ISTANBUL- RedHack (Kizil Hackerlar Birligi), Ankara Emniyet Müdürlügü’nün resmi belgelerini ele geçirdi ve internet sitesini çökertti. Redhack, gün boyu ele geçirdigi belgeleri açikladi. Emniyete giden ihbarlari içeren belgelerde ihbarcilarin isimleri de desifre oldu. Kizil Hackerlar Birligi, yaptigi açiklamada belgelerin bazilarini açiklamayacaklarini, zamani geldiginde ‘gerekli kisilerle’ paylasacaklarini ifade etti.
Orantili cevap
Redhack, www.kizilhack.org sitesinde 25 Subat’ta bir açiklama yapmis, 48 saat içinde eylem sinyali vermisti. RedHack, 25’inde yaptigi açiklamada, AKP’yi, emniyet güçlerini ve ihbarcilari suçlayarak “Anladigi dilden ‘orantili’ bir cevap verecegiz!” ifadelerini kullanmisti.
Redhack, dün Ankara Emniyet Müdürlügü’nün sitesini hackledi. www.ankara.pol.tr sitesine tiklandigi zaman bir süre RedHack’in sitesi açildi. Sitesinde emniyete ait gizli belgeleri de yayimlamaya baslayan RedHack, su açiklamayi yapti:
“Eylemlerimizde girdigimiz yerlerden ‘ankara.pol.tr ve kirikkale.pol.tr’ adresleri devlet tarafindan ‘kapatilarak’ desifre edildigi için açiklamakta sakinca görmüyoruz. Fakat tek girdigimiz yerler buralar degildir. Yaklasik üç haftadir Ankara merkezli POLNET ve Ankara Emniyet Müdürlügü sunucularinda çalismalarimizi sürdürmekteyiz. Erisimimiz olan serverlar sadece Ankara degildir. Belgeler yayinlandiginda nerelere kadar ulastigimiz görülünce polis hayrete düsecek.”
1997’de kurulan RedHack, önemli kurumlarin sitelerini hacklemisti. RedHack, ayrica geçen yil Adnan Oktar’in 1000’den fazla sitesini de ayni anda karartmisti.
Bilgiler güvende degil
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilisim uzmani Prof. Dr. Yaman Akdemir: “Bilgi güvenligi bir yazilimla elde edilemiyor. Zaman içinde degisen bir süreçtir. Hassas bilgilerin oldugu sistemler çok iyi korunmali. Özellikle içeriklerin kisilerle iliskilendirilmesinden dogacak zararlari düsünüyorum. Kisisel verilerin korunmasi anayasaya ekleniyor ancak hiçbir hukuki altyapi yok. Bugün dükkândan bir kazak aliyorsun yarin 10 farkli sirket seni ariyor. Hacker’lar bu tür sistemdeki bosluklari buluyor ve yakalanmiyorlar. WikiLeaks de bugün milyonlarca maili yayimlamaya basladi. Bilinen riskler her zaman var. Yüzde 100 güvenli degil. Insanlar bilginin güvenli tutuldugunu varsayiyor ancak öyle olmadigini bugün gördük. Bunun için su yapilmali sisteme girilmemesini saglamak ve bilgi güvenliginin saglanmasi. Bilgiler saklanirken kriptoloji kullanilmasi lazim. Ayni sey BTK’nin basina da gelmisti.”
Polis: Önlem alinacak
Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, internet sitelerine girilerek bazi önemli gizli belgelere ulasildigi iddialariyla ilgili olarak, “Gizli belgelere ulasilmadi” dedi. Herkese açik olan internet sitesine vatandaslardan gelen sikâyet maillerine ulasildigini anlatan Çatalkaya, bundan sonrasi için gerekli önlemlerin de alindigini söyledi.