Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Ankara`da Sarigül rahatsizligi

Ankara`da Sarigül rahatsizligi

AKP yöneticileri, CHP`li Sarigül`ün malvarligina el koyan TMSF Baskani Sakir Gül`e sitem etti TMSF`nin, CHP`nin Istanbul Büyüksehir BelediyeBaskan Adayi Mustafa Sarigül hakkinda, 16 yil önce batik Bank Ekspres`ten kullandigi krediyi gerekçe göstererek

Ankara`da Sarigül rahatsizligi

AKP yöneticileri, CHP`li Sarigül`ün malvarligina el koyan TMSF Baskani Sakir Gül`e sitem etti 

TMSF`nin, CHP`nin Istanbul Büyüksehir BelediyeBaskan Adayi Mustafa Sarigül hakkinda, 16 yil önce batik Bank Ekspres`ten kullandigi krediyi gerekçe göstererek "tüm mallarina haciz karari" almasi, Ankara`yi da rahatsiz etti. TMSF içinde de, "Baskan direndi ama fon üyeleri haciz için israr etti" iddialari ortaya atilirken, TMSF`nin bagli bulundugu ekonomi yönetimi ise, TMSF Baskani Sakir Ercan Gül`ün, daha çok Istanbul ekibi ile hareket etmesinden duyduklari rahatsizligi dile getirdiler. Kulislerde, bu tür davranislarin Sarigül`ün isine yarayacagini öne sürerek TMSF Baskani Gül`e, "Yaktin bizi Sakir Bey" diyerek sitemde bulundugu ögrenildi.

TMSF`nin Sarigül operasyonun hikâyesi söyle:

BORCUN KAYNAGI NE?

CHP`nin Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan Adayi olan Mustafa Sarigül, Sisli Belediye Baskanligi`ndan önce, ticaret ile ugrasiyordu. Bu süreçte dönemin ünlü isadami Korkmaz Yigit ile de ortak bir çok ise girdi. Bu süreçte, Korkmaz Yigit`in bankasindan 3.5 milyon dolarlik kredi çekildi. Krediyi çeken dokuz kisilik ekibin içinde Sarigül`ün disinda, Korkmaz Yigit`in akrabalari ve çalisanlari da yer aldi. Dolaysiyla, kredi usulsüz olarak kullanildi. Kapatilmasi da usulsüz bir islemle gerçeklesti. Korkmaz Yigit, Sisli Belediye Baskani olan eski ortagi ile birlikte kullandigi krediyi, "mahsuplasarak" kapatti. Bankalar Yasasi`na aykiri olarak yapilan bir islem iki ortak arasinda kapatilmis bir defter olarak kaldi.

YIGIT`I KIM IKNA ETTI?

Korkmaz Yigit, 16 yil önce kapana bir defterin hesabini geçtigimiz hafta tekrar açti. Yigit`in bu hesabi açmasi konusunda iki iddia konusuluyor. Bunlardan ilkini Korkmaz Yigit`in, Sarigül`e giderek, konut projeleri ile ilgili yardim istedigi ve bu yardimlarin karsilanmamasi halinde eski defteri çikaracagina yönelik pazarligi içeriyor. Sarigül`ün ise bu örtülü tehdit karsisinda, "elinden geleni ardina koyma" diyerek, rest çektigi öne sürüldü. Ikinci olarak, Korkmaz Yigit`in Sarigül ile olan kredi iliskisini sagda solda anlattigi ve bunu duyan bazi AKP`li isadamlarinin da Korkmaz Yigit`i belgeleri TMSF`ye götürmesi konusunda ikna ettigi iddia edildi.

JET HIZIYLA KARAR ALDI

Taraf`in TMSF kaynaklarindan edindigi bilgiye göre, Türkbank skandali sürecinde ünlü mafya lideri Alaaddin Çakici`nin tehditleri üzerine "kimyasinin bozuldugunu" ifade eden Korkmaz Yigit geçtigimiz günlerde kredi sözlesmesini TMSF`ye sundu. TMSF Baskani Sakir Ercan Gül de, konuyu Fon Kurulu`na getirdi. Sözlesme ile ilgili uzmanlar incelemelerini tamamlamadan Fon Kurul`ndan, Sarigül`ün de aralarinda bulundugu dokuz kisinin mal varliklarina haciz konulmasi karari alindi.

TEPKI OLUNCA BAYKAL DENDI

TMSF`nin, Sarigül`ün mal varliklarina el koyma karari 16 Ocak`ta alindi. TMSF Baskani Sakir Ercan Gül`ün yakin çalisma arkadaslari, karari 17 Ocak`ta hükümete yakin bazi gazetelere sizdirdi. Ancak haber sadece Sarigül`ün mal varliklarina haciz seklinde duyuruldu. Kredinin ayrintilari hakkinda bilgi verilmedi. Haberin kamuoyuna yansimasinin ardindan, ekonomi yönetimi, AKP yönetimi harekete geçti. Ve bir dizi telefon trafigi yasandi. Hatta bu süreçte Basbakan Yardimcisi Ali Babacan`a bagli olan TMSF`nin, bu konuda jet hiziyla karar vermesi Ankara`da rahatsizliga yol açti. Bazi AKP`li yöneticilerin bu kararin Sarigül`ü yarayacagini belirterek, Sakir Ercan Gül`e, "Yaktin bizi Sakir Bey" siteminde bulundugu kaydedildi.
Bu elestiriler üzerine Sarigül hacizi konusunda strateji degisikligine gidildi. Bu kez ihbarin, CHP eski Lideri Deniz Baykal`dan geldigi yönünde mesaj verilmeye baslandi. Ve Baykal`in, Sarigül`ü hedef alan bu yöndeki açiklamalari hükümete yakin gazetelere servis edildi.

16 YILDA 54.8 MILYONLUK TAHSILÂT

TMSF`NIN Sarigül`e yönelik haciz karari, 28 Subat sürecinde ilk el konulan bankalarin arasinda yer alan Bank Ekspres`ten yapilan tahsilâtlari da gündeme getirdi. Korkmaz Yigit`in sahibi oldugu Bank Ekspres`e 12 Aralik 1998`de el konuldu. Bu tarihte bankanin zarari 380 milyon dolardi. Yigit, 7 Ocak 2001`de Istanbul DGM tarafindan tutuklandi. 11 Mayis 2001 tarihinde ise hapisten çikti. 2012 yili sonu itibariyle Yigit`ten sadece 54.8 milyon dolarlik tahsilat yapildi. Yigit, TMSF`nin en az tahsilât yaptigi hâkim hissedarlarin basinda geliyor. Korkmaz Yigit, halen gayrimenkul kralligini elinde bulunduruluyor. Emlak sektöründe, Yigit birçok lüks konut projesinin mimari olarak bulunuyor. Isleri ise çocuklari üzerin-den yürütülüyor. TMSF ile yapilan protokole ragmen, Yigit`in borçlarini ödememesi, Yigit ile TMSF arasindaki iliskilerin sorgulanmasina yol açti.

GÜL "KARADENIZ KONTENJANINDAN"

SARIGÜL`E yönelik haciz karari ile birlikte yeniden gündeme gelen TMSF Baskani Sakir Ercan Gül ise, tartismali bir sekilde atanmisti. TMSF eski Baskani Ahmet Ertürk`ün görev süresinin dolmasinin ardindan iki yilligina TMSF Baskanligi`na atana Gül, Bankalar Yasasi`nda degisiklik yapilarak yeniden atanmisti. Gül bu düzenleme ile kendisi hakkinda yasa degisikligi yapilan MIT Müstesari Hakan Fidan`dan sonraki ikinci bürokrat olmustu. Gül`ün yeniden atanmasinda ise THY Yönetim Kurulu Baskani Hamdi Topçu`nun etkili oldugu, Basbakan Yardimcisi Babacan`in karsi çikmasina ragmen Gül`ün yeniden atandigi öne sürülmüstü.

Taraf

 



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu