CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanligina yönelttigi yazili soru önergesinde, alkollü içkilerden saglanan Özel Tüketim Vergisi’nin miktarinin açiklanmasini istedi.
Gürer, Bakan Lütfi Elvan tarafindan yanitlanmasi istemiyle verdigi yazili soru önergesinde su sorulari yöneltti:
CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in verdigi önergedeki bazi sorulari yanitlayan Hazine ve Maliye Bakani Elvan, “Bakanligimiz Muhasebat Genel Müdürlügünce yayimlanan verilere göre 2019 ve 2020 yillarinda alkollü içkilerden sirasiyla 14,7 milyar TL ve 16,5 milyar TL Özel Tüketim Vergisi tahsilati saglanmistir” dedi.
Bakan Elvan, “Gelir Idaresi Baskanligi merkezi veri tabaninda mükelleflerin faaliyetlerinin belirlenmesinde NACE Rev.2 faaliyet kodlari kullanilmakta, mükelleflere iliskin bilgiler bu faaliyet kodlari dikkate alinarak tasnif edilmekte olup bir mükellefin birden fazla faaliyet yürütmesi mümkün bulunmaktadir” açiklamasi yapti.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise alkollü içkilerde zaten yüksek olan özel tüketim vergisi oraninin, 2021 yili basi itibariyle yüzde 17.07 oraninda artirildigini animsatti. Alkollü içkilerde özel tüketim vergisi oraninin yüksek olmasinin kaçakçiligi ve sahte içki üretimini artirdigina da dikkati çeken Gürer, “Resmi rakamlara göre 2020 yilinin ilk 9 ayinda 1 milyon litreden fazla kaçak içki ele geçirildigi açiklandigina göre sorun bu baglamda da artiyor” ifadelerini kullandi.
Kaçak içki üretiminin de arttigina isaret eden Gürer, 2019 ve 2020 yillarinda 145 kisinin sahte içki nedeniyle hayatini kaybettigine isaret ederek, “Çok sayida vatandas, alkollü içkide özel tüketim vergisinin sürekli artmasi ve alkollü içki fiyatlarinin bu nedenle yükselmesi sonucu, ne yazik ki kaçak içki ve kendi içkilerini üretenler olustu. Bu da maalesef can kaybi gibi üzüntü verici sonuçlari beraberinde getiriyor” dedi.
Gürer, 2020 yilinda alkollü içeceklerden toplanan ÖTV ile ayni yila ait bazi bakanliklarin bütçelerini kiyasladi. Gürer’in yaptigi degerlendirmeye göre, geçen yil 16.5 milyar TL toplanan alkollü içeceklerin ÖTV’sinin 7 bakanligin bütçesinden fazla oldugu da ortaya çikti.
Bütçeler söyle:
Gürer, sans oyunlari ile alkollü içecekler ve tütün mamullerinin vergilerinin, ülkenin önemli bir gelir kalemi haline dönüstügüne de isaret ederek, bu gelirlerin hangi alanlarda kullanildiginin açiklanmasi gerektigine isaret etti. Gürer, “Hangi kurumlarin, kuruluslarin personel maas gideri ve yatirimlari için; sans oyunlari, alkollü içecekler ve tütün mamullerinin vergilerinden elde edilen gelirler kullanilmaktadir?” diye sordu.