Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Antakya`dan `barisa çiglik`

Antakya`dan `barisa çiglik`

Antakya`da küçük bir belde belediyesi olan Yesilpinar, her yil düzenledigi kültür ve sanat festivali yerine ?Kardes Kanina Hayir? adi altinda panel ve konferans etkinligi düzenleme Radikal

Antakya’da küçük bir belde belediyesi olan Yesilpinar, her yil düzenledigi kültür ve sanat festivali yerine “Kardes Kanina Hayir” adi altinda panel ve konferans etkinligi düzenleme karari aldi. 25-26 Agustos tarihlerinde düzenlenen etkinlige siyasi partiler de davet edildi. Ancak düzenleme komitesi iktidar partisi AKP ’yi ‘savasin sebebi olarak’ niteledi ve çagirmadi. 

Suriye ’de süren iç savas karsisinda müdahale seçenegi tartisilirken baris çigligi Antakya’dan yükseldi. Antakya Merkez’e bagli 4 bin nüfuslu Yesilpinar beldesi, sekiz yildir düzenledigi Defne Kültür ve Sanat Festivali’nin içerigini degistirdi ve bu yila özel olmak kaydiyla tüm etkinlikleri panellerle konferanslara ayirdi. 

Etkinligi üstlenen Yesilpinar Belediye Baskani Malik Kiliç, festivalin içerik degisikligi hakkinda “Bu yil içinde bulundugumuz durum nedeniyle kültür sanat bölümünü kaldirip söylesi, panel ve forum düzenleme kararini aldik. Suriye ’de sürmekte olan ve bize de siçramis bu savasta, akan kardes kanini durdurmak için ‘barisa çiglik’ olmak istedik” seklinde konustu. Politikaci, sanatçi ve aydin olarak nitelenebilecek isimlere çagri yaptiklarini da ifade eden Kiliç, savas yanlisi olarak gördükleri kesim ve kisileri ise özellikle çagirmadiklarini belirtti. “Biz burada savasin kosullarinin tartisilmasini istemiyoruz. Savas olmamasi için bu etkinligi düzenliyoruz. Burada baris, kardeslik ve savasa hayir temelinde konusmalar yapilacak. Bu yüzden karsit görüsler nedeniyle tatsizlik çikmasin, tartisma olmasin diye düsündük” diyen Kiliç, “Biz çagirmamis olsak da kendisini savasa karsi gören herkese kapimiz yine de açik” dedi. Etkinlik düzenleme komitesi adina konusan avukat Efkan Bolaç da davetli listesinin savasa karsi durus sergileyenlerden olusturulmasina dikkat ettiklerini söyledi. Yarayici, “Bu anlayis içinde savasa karsi oldugunu düsündügümüz siyasi partilere de davet gönderdik. Ancak iktidar partisi temsilcilerini davet etmedik. Biz, iktidar partisinin bu savasin sebebi oldugunu düsünüyoruz” diye konustu. 

Kimler katiliyor? 
Etkinlige, Süleyman Çelebi, Ilhan Cihaner , Kamer Genç , Hursit Günes, Adnan Keskin, Gürsel Tekin ve Sirri Süreyya Önder gibi milletvekilleri katilacaklarini bildirdi. Ilkay Akkaya, Cahit Berkay, Altan Erkekli, Bilgesu Erenus, Metin Kahraman ve Sadik Gürbüz gibi sanatçilarin yani sira Istanbul Tabip Odasi Genel Sekreteri Ali Çerkezoglu, Halkevleri Genel Baskani Oya Ersoy, DISK Genel Is Sendikasi Baskani Erol Ekici gibi sivil toplum örgütü temsilcileri de festivale katilacaklar arasinda. ÖDP Genel Baskani Alper Tas da etkinlige katilacagini açiklarken, sol tandansli siyasi parti temsilcilerinin de katilimi bekleniyor. Etkinlige katilan gazeteci yazarlar arasinda iseAhmet Sik , Enver Aysever gibi isimler bulunuyor. Etkinligin yabanci konuklari arasinda Lazkiye Arap Yazarlar Sendika Baskani Necdet Zereika da var.



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı