Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

`Anlik sansür simdilik zor`

`Anlik sansür simdilik zor`

Internette anlik durdurma için hazirlik yapildigi iddiasi tartisma yaratti. Uzmanlar ise bu düzenlemenin mümkün ancak zor olacagi kanisinda...

Dün Gazete Habertürk ’te yayimlanan Olcay Aydilek imzali bir haberde Ulastirma Bakanligi ’nin Facebook ve Twitter ’da anlik ya da saatlik durdurma için hazirlik yaptigi duyurulmustu. Habere göre Arap Bahari ayaklanmalarinin sosyal medyada organize edildigini, Güneydogu ’da pes pese gelen kanli saldirilarin ardindan yasanan gerginliklerin de ayniFacebook ve Twitter ’da örgütlendigini düsünen devlet kurumlari bunu engellemek için harekete geçti. Haber sosyal medyada tartisma konusu olurken, pek çok internet kullanicisi bahsi geçen uygulamanin sansür olacagi konusunda görüs bildirdi. Ancak dün bir açiklama yapan Bakan Binali Yildirim, “Böyle bir çalisma yok, zaten olan bir anda oluyor’’ diyerek iddialari yalanladi. 

Anayasaya aykiri olur

  Internet sansürü hakkinda çesitli arastirmalara imza atan bilisim hukukçusu avukat Serhat Koç, böyle bir degisikligin iletisim hakkini engelleyecegini, herhangi bir düzenlemenin de anayasaya aykiri olacagini ifade ediyor: “ Türkiye ’de internete erisimin hangi istisnalarla kisitlanabilecegi belli. Bunun disinda erisimin engellenmesi mümkün degil. Ancak ne yapilir, BTK bünyesinde yeni bir uygulamaya geçilir. Bu yönetmelikte Terörle Mücadele Kanunu’na atif yapilir. Ancak bu da tabii ki anayasaya aykiri olur. Çünkü kisilerin temel hak ve hürriyetlerinde degisiklige yol açacak sonuçlari sadece mahkeme karariyla yapabilirsiniz. Dolayisiyla mahkeme karari olmaksizin iletisim hakki –ki Facebook ve Twitter gibi mecralar da buna dahildir- engellenemez” diyor. 

Teknik açidan çok zor

Internet sansürü sicili hayli kalabalik olan Çin ve Iran ’da durumun nasil oldugu konusunda görüsüne danistigimiz bilisim uzmani Arda Kiliçdagi, Çin’deki çogunlukla devlet aleyhinde yayin yapan sitelere erisimin engellendigini ifade etti. Arama motorlarindaki kelimelerle oynama yapilarak sonuçlara müdahale edildigini ve böylelikle istenmeyen sitelerin gösterilmedigini söyleyen Kiliçdagi, tipki ‘adil kullanim kotasi’ uygulamlarinda oldugu gibi kimi bölgelerde internetin yükleme hizinin kasten yavaslatilabildigini, hatta bazi ekstrem durumlarda kesildigini anlatti. 
Iran ’da ise kara listeye alinan pek çok sitenin yasaklandigini ekleyen Kiliçdagi, Türkiye ’de su asamada Twitter veFacebook ’a erisim engelinin teknik olarak ise yaramayacagini söyledi: “Filtreleme adi altinda erisime engellenen sitelere bile çesitli yollardan ulasilabiliyorsa, Twitter ve Facebook gibi milyonlarin yer aldigi bir olusuma karsi düzenleme yapmak zor. Pire için yorgan yakmaya benzer bu. Zira artik günümüzde kullanicilar benzer sorunlari ‘Proxy’ ve VPN gibi alternatif yollarla çözebilmekte.”



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli