Bugün, 27 Aralık 2024 Cuma

Almanya`da metal grevi

Almanya`da metal grevi

Almanya`da, Türkiye`de de fabrikalari bulunan Mercedes, Ford, Bosch gibi tekellerin de aralarinda bulundugu 1300 fabrikada 350 bine yakin metal isçisi uyari grevine çikti.

Almanya’da, Türkiye’de de fabrikalari bulunan Mercedes, Ford, Bosch gibi tekellerin de aralarinda bulundugu 1300 fabrikada 350 bine yakin metal isçisi uyari grevine çikti.

28 Nisan-8 Mayis arasi 350 bine yakin metal emekçisi 1300’e yakin fabrikada uyari grevine çikti. IG Metall genel merkezi, yedi bölgede ayni anda devam eden TIS görüsmelerinde 28 Mayisa kadar sonuç alinmazsa süresiz grev için grev oylamasina çikacaklarini açikladi.

Milyonlarca metal emekçisini kapsayan toplu sözlesme görüsmelerin uyari grevleri giderek yayginlasiyor. 28 Nisan gününe kadar devam eden “baris dönemi”nin sona ermesinden sonra baslayan uyari grevlerine 8 Mayis gününe kadar 350 bine yakin emekçi katildi.

METAL ISÇILERI KARARLI

Simdiye kadar yapilan görüsmelerde sendikanin taleplerine yanit vermek yerine 14 aylik bir süre için yüzde 3 ücret zammi öneren Metal Isverenleri Birligi Gesamtmetall’i elestiren, IG Metall Ikinci Baskani Detlef Wetzel, “Uyari grevlerine yaygin katilimlar metal isçilerinin talepleri ugruna mücadele etme kararlisi olduklarini gösteriyor. Bu grevler, metal isverenleri için dikkate almalari gereken bir sinyaldir. Artik bizi oyalamayi birakip tartisilabilir önerilerle masaya gelmeliler” dedi.

Sendika için ücret talebinin yani sira kiralik isçiler ve meslek egitimini bitirenlerle ilgili ileri sürdügü taleplerin esit degere sahip oldugunu söyleyen Wetzel, “Ücret zammini biraz daha yükselterek bizi diger taleplerimizden vazgeçireceklerini düsünüyorlarsa büyük bir yanilgi içinde olduklari söylemek isterim” dedi.

Mercedes, Bosch gibi büyük tekellerin bulundugu Baden Württemberg (BW) bölgesinde TIS görüsmelerini sürdüren IG Metall BW Baskani Jörg Hofmann, “Isverenler henüz olayi kavramis görünmüyorlar. Bizimle kapali kapilar ardinda sigir pazarinda oldugu gibi pazarlik etmeye çalisiyorlar. Bunu yapmayacagiz; bütün taleplerimiz bizim için ayni degere ve öneme sahiptir” dedi.

OTOMOBIL SIRKETLERI HEDEFTE

Uyari grevlerinin ilk haftasinda iki kez otomobil sirketlerini ve yan sanayisini hedef alan IG Metall, bu fabrikalarda on binlerce emekçiyi uyari grevine çikardi.

Mercedes, BMW, Audi ve Ford fabrikalarindan sonra Sali günü Rüsselsheim’de Opel isçilerini uyari grevine çagiran IG Metall ayrica Bosch, Mahle, Continental, ZF Friedrichshafen, Schaeffler gibi otomobil yan sanayi firmalarinda çalisan on binlerce emekçiyi uyari grevlerine çagirdi.

28 MAYISA KADAR SÜRE

“Ileri sürdügümüz taleplerin bir görüsmeyle sonuçlanmayacagini biz de biliyoruz” diye konusan IG Metall Genel Baskani Berthold Huber, “Ama görüsmelerin belirli bir süre zarfinda sonuçlanmasi için de karsi tarafin adim atmasi gerektigi de ortada. Simdiye kadar böyle bir adim görmedik. Bunun yerine provokasyon olarak degerlendirdigimiz 14 ay için yüzde 3 ücret zammi masaya getirildi” dedi.

Sendikanin önümüzdeki haftalar için iki görüsme turu için tarih belirledigini hatirlatan Huber, “Bizim için 28 Mayis son gündür. Eger bugüne kadar somut bir adim atildigini göremezsek o zaman derhal süresiz grev için oylamayi baslatacagiz” dedi.

Sendikanin grev kasasinin agzina kadar dolu oldugunu söyleyen Huber, “Bütün endüstriyi aylarca islemez hale getirebilecek grev taktiklerimiz de var. Ama bunu isverenler de biliyor. Ya masa basinda çözüm için hamle yaparlar ya da kozlarimizi baska alanda paylasiriz” dedi. (Köln/EVRENSEL)


SENDIKANIN TALEPLERI

Ücretler 12 aylik süre için yüzde 6.5 artmali,
Kiralik isçilere esit ücret, bu konuda temsilcilere söz hakki,
Meslek egitimini bitiren gençler süresiz ise alinmali,

METAL VE ELEKTRO ENDÜSTRISI

Almanya metal ve elektro endüstrisinde toplam 3.6 milyon emekçi çalisiyor. Ülke ekonomisinde en fazla rol oynayan iskolu olarak bilinen metal ve elektro endüstrisine bagli 23 binden fazla isletme bulunuyor ve toplam 900 milyar avro civarinda ciro yapiyorlar. Bu is kolunda üretimin yüzde 53’ü ihraç ediliyor. Ana kadroda çalisan bir isçinin aldigi yillik ortalama ücret (izin ve Noel parasi dahil) 44 bin avro civarinda.
Bu endüstrinin en önemli bölümleri otomobil ve makine sanayisidir.

TIS BÖLGELERI

Metal emekçilerinin örgütlü oldugu IG Metall’in su an sürdürdügü toplu is sözlesmesi (TIS) görüsmeleri direk veya dolayli olarak 2.3 milyon emekçiyi kapsiyor. Bazi metal isletmelerinde, örnegin Volkswagen’da oldugu gibi “Isyeri Toplusözlesmesi” (“Haustarifvertag”) geçerli oldugu için önümüzdeki haftalarda imzalanmasi beklenen toplusözlesme sadece Metal Isverenleri Birligi Gesamtmetall üyesi olan isletmeler için geçerli. Geleneksel olarak IG Metall ve Gesamtmetall arasinda imzalanan sözlesmeler bir takim degisikliklerle birlikte isverenler birligine bagli olmayan isletmeler tarafindan da üstleniliyor.
IG Metall TIS görüsmelerini her ne kadar merkezi olarak koordine etse de görüsmeler sendikanin bölge örgütleri tarafindan sürdürülüyor. Bunlar çalisan isçi sayisina göre sirasiyla söyle:
IG Metall Nordrhein-Westfalen, 746 bin
IG Metall Bayern, 490 bin
IG Baden Württemberg, 469 bin
IG Metall Frankfurt (Hessen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Thüringen), 377 bin
IG Metall Berlin, Brandenburg, Sachsen, 96 bin
IG Metall Küste, 93 bin
IG Metall Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, 75 bin



  • Cuma 9.5 ° / 7.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 9.5 ° / 7.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 8.5 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı