda Cumhuriyet gazetesini gizli gizli okudugunu ve bu nedenle saldiriya ugradigini da anlatarak, sunlari söylemisti: 

“Yil 1980. 12 Eylül olmus ve iktisat fakültesini kazanmisim. Beyazit Meydani’nda durakta Cumhuriyet okuyorum. Bir fasist grubun saldirisina ugradim. 3 gün sonra tekrar gazeteyi okurken yanima yasli bir adam geldi ‘Evladim gazeteyi sakla. Sana saldirirlar’ dedi. Sonra gizli gizli okumaya basladim. Cumhuriyet’le ilgili bir baska bir anim da 15 gün gözaltina alinmamla ilgili... 1985’te Cumhuriyet okurken bir cumartesi günü Ruhi Su öldü haberi gördüm, baska bir programim vardi ama cenaze törenine gittim. Binlerce kisi törendeydi. Cenaze namazi Sisli’de kilindi, ardindan kalabalik kortej Zincirlikuyu’ya yürümeye basladi, polisler izin vermedi. Mezarliga kadar yürüdük, çikista 170’e yakin kisi gözaltina alindi. 15 gün Gayrettepe’de gözaltinda kaldim.” l Haber Merkezi 



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu